Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Kínai metrók jöhetnek Budapestre

Magyarország stabil, tartja magát nemzetközi vállalásaihoz, érdemes itt befektetni - hangsúlyozta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az északkelet-kínai Csilin (Jilin) tartomány székhelyén, Csangcsunban (Changchun) megrendezett nemzetközi gazdasági, környezetvédelmi konferencián tartott előadásában és találkozóin a kínai vezetőkkel.
"Ismertettem a magyar gazdaság helyzetét, a stabilitás megteremtését szolgáló 29 pontot, elmondtam, hogy betartjuk a nemzetközi kötelezettségeinket, és arról igyekeztünk meggyőzni a kínai partnereinket, hogy érdemes hozzánk hozni a pénzüket" - számolt be háromnapos vidéki útja és közel egyhetes kínai látogatása végén, hazautazása előtt Semjén Zsolt az MTI-nek Pekingben.

A feltörekvő iparágak világ-csúcstalálkozójának, egyben az északkelet-ázsiai expónak helyet adó Csilinnek már van kapcsolata Fejér megyével, de érezhető volt, hogy a tartomány ezt szívesen megerősítené, ezért mind a tartomány párttitkárát, mind a kormányzóját meghívták Magyarországra - mondta a miniszterelnök-helyettes.

A konferencia, amelynek Dominique de Villepin korábbi francia kormányfő volt az egyik fővendége, s amelyen jelen volt Latorcai János (KDNP), a parlament alelnöke is, elsősorban két témát érintett: a globalizációt és annak hatását, valamint energetikai, környezetvédelmi kérdéseket.

Kínában a gazdaság már túl van a válságon, ami az is jelenti, hogy erre "rákapcsolódva" más országok is segítséget kaphatnak a növekedési pályára álláshoz - szűrte le az előadásokból Latorcai János. A szűkebb témakörökkel kapcsolatban megjegyezte: sok szó esett az alternatív energiaforrásokról, azok tanulmányozásáról, a kutatásokról, de új konkrét eredmények bemutatására nem került sor Csangcsunban.

A magyar vendégeket elvitték az 1. számú csangcsuni autógyárba, ahol megnézték a Volkswagen szerelősorát; egy másik gyáregységben pedig a kínai Vörös Lobogó márkájú gépkocsi összeszerelését. A magyar politikusok megismerkedhettek a térségi fejlesztési elképzelésekkel, láthatták a most épülő városokat, és eljutottak a nagysebességű vonatok gyártóihoz is.

A kínai gyártók immár a világpiacon is kopogtatnak, s nem titkolt céljuk, hogy Magyarországot is megnyerjék a termékeiknek. Latorcai János szerint nálunk egyelőre legfeljebb a 200-250 kilométer óránkénti vontatási sebességű normál pályás vonatok jöhetnek szóba. Ugyanakkor elhangzott az is, hogy a kínai vállalat - tudván, hogy Budapesten közeleg a metrószerelvények cseréjének ideje - szeretne Magyarországon metrószerelvényeket eladni. Elhangzott: örülnének, ha magyar mérnökök jönnének Kínába és megismerkednének a kínálattal.

Olvasóink írták

 • 6. Lenry 2010. szeptember 05. 10:22
  „5. hozzászólás 4Angel
  és mégis hol gyártanánk? Ganz (MÁVAG) évek óta nincs. más erre alkalmas járműgyárunk meg nem volt.
  fájna utánanézni valaminek, mielőtt hülyeséget beszélnénk?

  cikkhez: ha a világszínvonalú Alstom kocsi elbukott a közlekedési sóhivatalnál, akkor majd pont valami kínai ócskaság fog átmenni? há´persze...”
 • 5. 4Angel 2010. szeptember 05. 09:17
  „Magyarok nem bírnak gyártani, hogy Kínából hoznak ???
  Panaszkodnak, hogy munkanélküliség van , sok magyar szívesen beállna gyártani !!”
 • 4. sifka 2010. szeptember 05. 07:37
  „Torgyán 2. NULLA megkezdte az agrár offenzíváját!
  Lesz újra csillei cseresznye is a boltokba?”
 • 3. deszkás 2010. szeptember 04. 22:25
  „Tömjénke! Tudod melyik országba jársz?”
 • 2. Zsoltee0716 2010. szeptember 04. 22:22
  „Szerintem be fürödtünk a KINg longgal ne kelljen már ezt meg venni!”
 • 1. tótkomlósi 2010. szeptember 04. 21:58
  „A kínai metró kocsi csak jobb lehet minden egyébtől.
  Főleg, ha a semmilyen zsolti mondja.
  Ő szakértő, csak 8 évig el volt nyomva.
  ....nem eléggé”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holttestet találtak a Tiszában

Holttestet találtak a Tiszában Tiszateleknél szombaton - közölte a vízirendészet az MTI-vel. Tovább olvasom