Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Kiosztották a Pulitzer-díjakat New Yorkban

Átadták hétfőn New Yorkban a magyar származású Joseph Pulitzer újságíró és kiadó nevét őrző sajtódíjakat; az amerikai újságírás legrangosabb kitüntetését idén megkapta többek között a The Wall Street Journal üzleti és politikai napilap és az Associated Press hírügynökség.
Az újság két kategóriában is elnyerte az elismerést: közszolgálati kategóriában a visszadátumozott részvényopciók miatt kirobbant, amerikai vállalatokat megrázó tavalyi botrányról szóló tudósításaiért, nemzetközi riport kategóriában pedig a kapitalizmus kínai térnyeréséről szóló írásért.

Az AP sürgős hír kategóriában győztes fotója egy Ciszjordániában izraeli biztonságiakkal hadakozó zsidó nőt ábrázol. Pulitzer-díjban részesült vezércikk kategóriában a New York-i The Daily News a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokban leomlott New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyainak helyén, a Ground Zerónál dolgozó munkások nevében írt szerkesztőségi cikkeiért.

Az oknyomozó riport kategóriában az Alabama állambeli The Birmingham című lap újságírója, Brett Blackledge nyerte el a díjat, mert feltárta az állam oktatási rendszerében elharapózott nepotizmust és korrupciót. A feature kategóriában a The New York Times, a belföldi riport kategóriában a Boston Globe, a helyi tudósítás kategóriában pedig a Miami Herald kapott Pulitzer-díjat.

Az ismeretterjesztés műfajában a Los Angeles Times három újságírója, Kenneth R. Weiss, Usha Lee McFarling és Rick Loomas érdemelte ki az elismerést a túlhalászott óceánokról szóló írásaikért. A LA Weekly hetilap újságírója, jonathan Gold lett a győztes kritika kategóriában. A feature (nem hír jellegű) fotó műfajában Renee C. Byer, a kaliforniai The Sacramento fotósa nyert. Képe egy rákbetegséggel küzdő egyedülálló anyát és annak fiatal gyermekét ábrázolja.

A díjakat odaítélő testület az idén külön elismerésben részesített egy iráni fotóst, Dzsahangir Razmit, akinek egy 1979-ben egy iráni kivégzőosztagról készített fényképe 1980-ban Pulitzer-díjat kapott hírfotó kategóriában, de a felvétel készítőjének kilétét csak tavaly decemberben fedte föl a The Wall Street Journal egyik újságírója.

A művészeti Pulitzer-díjat a dráma műfajában David Lindsay-Abaire nyerte Rabbit Hole (Nyúlodú) című művéért. A regény műfajában Cormac McCarthy érdemelte ki az elismerést The Road (Az út) című kötetével. Az életrajz műfaj nyertese Debby Applegate, a The Most Famous Man is America (Amerika leghíresebb embere) című könyv szerzője lett. A költészet kategória nyertesének Natasha Trethewey-t nyilvánították az ítészek Native Guard című kötetéért.

A történészi kategóriában a Gene Robert és Hank Klibanoff szerzőpárost tüntették ki Pulitzer-díjjal a polgárjogi küzdelmekről írott sajtóbeszámolókat, a médiában és az amerikai társadalomban végbement változásokat elemző The Race Beat: The Press, The Civil Rights Struggle and the Awakening of a Nation című műért. Általános fiction (nem szépirodalmi) kategóriában Lawrence Wright nyerte el a díjat a világot megváltoztató iszlám fundamentalizmust behatóan elemző The Looming Tower: Al-Qaeda and The Road to 9/11 (A meredező torony: az al-Kaida és a szeptember 11-hez vezető út) című művéért. A zeneszerzők közül Ornette Coleman jazzmuzsikus kapott kitüntetést Sound Grammar című lemezéért.

A Pulitzer-díjakat a New York-i Columbia Egyetem ítéli oda egy 18 tagú testület ajánlására. A díjat 10 ezer dollárral honorálják, kivéve a közszolgálati kategóriát, amelyben Pulitzer-aranyérmet osztanak ki. Az idén ítélték oda a 91. alkalommal az újságírás legrangosabb szakmai kitüntetését, amelyet a makói születésű Pulitzer József magyar származású amerikai sajtómágnás alapított meg, aki idén lenne 160 éves.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 04.16.

Tovább olvasom