Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Kinőtte Csongrád megyét a szegedi Szilánk

A szegedi Szilánk az ország meghatározó üvegipari szereplője. Nem multi, nem beköltöző, családi keretek között indult, egyszemélyesből nőtt ekkorára. Varga Gusztáv cégvezető a minap kapott miniszteri kitüntetést a lakásépítésekért felelős tárca vezetőjétől, Lamperth Mónikától. Miközben hagyományos iparágak tűntek el Szegedről, hírverés nélkül, sok-sok erőfeszítéssel felnőtt egy új.
– Hogyan kezdődött?
– Országosan ismert üveges család a mienk, a József Attila sugárúton volt az üzletünk. A kilenc gyerek közül, mint a mesében, a legkisebb vitte tovább a vállalkozást. A gimnázium után a jogi egyetemen folytattam, de akkor, a szocializmus végén nem ígért komoly egzisztenciát a vállalati jogászság. Érződött már a privatizáció előszele is, nagyobb kifutást láttam az üveges szakmában. A család persze elítélt, mert abbahagytam az egyetemet, igaz akkorra már hét testvérem diplomás volt. Felváltva jöttek hozzám, hogy változtassam meg elhatározásomat. Mára úgy tűnik helyes döntés volt, hogy üvegvágóra cseréltem a doktori címet.

– Családja meg munkaidő-beosztását ellenezheti.
– Tény, fiam és két lányom nevelése döntően feleségemre hárul. Régebben napi 15-16 órát is dolgoztam, mára ezt sikerült leküzdeni 11-12 órára. Egy kicsit még mindig hétvégi apuka vagyok, hét közben szinte teljesen leköt a munkám. Szombat reggeltől vasárnap estig viszont becsukom a Szilánk ajtaját és teljesen a gyerekeknek, a feleségemnek élek.

– Sokat dolgozik. Nem bízik eléggé közvetlen beosztottjaiban?

– De bízom, sőt meglehetősen nagy döntési szabadságot is adok nekik. Büszke vagyok arra, hogy kollégáim országosan és nemzetközileg is elismert szakemberek. Nélkülük nem nőttünk volna ekkorára.

– Hogyan épül fel a Szilánk, hol tart ma?

– A tavalyi év során öt üzletágat alakítottunk ki, amelyek teljesen lefedik tevékenységeinket: szigetelőüveg, üvegipari gépek gyártása és értékesítése, üveg nagykereskedelem, feldolgozott üvegipari termékek gyártása és kereskedelme, lakossági üvegezés, képkeretezés. Szigeteltüveg-gyártásból, idén ebből 350 ezer négyzetmétert tervezünk. Kilenc éve foglalkozunk üvegipari gépek tervezésével és készítésével, idén májusban gyártottuk le az ezrediket. Üvegipari mosó-, csiszoló-, tömítőgépeket készítünk, s mi is ezeket használjuk. A berendezéseket öt földrészre exportáljuk, eljutottunk Kínába, Brazíliába, Amerikába és Ausztráliába is. Harmadik ágazatunk az üveg- és üvegipari segédanyagok nagykereskedelme, ez a tevékenység is átnyúlik a szomszédos országokba. Negyedik a feldolgozottüveg üzletág, ide tartozik a csiszolt, festett, hajlított, olvasztott, golyóálló, hangálló stb. üveg. Ezt a divíziót is nagyban segíti, hogy minden létező minősítést megszereztünk, így nem csak a magyar biztosítók fogadják el a munkánkat, hanem van például német minősítésünk is.

– Melyik terület az, amikor a huzat bevágja az ablakot és elindulunk a legközelebbi üvegeshez?

– Árbevételét tekintve csak az ötödik, miközben ezen nőtt fel a cégünk. És ez az a terület, ahol a legnehezebb megtartani a már elért eredményt, forgalmat. Miért? Vastagabb az üveg, nehezebben törik, előre gyártott tükrök óriási kínálatából lehet már választani, s ami nagyon fontos, iparszerűvé vált az építkezés, s az ezt kiszolgáló ablakgyártás. Régen a Tüzépnél üveg nélküli dupla ablakot vett a kőműves, beépítette, majd megjelent colostokjával az üveges.

– Innen nézve tényleg kicsi és folyamatosan szűkülő a lakossági piac…

– … innen nézve a magyar is. Ha csupán ebben a régióban gondolkodnánk, elég lenne ötven ember, s nem kellene 260, mint ahányra most szükség van. Ha csak a Dél-Alföldön dolgozhatnánk, nem lenne gépgyártás, szigetelőüvegben is kisiparosok lennénk. De nem vagyunk azok, így lehettünk ott a Nemzeti Színház építkezésén. A referencialistánk tekintélyes: a General Electric veresegyházi európai központja, a tompai határátkelő, a hódmezővásárhelyi uszoda, de mi üvegeztük a kecskeméti repülőtéren a Grippen-csarnokokat is. Jó lenne többet dolgozni Szegeden, a bevásárlóközpontok után zöldmezős, nagy élőmunka-igényű, vagy fejlett technológiát hozó ipari beruházáson. Mert a mi szakmánkban már nagy mennyiség kell a gazdaságossági minimumhoz, jó példa erre az építészeti alapüveg gyártás Magyarországon. Ma már csak Orosházán gyártanak építészeti síküveget, korábban Salgótarján és Miskolc is híres volt üveggyárairól. A magyar piac nem képes felvenni az Orosházán gyártott napi 500 tonna, azaz 25 kamionnyi síküveget. A hazai felhasználóknak talán még lenne ekkora fogyasztása, de a speciális üvegtípusok zöme importból érkezik, a gyártók is specializálódtak egy-egy üveggyár több országot szolgál ki.. Mi is ott vásárolunk, ahol a legkedvezőbb feltételeket kapjuk, s ha külföldre kell menni az üvegért, megtesszük.

– Néha úgy érzem, a Szilánk nem akart ekkora lenni. Nincs valami növekedési kényszer, ami elöl egyszerűen nem lehet kitérni?

– De van, ugyanahhoz az eredményhez egyre nagyobb mennyiség kell. És visz előre bennünket a verseny, az erős konkurencia. De ekkora méretben már a munkatársakért is felelősséget kell vállalni. Azért dolgozunk, hogy a jövőben is itt dolgozhassunk. Az Európai Unió már most tesztelgeti a magyar piacot, az új, volt konzervgyári telephelyen már állni tudjuk a versenyt. A fő cél az élőmunka hatékonyságának növelése, az Unióban ezt nagyon számolják. A javulás nálunk nem létszámcsökkentést jelent, sokkal inkább bővítést. Cégcsoportunknál nem sok ember dolgozik manufaktúrában, hanem automatizált gépsorokon készül a szigetelőüveg, szinte munkáskéz érintése nélkül. Az automatizálás persze nem jelent gépiességet, a belső kommunikációra, az emberekre nagyon is odafigyelünk. Rendszeresen tartunk családi napokat, vidám évzárót, horgászversenyt a Lencsésen. A Szilánk Pünkösd tavaly a Kisstadionban volt, idén a repülőtéren, s az utóbbin egy jó ideig el is férünk még.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

26 százalékos nyereségnövekedés a Microsoftnál

Eladásait 11 százalékkal, tiszta nyereségét 26 százalékkal növelte üzleti… Tovább olvasom