Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Kína a legfelelőtlenebb ''fegyverkereskedő''

A legtitkoltabb és legfelelőtlenebb fegyverkereskedelmet folytató országként jellemezte Kínát az Amnesty International. Az AI szerint felelőtlen és a nemzetközi nyilvánosság előtt titkolt fegyverexportjával Kína nagyban hozzájárul a fegyveres konfliktusok fenntartásához.
Kína gyors ütemben halad afelé, hogy "a világ egyik legnagyobb, legtitkolózóbb és legfelelőtlenebb" fegyverexportőre legyen - áll az Amnesty International vasárnap este Londonban kiadott jelentésében. Az ázsiai ország fegyverexportja éves szinten az egymilliárd dollárt is elérheti.

A világ első számú emberi jogi csoportjának tanulmánya szerint a Kína által válságövezetekbe exportált fegyverek és egyéb hadfelszerelések - amelyek előállításában jó eséllyel nyugati ipari cégek is közreműködnek - brutális konfliktusok, erőszakcselekmények és súlyos emberi jogsértések tartós fennmaradását segítik elő olyan országokban, mint Szudán, Myanmar, Nepál vagy Dél-Afrika. Kína "óvatosnak és felelősségteljesnek" minősíti saját fegyverexport-engedélyezési rendszerét, azonban "mi sem áll távolabb a valóságtól" - áll az AI jelentésében.

Az Amnesty International szerint Kína a világ egyetlen olyan jelentős fegyverexportőre, amelyik nem írt alá semmilyen nemzetközi szerződést a súlyos emberi jogsértések elősegítésének veszélyével járó fegyverexport megakadályozásáról. Az ország ugyanakkor gyakran a gyorsan növekvő gazdasága által igényelt nyersanyagokért fizet fegyverszállításokkal - áll a tanulmányban.

Kína fegyverexporjának éves értékét az AI több mint egymilliárd dollárra becsüli, de a jelentés szerint ezt a kereskedelmet a titkolózás homálya takarja, Peking ugyanis nem tesz közzé információt fegyvereladásairól, és az utóbbi nyolc évben az ENSZ hagyományos fegyverzetekről összeállított regiszterének sem szolgáltatott adatokat.

Az Amnesty adatai szerint ugyanakkor Kína tavaly például 200 katonai teherautót adott el Szudánnak; ezeket Cummins típusú amerikai dízelmotorokkal szerelték fel, jóllehet az Egyesült Államok mindkét országgal szemben fegyverszállítási embargót tart érvényben. Az AI szerint hasonló katonai járműveket használnak a polgári személyek elrablásával és meggyilkolásával járó dárfúri konfliktusban. Kína rendszeresen szállít hadfelszerelést a myanmari rendszernek is - például tavaly 400 katonai teherautót exportált ebbe az országba -, annak ellenére, hogy a myanmari hadsereg több százezer civil kényszerkitelepítéséért, megkínzásáért és meggyilkolásáért felelős.

Kína 2005-ben és 2006 elején összesen 25 ezer puskát és 18 ezer gránátot adott el a nepáli biztonsági erőknek, éppen olyan időszakban, amikor azok több ezernyi civil tüntető megmozdulásainak brutális eltiprásáért voltak felelősek - áll az AI-jelentésben.

Az Amnesty szerint Kínának mint jelentős fegyverexportőrnek és mint az ENSZ Biztonsági Tanácsa állandó tagjának is be kell tartania a nemzetközi jog által rá kirótt kötelezettségeket. Az AI már egy májusban kiadott külön jelentésében is azt állapította meg, hogy kezd teljesen kicsúszni az ellenőrzés alól a konfliktusövezetekbe irányuló fegyverszállítások egyre burjánzó közvetítői hálózata, amely a Szovjetunió összeomlásával és a kelet- és közép-európai országok ezt követő válságával felszabadult fegyvertömeget is felszívta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ADSL2 az Inviteltől is

Az ADSL2 bevezetésével az Invitel és T-Com szolgáltatási területén lehetőség nyílik az akár 20… Tovább olvasom