Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Kisbácsa: vízelvezető rendszer nélkül nem megy

A Kisalföld szeptember 8-i számában foglalkoztunk Győr csatornahelyzetével. A cikk megjelenése után Bárány István, Bácsa és Sárás önkormányzati képviselője reagált az elmondottakra. Levelét így kezdte: az alpolgármester árokbetemetésekre, illegális csatornarákötésre utalóan csak részben ismertette a családi házas övezetekben jelentkező csapadékvíz-elvezetési problémák okait. A leglényegesebb körülményt, a hiányos közművesítettség tényét – amely a családi házas lakóövezetek egy részére, például Kisbácsára is jellemző – nem említette, pedig fontos kérdés.


Tudni kell, hogy az itteni lakóutcákban nincs sem zárt, sem pedig nyílt csapadékvíz-elvezető rendszer. Nem azért, mert betemették, hanem azért, mert nincs a közterületen nyílt ároknak hely; illetve a vízelvezetést biztosító zárt rendszer nem épült ki.
Itt eső esetén a lakóutca mélypontjain gyűlik össze a csapadékvíz, s ott is marad a teljes elszivárgásig. Az ilyen vízbezáródások megnehezítik vagy ellehetetlenítik a közlekedést. Azért, hogy az olvasók is lássák, mindez a valóságban hogyan mutatkozik meg, íme a kisbácsai Aranyhomok utca mélypontjáról eső után készített fényképfelvétel. A megelőzést a már régóta készen lévő csapadékvíz-elvezetési koncepció fokozatos, de ütemes megvalósítása jelentette volna. Kisbácsáról nézve nehezen is érthető, hogy miért nem sikerült a Külső Bácsai út Kisbácsán átmenő útszakaszának felújításához kapcsolt zárt rendszerű csapadékvíz-elvezetés vízjogi létesítési engedélyét az öt éve kezdődő tervezési eljárás során a polgármesteri hivatalnak megszerezni. Ez azért is fájó, mert az így kiépítendő zárt rendszerű vízelvezetés vinné el a csapadékvizet a Benedek Elek, a Csalogány, a Kultúrház, a Boglárka és a Szabadság utc ákról is. Ráadásul az ilyen lakóutcákról vizet befogadó, mély fekvésű telkek beépítésével a korábban ide folyó vízmennyiségek tovább növelik az utcában rekedt víztömeget. Ilyen jelenséggel állunk szemben több helyen is, például a kisbácsai Csalogány utcában. Az esős nyár rámutatott a városi csapadékvíz-elvezetési rendszer gyatra állapotára. Ennek tényét a magyarázgatások már nem fedik el. A problémák kezelésére a meglévő vízelvezető rendszerek rendszeres karbantartásának megszervezése már nem elegendő. Belátható időn belüli befejezéssel a jelenlegi tervekhez képest sokkal intenzívebben kell megvalósítani a közművesítettségben elmaradott városrészek csapadékvíz-elvezető rendszereit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

további eredmények

Andráshida–Balatonfüred 3–1, Répcelak–Keszthely 2–2, Sümeg–Sárvár 0–0.… Tovább olvasom