Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Kínai-magyar megállapodásokat írtak alá

Hét egyezményt írtak alá Orbán Viktor magyar kormányfő és Li Ko-csiang kínai miniszterelnök-helyettes jelenlétében kedden a Parlamentben.
Hét egyezményt - köztük a Kínai Fejlesztési Bank egymilliárd eurós hitelkeretének tervezett felhasználásával kapcsolatos nyilatkozatot, a Huawei Magyarországon létrehozandó logisztikai központjával, valamint a fővárost a Liszt Ferenc reptérrel összekötő gyorsvasúttal kapcsolatos megállapodást -írtak alá Orbán Viktor magyar kormányfő és Li Ko-csiang kínai miniszterelnök-helyettes jelenlétében kedden a Parlamentben.

Az Országházban Orbán Viktor és a kétnapos hivatalos látogatáson Budapesten tartózkodó Li Ko-csiang jelenlétében Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és a Kínai Fejlesztési Bank alelnöke írta alá a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Kínai Fejlesztési Bank közötti együttműködési megállapodást a bank által biztosított egy milliárd euró értékű fejlesztési hitelkeret tervezett felhasználásáról. Emellett a magyar és a kínai fejlesztési bank is megállapodást kötött a fejlesztési hitelkeret felhasználásának keretfeltételeiről.

Kínai-magyar megállapodásokat írtak alá. Fotó: MTI/Földi Imre (galéria)

Matolcsy György és a Huawei alelnöke aláírta a távközlési hálózati berendezéseket gyártó kínai cég Magyarországon megvalósítandó európai logisztikai központjának létrehozásáról szóló megállapodást is. Mintegy 10 millió euró értékű együttműködési megállapodást kötött a Nemzetgazdasági Minisztérium a ZTE vállalattal a kínai telekommunikációs cég által Magyarországon létrehozandó európai, regionális hálózatkezelő központ beruházásáról.

A MÁV és a kínai vasúttársaság szintén együttműködési megállapodást kötött, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret a Keleti pályaudvarral összekötő gyorsvasút-beruházás elősegítéséről.

Egyetértési nyilatkozatot írtak alá a kis-és középvállalkozások közötti együttműködés fejlesztésének elősegítéséről is, a Vidékfejlesztési Minisztérium és Kínai Mezőgazdasági Minisztérium pedig magyar-kínai tudományos és technológia központ létrehozásáról kötött megállapodást. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője a megállapodások tartalmának ismertetése előtt elmondta, hogy Li Ko-csiang előzőleg hivatalos tárgyalást folytatott Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Kínai-magyar megállapodásokat írtak alá. Fotó: MTI/Földi Imre (galéria)

Li Ko-csiang hétfőn érkezett kétnapos hivatalos látogatásra Budapestre. Tárgyalt Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettessel, közigazgatási és igazságügyi miniszterrel és az államfői jogokat jelenleg gyakorló Kövér László házelnökkel. A kínai miniszterelnök-helyettes látogatásához kapcsolódóan hétfőn kínai-magyar üzleti fórumot is rendeztek.

Az 57. évében járó Li Ko-csiang a jelenlegi kínai politikai csúcsvezetés hetedik embere, és várhatóan a következő év tavaszától ő lesz az ázsiai ország miniszterelnöke. Magyarország és Kína tavaly júniusban, Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai kormányfő kétnapos budapesti látogatásán kötött megállapodást egyebek mellett arról, hogy a kínai állami fejlesztési bank egymilliárd eurós különhitelt fog biztosítani a magyar félnek a kölcsönös befektetések előmozdítására.

Olvasóink írták

  • 1. Együgyű 2012. május 01. 14:00
    „,,Kínai-magyar megállapodásokat írtak alá"
    Már megint egy aláírás történt, mint a két év alatt számtalanszor.
    Viki megállapodott a Vágot szemű kizsákmányolókkal, hogy a kínai kizsákmányoltaknál is alacsonyabb bérért alkalmazhatnak Magyar ketteseket. Ezért a fennálló Magyar hatalmi gépezetnek ad a Kínai Fejlesztési Bank egymilliárd eurós hitelkeretet? Ezt a hitelt is a ketteseknek kell az egyesek kímélésével visszafizetni? Ezt a manit megint magára költheti a jelenlegi kormány és kiszolgálóik? Az IMF hitel felvétel is ezt a célt fogja szolgálni majd valamikor?
    OFF.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Freedom House jelentése jól példázza a kettős mérce alkalmazását˝

A KIM szerint megalapozatlan és elfogult a Freedom House jelentése és a kettős mérce használatának… Tovább olvasom