Délmagyar logó

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -2°C | 7°C

Kilencszáz liter pálinkát foglaltak le Eperjeskén

Kilencszáz liter pálinkát foglaltak le a pénzügyőrök egy eperjeskei ingatlanon; a tulajdonos nem tudta igazolni a szesz származását - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szombaton az MTI-t.
Suller György Attila, a NAV vám- és jövedéki szóvivője közölte: közérdekű bejelentés alapján jelentek meg az adóellenőrök és pénzügyőrök az eperjeskei ingatlanon. A jövedéki ellenőrzés során a lakóház pincéjében 540 liter - az ellenőrzött elmondása alapján bérfőzött - pálinkát, valamint csaknem 300 liter hozzáadott cukrot és növényi kivonatot vagy csipkebogyót tartalmazó, szintén bérfőzött pálinkát találtak.

Az ingatlan tulajdonosa elmondta, hogy a szeszes folyadékot bérfőzés keretében állították elő, az összetevőket pedig részben a bérfőzdék, részben pedig ő maga állította össze gyógynövényekből és cukorból, családi receptúra alapján. A tulajdonos a termékek származásának igazolására a saját, illetve családtagjai nevére kiállított származási igazolványokat nyújtott át a pénzügyőröknek, akik ezt nem fogadták el, mivel ezek alapján az összeöntött bérfőzött párlatok nem azonosíthatók, a növényi kivonatot, cukrot tartalmazó termékek származásának igazolására pedig nem is alkalmasak.

A mintegy kilencszáz liter pálinkát a pénzügyőrök büntetőeljárás keretében lefoglalták, majd a valódi szeszfok - így az elvont adó alapját képező mennyiség - megállapítása céljából mintát vettek - tartalmazza a közlemény

Olvasóink írták

  • 4. info 2012. január 21. 19:59
    „Mennyi pálinka főzhető otthon legálisan?
    A házi pálinkafőzés szabályainak 2010. szeptember 27-én életbe lépő változásai szerint legfeljebb 50 liter 86 fokos házipálinka főzhető otthon. Ez azt jelenti, hogy bejelentés és jövedéki adó mentesen akár körülbelül 100 liter 43 fokos pálinka otthoni előállítása is legális.”
  • 3. balihoho 2012. január 21. 17:02
    „Az Orbán kormány engedélyezte a háznál történő pálinkafőzést, akkor most mit ugrál a NAV??”
  • 2. újratöltve 2012. január 21. 11:38
    „Sört, bort, pálinkát lehet előállítani, árulni és az arra kijelölt helyeken (kocsma) fogyasztani! Dohányt lehet termelni, árulni, adót beszedni, viszont nem lehet arra kijelölt helyen (kocsma) elszívni! Na , ez a szívás!”
  • 1. varadipal 2012. január 21. 11:04
    „Mondtam mindjárt, hogy 50 hektoliterfoknyi mennyiség kevés lesz. Engedélyezni kell a korlátlan házifőzést, és értékesítést, mert ezzel a munkahelyek maguktól teremtődnek meg. A vevő meg addíg sem az ország gondjaival traktálja magát, míg ki nem józanodik.Dupla haszon, ha a Rézművesek is kenyérhez jutnak, mert még mindíg a rézüst és a réz üstsisak és a rézhűtőspirál a legjobb.A templomra jó lesz a bádogcsatorna is.A fokoló kereslet eléri a világszínvonalat, fellendül a haza.Még egy pár jó intézkedés, és Svájc tőlünk kér kölcsön.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos baleset Ceglédnél

Árokba borult egy kisteherautó a Ceglédet Újszilvással összekötő 311-es úton szombaton, a sofőr a… Tovább olvasom