Délmagyar logó

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 4°C | 11°C Még több cikk.

Kilépett az egyházból az egyház neves német bírálója

Eugen Drewermann teológus és pszichoterapeuta, a katolikus egyház neves német bírálója kilépett egyházából. Drewermann bírálta a külsőségeket, a pápai tévedhetetlenség dogmáját, a papi nőtlenség intézményét, de Joseph Ratzinger pápává választását is helytelenítette.
Drewermann mindezt egy televíziós beszélgető műsorban jelentette be, s a Mi vagyunk az egyház katolikus reformmozgalom szerdán sajnálkozását fejezte ki a döntés miatt. "Egyházunknak hiányozni fog Drewermann teológus éber és kritikus szelleme. A katolikus egyház egyre többet veszít hiteléből és jövőt megragadó képességéből, ha kritikus szellemű emberek nem találják benne a helyüket" - hangoztatta a mozgalom.

Drewermann azt mondta: 65. születésnapjára ajándékozta meg magát a kilépéssel, ami azonban semmiképpen sem jelenti azt, hogy a hittől is elfordult. A szakítást több fázis előzte meg: Drewermanntól vitatott nézetei miatt először megvonták a katedrát, majd az igehirdetés jogát, s végül a papi hivatás gyakorlását is megtiltották. "Azt hittem, hogy interpretációs hidakat tudok majd kiépíteni Isten üzenete és az emberi szenvedés között. Mindmáig szenvedek attól, hogy a katolikus egyház mindezt megtagadja" - mondta a televíziós műsorban Drewermann.

Drewermann egyebek között bírálja a külsőségeket, a pápai tévedhetetlenség dogmáját, a papi nőtlenség intézményét. A teológus a német Joseph Ratzinger pápává választását is helytelenítette.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szünetel

Áramszünet miatt holnap délelőtt 9 órától délután egy óráig szünetel a győri Pálffy utcai rendelés.… Tovább olvasom