Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Kisebbségi választás: mindenhol rendben megkezdődött a voksolás

Budapest - Valamennyi szavazókör rendben megnyílt a települési és országos kisebbségi önkormányzati képviselők választásán, rendkívüli eseményről nem érkezett jelentés - közölte vasárnap reggel fél 7-kor az Országos Választási Iroda vezetője az MTI-vel.
A választásban érintett 1.577 szavazókörben rendben megkezdték a munkát, az első választópolgárok mindenhol leadhatták a szavazatukat - mondta Sári Miklós.

Az OVI vezetője kitért arra: Bács-Kiskun megyében is mind az érintett 43 településre eljutott még szombaton az újranyomtatott cigány kisebbségi szavazólap, így itt sincs akadálya a voksolásnak. A szavazólapokat azért kellett szombaton újranyomtatni, mert az Országos Választási Bizottság (OVB) péntek esti ülésén visszavette a cigány kisebbség területi listájára az egyik korábban arról törölt jelöltet.

A választáson a települési kisebbségi önkormányzatok tagjai, 9.180 elektor vehet részt. A kisebbségi választás idején nincs kampánycsend.

Az elektor a területi és országos választáson egy listára szavazhat. Az "ikszelés" után az elektor a szavazólapokat a kisebbség megnevezésével ellátott borítékba helyezi, amelyet a választási bizottság előtt lévő urnába dob.

A választási bizottság legkésőbb vasárnap este 7 órakor lezárja a szavazást, ennél korábban csak akkor teheti ezt meg, ha valamennyi, a szavazókörben a névjegyzékben szereplő elektor leadta szavazatát. A szavazás lezárásának tényét és a megjelent elektorok számát rögzítik a választási informatikai rendszerben, és ez a tény megjelenik az Országos Választási Iroda internetes tájékoztató oldalán, a www.valasztas.hu-n is.

A szavazás lezárása után a bizottság felbontja az urnát, de a szavazólapokat tartalmazó borítékokat nem, azokat kisebbségenként csoportosítva úgynevezett szállítóborítékba helyezi, és eljuttatja a területi választási bizottsághoz.

A területi választási bizottság a szavazás másnapján, hétfőn bontja fel a borítékokat és számlálja össze a szavazatokat, a leadott szavazatok arányában kiosztja a mandátumokat és megállapítja a területi választás eredményét. A területi bizottság összeszámlálja az országos listákra adott szavazatokat is, erről részeredmény-jegyzőkönyvet állít ki. Ez a nem hivatalos eredmény elérhető lesz az OVI internetes tájékoztató oldalán is hétfő kora estétől.

Az országos választás részeredmény-jegyzőkönyvei a 19 megyéből és a fővárosból kedden érkeznek meg az Országos Választási Bizottsághoz, amely szerdai ülésén megállapítja a kisebbségi választás országos eredményét.

Az egymással versengő kisebbségi szervezetek listái szavazatarányosan kapnak mandátumot, a listán szereplő jelöltek a listán elfoglalt helyük sorrendjében szereznek mandátumot.

Olvasóink írták

  • 2. zero 2011. január 09. 15:15
    „Szavaznak hogy a többség pénztét ki nyúlja le .”
  • 1. deszkás 2011. január 09. 09:44
    „A büntetőeljárás alatt álló Kolompár Orbán hogy vehet részt? Tudtommal nem függesztették fel az eljárást.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elő a szelvényekkel! Íme az ötös lottó nyerőszámai!

Kisorsolták az ötös lottó nyerőszámait. Nézze meg, vajon jól ikszelt ezen a héten? Tovább olvasom