Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

KIM: Viviane Reding megtéveszti a közvéleményt a Tobin-ügyben

Navracsics minisztériuma szerint az EU igazságügyi biztosa nem válaszolt minden levélre, ahogy ő ezt állítja.
Viviane Reding, az Európai Bizottság alapjogi, bel- és igazságügyi biztosa "a számára egyre kínosabbá váló" Tobin-ügyben megtéveszti a közvéleményt a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkársága szerint.

Az államtitkárság keddi közleményében utalt arra, hogy múlt csütörtökön a jogérvényesülésért, alapvető jogokért és uniós polgárságért felelős biztos szóvivője, Mina Andrejeva Brüsszelben tartott sajtótájékoztatón azt közölte: minden, a Tobin-ügyben kapott levélre válaszoltak.

A KIM közlése szerint ugyanakkor "a valóság ezzel szemben az", hogy sem a 2012. november 13-án, sem a 2012. november 26-án a Tobin-ügyben, valamint a 2013. február 14-én Bora Bora-ügyben írt levelekre mind a mai napig nem kaptak választ, mint ahogy elutasításra találtak informális kapcsolatfelvételi kísérleteik is.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a múlt héten írt nyílt levelet Viviane Redingnek, abban felháborítónak és elfogadhatatlannak nevezte, hogy a biztos egy lapinterjúban kijelentette: nem lepte meg, hogy az ír hatóságok nem adták ki állampolgárukat Magyarországnak abban az időszakban, amikor ott komoly aggályok merültek fel az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban. Levelében Navracsics Tibor azt is szóvá tette, hogy Viviane Reding nem válaszolt az ügyben írt hivatalos leveleire.

Az ír állampolgárságú Francis Ciarán Tobin 2000. április 9-én Leányfalun halálra gázolt két gyereket. A magyar bíróság 2002-ben a távollétében három év fogházra ítélte. A magyar hatóságok kiadatási kérelmét az ír legfelsőbb bíróság 2012. júniusban végleg elutasította.

A Bora Bora-ügy lényege, hogy - sajtóhírek és Morvai Krisztinának, a Jobbik európai parlamenti képviselőjének tájékoztatása szerint - egy magyar állampolgárságú nőt és magyar-francia kettős állampolgárságú négyéves gyermekét hónapok óta Bora Borán tartja fogva és bántalmazza a francia állampolgárságú férj, aki elvette útlevelüket, és a csendes-óceáni szigeten válópert indított, hogy megszerezze közös gyermeküket. A férfi ügyvédje ugyanakkor a magyar sajtóban korábban visszautasította, hogy ügyfele bántalmazta volna feleségét és korlátozná szabad mozgását.

Európai Bizottság: Reding minden levélre válaszolt

Minden, a Tobin-üggyel kapcsolatos levélre válaszolt Viviane Reding, az Európai Bizottság alapjogi, bel- és igazságügyi biztosa Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszternek - szögezte le kedden az MTI kérdésére Mina Andrejeva, Reding szóvivője.

Mina Andrejeva az MTI kérdésére kijelentette, hogy a magyar hatóságok, az Európai Bizottság és az igazságügyi miniszterek tanácsa között "hosszas párbeszéd" folyt a Tobin-ügyről, amelyben az ír legfelsőbb bíróság elutasította "a Magyarországon emberölést elkövető" ír Francis Ciaran Tobin kiadását Magyarországnak.

"Reding alelnök minden, a magyar kormánytól az ügyben kapott levélre részletesen és őszintén válaszolt" - jelentette ki Reding szóvivője. A szóvivő el is juttatta az MTI-nek Viviane Reding, Navracsics Tibor és Alan Shatter ír igazságügyi miniszter között keletkezett levelezést. A dokumentumok tanúsága szerint Navracsics Tibor tavaly június 26-án kelt levelében kérte meg a luxemburgi biztost, hogy vizsgálja meg az ügy részleteit, és tegye meg, amit a bizottság tagjaként megtehet az ügy rendezése érdekében. Erre Viviane Reding másnap válaszolt, tudatta, szakértőket hív össze, és a két illetékes tárcavezetővel is meg kívánja vitatni az ügyet. Reding levelére Alan Shatter is válaszolt, ismertetve az ügy hátterét az ír jog szempontjából.

"Teljesen megértem a szülők kétségbeesését ebben a tragikus ügyben, és együttérzek velük, elismerem a magyar hatóságok frusztrációját. Ugyanakkor az ügyben a legfelsőbb bíróság döntése végleges. Joghatóságunk minden jogi eszközét kimerítettük, részemről további lépésekre ebben az ügyben nincs lehetőség" - írja július 12-én kelt levelében az ír igazságügyi tárca vezetője.

Navracsics Tibor szeptember 21-én sajnálatának ad hangot azzal kapcsolatban, hogy bár Reding személyes egyeztetést kezdeményezett az ír és a magyar miniszterrel, ez a találkozó három hónap alatt sem valósult meg. Erre válaszul a luxemburgi biztos tudatta a magyar miniszterrel, hogy a szeptemberi igazságügyi tanács alkalmával akarta megvitatni az ügyet Alan Shatterrel és Navracsics Tiborral, ám az elmaradt, ezért októberben térjenek vissza a kérdésre, addig is az ír és a magyar hatóságok folytassák az egyeztetést.

Négy nappal később, szeptember 28-án a magyar miniszterelnök-helyettes ismét Viviane Redinghez fordult, és hangot adott abbéli meggyőződésének, hogy igenis rendszerszintű probléma az, hogy az Európai Unióban egy uniós állampolgár kioltja két ártatlan gyermek életét, majd az adott országnak nem áll módjában ezért megbüntetni. Ez Navracsics Tibor szerint az unió alapértékeit ássa alá. Navracsics egyúttal tudatja, hogy remek munkakapcsolatban áll ír kollégájával, kétoldalú párbeszédhez nincs szüksége uniós közvetítésre, azért kéri a bizottság beavatkozását, hogy az unió szerződéseiben lefektetett értékeknek érvényt szerezzen.

Az erre született, október 3-án kelt válaszlevélben Viviane Reding kijelenti: tudomásul veszi a magyar politikus különféle támadásait, amelyeket a médiában a bizottság és az ő személye ellen intézett.

"Nagyon csalódott vagyok a gyanúsítgatásai miatt, amelyek szerintem nem a megfelelő személy ellen irányulnak" - írja Reding, aki egyúttal azt is leszögezi, hogy a Leányfalun történt gázoláshoz hasonló emberi tragédiák együttérzést és segítséget érdemelnek, de sosem szabad őket politikai célokból eszközként felhasználni.

"Ezért arra kérném, ragaszkodjon a tényekhez és joghoz" - írja levelében az uniós biztos.

Andrejeva a biztosnak az ügyben az októberi igazságügyi tanácsban tett felszólalásának kivonatát is elküldte az MTI-nek, akárcsak azt a faxot, amelyben Navracsics Tibor arról értesíti Redinget, hogy uniós kollégái elé viszi a Tobin-ügyet. Megkapta az MTI azt a levelet is, amelyben Alan Shatter októberben ismét tudatja: semmit nem tehet az ügyben, az ír jog adta lehetőségek kimerültek, az ír bíróságok pedig függetlenek; az ír gázolót nem lehet az Európai Elfogató Parancs alapján kiadni vagy átadni a magyar hatóságoknak, mert Tobin nem megszökött a magyar igazságszolgáltatás elől, hanem szabadon elhagyhatta az országot.

Navracsics Tibor múlt héten írt nyílt levelet Viviane Redingnek, amelyben felháborítónak és elfogadhatatlannak nevezi, hogy a biztos egy lapinterjúban kijelentette: nem lepte meg, hogy az ír hatóságok nem adták ki állampolgárukat Magyarországnak abban az időszakban, amikor ott komoly aggályok merültek fel az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban. Levelében Navracsics azt is szóvá teszi, hogy Viviane Reding nem válaszolt az ügyben írt hivatalos leveleire.

"Az alelnök többször kijelentette, hogy Jusztícia vak, a bizottság dolga pedig az, hogy fenntartsa a törvényes rendet, a jogállamiságot" - hangoztatta Andrejeva, aki arra is rámutatott, hogy a Navracsics Tibor által kifogásolt interjúban a luxemburgi biztos pozitív példaként említi, hogy a bizottságnak köszönhetően több száz, korábban kényszernyugdíjazott bírót helyeznek vissza állásába. Ez is példa egy olyan intézkedésre, amely a kölcsönös bizalom építését szolgálja - fogalmazott.

Olvasóink írták

 • 4. _csutak_ 2013. március 19. 19:58
  „@babar:
  Nekem céloztad írásodat?
  Miért nem arra válaszolsz amit én írtam?
  Miért lovagolsz a saját elképzeléseiden?
  Hogy jön ide az amit te írtál?
  Miből gondolod, hogy amit írtam nem igaz?
  Tudsz a kérdéseimre értelmes választ adni?”
 • 3. babar 2013. március 19. 19:32
  „1. csutak
  2000-ben történt a baleset, 2002-ben ítélték el érte. Erre még ha igaz lenne (!) sem lenne magyarázat: "nem lepte meg, hogy az ír hatóságok nem adták ki állampolgárukat Magyarországnak abban az időszakban, amikor ott komoly aggályok merültek fel az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban"
  Vagy talán arra gondolt, hogy a 2002-es ítélet idején még a fidesz volt hatalmon?
  Ez tragédia, hogy ebből is politikai ügyet kreálnak, és még szörnyűbb, hogy ilyen vélemények vannak, mint
  1.csutaké!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 2. Mozimasiniszta 2013. március 19. 17:53
  „Nos az EU-t képviselő ridikülös Vivian odáig aljasodott , hogy nyíltan hazudik nekünk-rólunk ?”
 • 1. _csutak_ 2013. március 19. 16:49
  „Meghallgattam a riportot és valamit nem értek:
  Miből gondolja az a politikus aki megalázóan beszél valakiről, hogy az ezek után válaszra méltatja?
  Amellett ez is egyfajta jelzés az Unió részéről (Reding asszony ugyanis az Uniót képviseli!) ha nem válaszol, mert méltatlanná és komolytalanná vált ez a kormány az ő szemükben.
  De még ennél is nagyobb gond az ha egy egyetemi tanár, jogász, felelős beosztású politikus nyíltan hazudik!
  Érdekes módon az Unió (itt általános alany) tudta bizonyítani azt, hogy ha nem is öt másodpercen belül, de az elvárható határidőn belül bizony válaszolt a neki küldött levélre.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szijjártó Péter a brazil külügyi államtitkárral találkozott

Az államtitkár a két ország közötti gazdasági kapcsolatok intenzívebbé tételéről tárgyalt. Tovább olvasom