Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Kinek mi az érdeke?

Nemrég megszólaltam a rábaközi tervezett elkerülőút tárgyában, de úgy látszik, a kedélyek nem csillapodnak, és a vélemények sem nagyon közelednek egymáshoz. Legalábbis erre utal a Kisalföld nemrég megjelent cikke és egy rábapatonai olvasó levele (Nem egyéni érdekek – március 7.). Olvasva ezeket az írásokat, egyre inkább az az érzés kerített hatalmába, hogy valamit nem értek. Az új, négysávos 85-ös út mellé megépül egy elkerülőút, ahol a lassú járművek haladhatnak. A vita tárgya látszólag egyszerű: áthaladjon-e az út egyes településeken, vagy kerülje el azokat. Vannak olyan települések, ahol a lakók erőteljesen tiltakoznak az ellen, hogy a falvaikon átmenjen az út. Emiatt az egész beruházásról le kell mondanunk? Számomra már ez is kérdéses. Ezt olvasom ugyanis: „A rábacsécsényi körjegyző kifejtette: ha mégis megvalósulhatna a fejlesztés, annak jelentős gazdasági haszna lenne.” Ez akkor azt jelenti, hogy egyáltalán nem lesz út? A Csornához közelebb levő települések vezetői legalábbis ezt sugallják a nyilatkozataikban. Én eddig azt gondoltam, hogy figyelembe lehet venni minden falu igényét: ahol azt szeretnék a lakók vagy a vezetőik (az persze nem baj, ha ez a kettő megegyezik...), ott menjen keresztül az út, ahol meg nem, ott menjen el a falu mellett.

Tudom persze, hogy az út nyomvonala nem mehet akárhol, de nem hiszek abban, hogy nem lehet minden fél számára előnyös, vagy legalábbis elfogadható megoldást találni. Eddig azt gondoltam, hogy ha az út nem megy át egy helységen, nem azt jelenti, hogy a település megközelíthetetlen lesz az útról, még talán nem is azt, hogy kilométerekre tőle vezet. Vagy az elkerülőút annyira elkerüli majd az adott településeket, hogy nem is lesznek olyan bekötőutak, ahonnan meg lehet közelíteni ezeket a falvakat? Nincs olyan megoldás, ahol az út a lehető legközelebb megy a községekhez, és ahol azt kérik, ott át is megy rajta, ahol meg nem, ott a falu mellett megy el? Ezt nehéz elképzelni. Ha eddig nem találtak ilyen megoldást, akkor ott valami nem jól van.
Erről azonban nem azok a lakók tehetnek, akik nem akarnak benzingőzben, motorzajban élni egy eddig csendes, békés falu helyett. Akkor viszont nem rájuk kellene mutogatni azoknak, akik úgy vélik, valamilyen fejlődési lehetőségtől esnek el, ha az út nem az eredeti elképzeléseknek megfelelően épül meg. Az egy másik hosszú vita lehetne, hogy tényleg azon múlik-e egy falu fejlődése, hogy az út a főutcán halad, vagy attól fél vagy egy kilométerre.
Az biztos, hogy hosszú évtizedekig nem lehet más útépítésre számítani a térségben, ha ez az út megépül. Nem mindegy tehát, hogy merre vezet majd. Ha a megoldást keressük egy problémára, meg kell keresni a valós okokat. Úgy tűnik, ebben a kérdésben ez eddig nem mindenkinek sikerült. Még nem késő.
Orbán Csaba, Ikrény

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az érelmeszesedés megállítható!

Az érelmeszesedés kis zsírcsíkok lerakódásával kezdődik az érfalban. Minél betegebb, annál kevesebb… Tovább olvasom