Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Kínából érkezik az EU-ba a veszélyes árucikkek nagyrésze

Az Európai Unióban ugrásszerűen megnőtt az egészségre veszélyes árucikkek száma, legalábbis ezt tükrözi, hogy a gyorsriasztó rendszerhez (RAPEX) küldött jelentések száma csaknem megduplázódott tavaly. A fogyasztók biztonságát kockáztató termékek 25 százaléka játék, és viszonylag sok az elektromos készülék.
A bejelentett termékek csaknem fele EU-n kívüli országból származott, túlnyomó többségük Kínából. A 701 jelentésből a legtöbb Magyarországról (122) érkezett, a következő Németország (106) - piacához mérten alacsony a számmal -, majd Görögország (48) következik a listán. A legkevesebb jelzés Luxemburgból (1), Olaszországból (2) és Lettországból (3) jött.

Markosz Kiprianu egészségügyi és fogyasztóvédelmi biztos fölszólította a tagállamokat, hogy vizsgálják felül ellenőrzési rendszerüket, mert a túl nagy szórás arról árulkodik, hogy vagy az árucikkek vizsgálatával vagy az információ továbbításával van baj. A RAPEX célja, hogy segítségével a bármely tagországban felbukkant veszélyes cikket azonnal kiszűrhessék, hiszen valószínű, hogy az több ország piacán is jelen van.

A rendszer nem tartalmazza az élelmiszereket, orvosi termékeket és a gyógyszereket, illetve gyógyhatású készítményeket. Brüsszel arra is int, hogy nem elegendő a panaszok megküldése, fontos azok utóéletével is foglalkozni, tehát a termékek kitiltását kövesse a gyártó vagy importőr azonosítása. Mivel az importtermékek nagy része kínai, Kiprianu a közelmúltban tárgyalt a pekingi kormány illetékeseivel, akik ígéretet tettek, hogy nagyobb hangsúlyt fektetnek az uniós szabványok tiszteletben tartására, és ilyen értelmű felszólítást kaptak a kínai exportőrök is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átváltoztatjuk: Czollnerné Perleczky Ildikó

Jóval nyitottabb lett, és ezentúl több ruhafazont kipróbál, mielőtt a vásárlás mellett döntene… Tovább olvasom