Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 17°C | 26°C Még több cikk.

Kincses házunk

Tudomásom szerint nincs a megyében még egy olyan település, ahol annyi különböző területen használatos, régi tárgyat halmoztak fel, mint községünk. A házat, ahol e tárgyak láthatók, „Kincses háznak” nevezzük, amely találékonyan községünk legrégibb utcájában, az Psi utcában (régen Gurdony) található. Előzmények: van egy gyűjtő, Zajovits József, aki már a községünk határában lévő „Söprűs-hegy” feltárásakor római pénzeket és egyéb tárgyakat gyűjtött. Tevékenységére felfigyelt községünk szócsövének, a Szentiváni Krónikának főszerkesztője, Góczán Károly tanár. Az eddig összegyűjtött tárgyakat a régi csendőrlaktanya (jelenlegi orvosi rendelő) helyisé-

geiben tárolták. A krónikában közölt felhívásra a község lakosai átkutatták a főleg nádas, régi házak padlásait és egyéb helyiségeit, és olyan mennyiségű régi tárgy került elő, hogy a tárolóhelyiség kevésnek bizonyult. Ekkor besegített községünk akkori vezetője, Cserhalmi József, és megvették az 1876-ban épített, elég romos állapotú, nádtetős házat. Földes padló, nyitott konyha, kis ablakok, kopott küszöbök. Régiességét megőrizve egy kivétellel maradtak a földes helyiségek és a nagyon kopott küszöbök, a konyhai nyitott kémény, az utcára nyíló szoba. Jelenleg több mint 1300 régi tárgy található itt.

Sok gondot okozott a beérkező tárgyak leltárba vétele és olyan elhelyezése, hogy minden tárgy megfelelő látótérbe kerüljön. Látható itt régi kézi szövőgép, kötőgép, babtároló zsombor, mozsár, zsírosbödön, kosarak, néprádió stb. A gyűjteményt nagyon sokan látogatják. Kora tavasztól őszig csütörtökön és vasárnap van nyitva. Szívesen látogatják iskolások, akik csodálkoznak, hogy elődeik milyen eszközöket használtak. Az udvaron épült egy kis társalgóhelyiség, mellette egy kemence, ahol ünnepi alkalmakkor lehet kenyeret sütni. A szervező Góczán Károly tevékenysége elismeréséül „A falu első embere” emlékérmet kapott. Sajnos családjához költözött Kecskemétre, de nem sokáig élvezte rokonságát – temetőnkben nyugszik. Helyette a Szentivániak Szentivánért Alapítvány vezetője, dr. Unti Mária Takács Zsuzsa segítségével, Zajovits József gondnokságával vezeti a Kincses házat is. Ünnepségeket rendeznek, támogatják és értékelik, jutalmazzák a községünk múltjával kapcsolatos írásokat. Gyakori előadásokkal a megjelentek látókörét és ismeretét bővítik. Örülnénk annak, ha tevékenységünk követésre találna, mert minden nép büszke múltjára, minden település örül hagyományainak.
Csanaki József, Győrszentiván

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véd- és dacszövetséget hoznak létre az ingatlanközvetítők

Az összefogásban látják a kiutat a mai, olykor tisztességtelen eszközökkel folyó versenyben Szeged… Tovább olvasom