Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Kincskereső bunkerturizmus indul Zalában

A GPS-készülékkel rendelkezők számára indul kincskereső bunkerturizmus Zala megyében, ahol a hidegháború időszakában megépített magyar Maginot-vonalon kívül a murai raftingolás feltételeit is megteremtik egy nyertes pályázat jóvoltából.
A kerkaszentkirályi székhelyű Zala Zöld Szíve Vidékfejlesztési Egyesület nemrég 121 millió forintot nyert európai uniós forrásból, az önrésszel együtt így 140 millió forintos turisztikai fejlesztést indíthatnak el a horvát-szlovén-magyar hármashatár térségében. Mint Pál Zoltán, az egyesület elnöke kedden az MTI-nek elmondta: nyertes pályázatukkal a bakancsos turizmus feltételeit szeretnék javítani, a Mura magyar szakaszán megteremtik a raftingolás (vadvízi evezés), csónakázás lehetőségeit, a hidegháború idején kiépített bunkerrendszert pedig a GPS-készülékes kincskeresők számára akarják megnyitni.

Az 1950-es években az egykori jugoszláv határszakasz közelében mintegy 600 kilométer hosszan épült védelmi rendszert csak alig néhány éve kezdték el alaposabban megismerni a közelmúlt történelmével foglalkozó szakemberek. A hatalmas költséggel megépített magyar Maginot-vonalat soha nem használták, az enyhülés időszakától pusztulni is kezdett. Kutatását a budapesti Hadtörténeti Múzeum szakemberei kezdték el, a térségben konferenciát is szerveztek és kiadványt jelentettek meg a bunkerrendszerről.

Pál Zoltán azt mondta: úgy gondolták, hogy a rejtett történelmi emlékeket a turizmus számára is felfedezhetővé kellene tenni, ezért a már évek óta népszerű geocaching játékkal való összekapcsolására készítettek terveket. A játék lényege, hogy a világ számos pontján egy-egy apró műanyag doboz, más néven geoláda van elhelyezve, amelyet a GPS-készülékkel rendelkezők a megadott koordináták alapján találhatnak meg apró jutalom ellenében.

A Zala Zöld Szíve Egyesület vállalásai szerint Páka környékén négy bunkert és az azok környezetében lévő futóárkokat, valamint egy Lovásziban található egykori légópincét tesznek rendbe. Ezekben rejtik majd el a geoládákat, de az első bunkerek feltárása még csak a kezdeti lépéseket jelenti.

Az összesen 22 települést érintő nyertes pályázat további részleteiről az egyesületi elnök elmondta: a zalai határtérségben a bakancsos turisták számára a kéktúra és az olajbányászat emlékeit érintő "olajos túra" útvonalán kilátókat építenek, pihenőhelyeket alakítanak ki. Új szolgáltatásként a Murán csónakkikötőket építenek és látogatóközpontot hoznak létre, Kerkaszentkirályon pedig raftingbázist alakítanak ki.

Pál Zoltán azt reméli, hogy a szerződés aláírása után márciusban-áprilisban megtörténhet az első kapavágás, és legkésőbb a jövő év elejétől már vendégeket fogadhatnak a Zala megye szívében létrehozandó új turisztikai attrakciók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több hitelprogram keretét emelte a kormány

Az Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési Hitelprogramot 85 milliárd, míg a Vállalkozásfejlesztési… Tovább olvasom