Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Kis összegű pénzt gyűjt a kampányra az Együtt-PM

Céljuk, hogy sok embertől gyűjtsenek egyenként kevés pénzt, átlátható módon - mondta a szövetség társelnöke.
Kis összegű támogatásokat vár szimpatizánsaitól választási kampányának finanszírozásához az Együtt-PM - jelentette be Szigetvári Viktor, a szövetség társelnöke vasárnap sajtótájékoztatón.

Elmondta: céljuk, hogy sok embertől gyűjtsenek egyenként kevés pénzt, átlátható módon.

Bár törvény nem kötelezi őket erre, választási kampányszámlát vezetnek be, s januártól az Együtt-PM szövetség két pártja külön-külön rendszeresen közzéteszi az érkező támogatásokat, a kampány hivatalos kezdetétől pedig kiadásaikat is nyilvánosságra hozzák.

Az MTI kérdésére Szigetvári Viktor azt mondta, kampányköltségeik 10-20 százaléka, több tízmillió forint biztosan összeszedhető kisebb adományokból.

A 31 egyéni jelöltet állító Együtt-PM szövetség nagyjából 180-200 millió forint állami kampánytámogatásra számíthat. Szigetvári Viktor jelezte, azzal, hogy 75 körzetben az MSZP-s jelöltet támogatják, nagyjából 450-500 millió forintról mondtak le, ezért is kényszerülnek adománygyűjtésre. Ezzel szemben - jegyezte meg - alig mérhető támogatottságú pártok 600-700 millió forintot kapnak a költségvetésből, ha minden körzetben állítanak jelöltet. Szerinte a kormányoldal célja ezzel az volt, hogy minél több induló legyen az ellenzéki oldalon.

A támogatásgyűjtő kampányt elsősorban az interneten folytatják a választási kampány végéig, de bankszámlaszámuk olvasható azokon a már postázott szóróanyagokon is, amelyeken jelöltjeik mutatják be - közölte.

Szigetvári Viktor elmondta: a politika átláthatóságát segíti, ha egy párt sok embertől gyűjt kevés pénzt. Szerinte a Fidesz ezzel ellentétesen működik, kevesektől kap nagy összegű támogatást és így gazdag emberektől, például Simicska Lajostól és Nyerges Zsolttól függ.

Úgy vélte, bár voltak helyes kormányzati döntések a kampányfinanszírozás átalakításakor - lényegesen kevesebb pénzből lehet például kampányolni, mint a legutóbbi választásokon -, a pártok gazdálkodásának szabályain nem változtattak, noha az a fő probléma.

Szigetvári Viktort arról is kérdezték, hogy Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, a Fidesz-frakció már dolgozik a harmadik rezsicsökkentésen. A politikus ezt kampányfogásnak minősítette, megjegyezve: nyilvánvaló, hogy ilyen ütemben nem lehet fenntarthatóan csökkenteni a közüzemi kiadásokat, ezért hajt végre a kormány sorozatos adóemeléseket.

Az Együtt-PM szerint ehelyett fűtéskorszerűsítő energetikai beruházásokra és szociálisan igazságos, célzott gázártámogatásra volna szükség - mondta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: folytatódnak a reálbérek emelkedését szolgáló kormányzati intézkedések

Míg az Európai Unió 28 tagállamából 12-ben csökkennek a reálbérek, addig Magyarországon nőnek. Tovább olvasom