Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Kilépett egy közgyűlési tag a Somogyért Egyesületből

Kilépett a Somogyért Egyesületből Németh Lajos Kéthely polgármestere; arról még nem döntött, hogy lemond-e a civil szervezet jelöltjeként megszerzett mandátumáról a Somogy Megyei Közgyűlésben, a Somogyért Egyesület frakciójából azonban mindenképpen kilép.
Az 1994-ben létrehozott egyesület alapító tagja szombaton a Somogyért Egyesület Bőszénfán tartott küldöttközgyűlésén jelentette be kilépését.

Ennek okáról az MTI-nek telefonon azt mondta: az egyesület magalakításakor "a civil kurázsit szerettük volna behozni a közgyűlésbe, azt mondtuk: középen állunk, Somogyban, Somogyért dolgozunk", ez azonban az utóbbi években az egyesület elnökének, Gyenesei Istvánnak az egyéni politikai ambíciói miatt megváltozott.

Németh Lajos szerint a Somogyért Egyesület az elnök karrierjét próbálja egyengetni, ez pedig számára nem vállalható tovább.

Úgy véli, az eredeti cél, hogy együttműködnek a pártokkal a megye érdekében, nem teljesült, ami különösen 2006 után mutatkozott meg. A közgyűlésben a Fidesszel megszűnt a kommunikáció, és az előző ciklusban koalíciós partner, az MSZP sem állt ki korábbi partnere mellett, "így egyre inkább légüres térbe került az egyesület" - mondta.

Közölte: nincsenek politikai ambíciói, jövőre nem indul a polgármesteri tisztségért sem, noha 1990 óta ő tölti be a posztot Kéthelyen, mint ahogy azóta tagja a megyei közgyűlésnek is.

Németh Lajos arról még nem döntött, hogy lemond-e a közgyűlési tagsásáról. Mint mondta: a folytatásról a jövő heti ülésén tájékoztatja a testületet. Jelezte: ha megtartja mandátumát, akkor elképzelhető, hogy a 40 tagú testületben jelenleg 20 tagú Fidesz-frakcióhoz csatlakozik, ugyanis függetlenként nem lesz súlya a szavának.

Utóbbi esetén a fideszes vezetésű, az MSZP 10 tagú frakciójával koalícióban működő közgyűlésben 8-an képviselik a Somogyért Egyesületet, miután néhány hónappal korábban távozott az egyesületből és azóta függetlenként vesz részt a közgyűlés munkájában Kadarkút polgármestere.

Gyenesei István, a Somogyért Egyesület elnöke, a megyei közgyűlés korábbi elnöke az MTI érdeklődésére Németh Lajos kilépésével kapcsolatosan azt mondta: "az egyesület megosztására törekvő külső hatások ellenére, amelynek egyik formája a megyei képviselők leszakítása", erősödött belső egységük és méltósággal, élik meg ezeket a helyzeteket. "Nem süllyedtünk a bennünket körülvevő és ellenünk áskálódó kommersz politikusok szintjére" - fogalmazott a Gyurcsány-kormány volt önkormányzati minisztere, Bajnai Gordon jelenlegi kormányfő sportért felelős miniszterelnöki megbízottja.

Németh Lajos, a küldöttközgyűlés előtti napokban hivatalos somogyértes fórumon jelezte, hogy politikai pályafutását a Fideszben kívánja folytatni - jegyezte meg Gyenesei István, hozzátéve: tudomása szerint "kapott egy ajánlatot, aminek fejében ezt, és így kellett tennie".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árverés: Képek igen, fotó nem

Mintha már nem lenne olyan töretlen az olcsó képek iránti érdeklődés, a Képcsarnok szombati… Tovább olvasom