Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Kinek jár ingyen tankönyv?

A másfél millió diákból ősszel hétszázezernek nem kell fizetnie tankönyveiért. E kiadványokat az előzetes adatok szerint Győrben 9320, Sopronban 2347 iskolás kapja meg ingyen.
Az oktatási tárca adatai szerint idén az első négy évfolyamon 4–7 ezer forintba kerülnek a tanuláshoz szükséges kötetek. A felső tagozatosok többsége a csomagokat 6–15 ezer forintért veheti át. Az új tanévben a tavalyi 565 ezerrel szemben csaknem 700 ezer gyermek kapja meg díjtalanul a tankönyveit, 8 milliárd forintos állami támogatásból.

Az iskolai rendelésnek biztosítania kell, hogy a tartósan beteg, fogyatékos, a három- vagy többgyermekes családban élő, illetve egyedülálló szülő által nevelt tanulók és a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülők az általános iskolák évfolyamain ingyen juthassanak a tankönyveikhez.

A köteteket már megrendelték részben február környékén, részben május-június táján, akkor kellett jelezni a jogosultságot. Előfordulhat azonban olyan eset, hogy a családban valaki később válik érintetté. Ilyenkor az iskolának gondoskodnia kell arról, hogy a gyerekek ingyenesen kapják meg a kiadványokat.

Győrött az új tanévben az intézményi előrejelzések szerint 9320 diák részesül ingyenes tankönyvellátásban – mondta a Kisalföld érdeklődésére Papp András. A polgármesteri hivatal oktatási irodavezetője közölte: ez a szám 701-gyel több, mint a tavalyi.

Az emelkedés oka minden bizonnyal az, hogy a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülők körét a jogszabály kiterjesztette az általános iskola 5–8. osztályának tanulóira is.
Az e célra felhasznált összeg nagysága az elmúlt évben a megyeszékhelyen 85 millió 952 ezer forint volt. Az idén az előirányzott keret nagysága 91 millió 902 ezer forint.

A hűség városában 2347 olyan diákkal számolnak, akiknek a következő tanévben nem kell fizetniük a tanulmányaikhoz szükséges kötetekért. Az önkormányzat intézményfelügyeleti irodájának vezetőjétől megtudtuk: erre a célra a tervek szerint 17 millió forintot használnak fel. Ez az összeg magasabb, mint tavaly. A rászoruló családok így bérmentesen vehetik át majd a tankönyveket, de hogy ez ténylegesen miként fog teljesülni, azt csak az augusztus végén, szeptember elején lezajló tankönyvárusítás után tudják meg. Palotai György hozzátette: Sopronban a törvény alapján a Kozmutza Flóra Általános Iskola és Speciális Szakiskola valamennyi diákja részesül a segélyben.

A tankönyvárusítást követően azok a családok is kaphatnak részleges támogatást, akik számára a törvény nem írja elő a hozzájárulást. Miután elkeltek a kiadványok és összesítették az adatokat, a városi önkormányzat még bizonyos összeget az iskolák rendelkezésére b ocsát, melyet az intézmények tankönyvtámogatásra fordíthatnak.

Választék: 84 kiadó, 2540 kötet

Idén az iskolák május 25-ig több mint 10 millió 800 ezer könyvet rendeltek, a későbbi rendeléseket és módosításokat jelenleg dolgozzák fel. Az intézmények 84 kiadó 2540 kötetéből választhattak. A listán 440 új fejlesztésű és 540 tartós tankönyv szerepelt. Az általános iskolai könyvek átlagosan 495, a középiskolaiak 710 forintba kerülnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak barátok (közt)

Szabó Erika ismét facér. Nyolc hónap után véget ért románca Babicsek Bernáttal. Tovább olvasom