Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

Kishegyben nem épül lakópark

Kishegy belterület lesz és a buszforduló szomszédságában, a téesz szántóföldjén lakópark épül – tudni vélik „jól értesült” győrszentivániak. Mi ebből a valóság?
Gyakorlatilag csak szándék, vagy inkább álom, hogy Kishegyet belterületté nyilvánítsák és a buszforduló mögötti szántóföldet sem adták el – mondja kérdésünkre a Győrszent-

iván–Gönyű Termelőszövetkezet elnöke, Sághy Zsolt. Hozzáteszi: bárcsak igaz lenne, amiről beszélnek!
Annyi valóságtartalma mégiscsak van a dolognak, hogy a szóban forgó, kb. négyhektáros szántó a Szedres utcában, a hétvégi kertek szomszédságában több hasznosítást érdemelne. Vállalkozó érdeklődők szép számmal vannak, voltak is évekre visszamenően, mondja a téeszelnök. Jönnek, megnézik, elmennek máshová. Más lenne a helyzet, ha lenne Győrnek keleti, északi elkerülőútja: az elérhetőség ma a legfőbb kincs.
Ami az esetleges lakóparkot illeti: sorházak, társasházak ide az érvényes rendelet szerint nem épülhetnek, a szentivániak mindig ragaszkodtak a családi házas beépítéshez. Persze a rendeleteket mindig lehet korrigálni – de most erről sincs szó.
És Kishegy sem számít belterületnek, bármennyire szeretnék, főleg azok, akik hosszú ideje itt laknak, eleve lakóházat, s nem hétvégi bungalót építettek hajdanán. A belterületté minősítésnek vannak alapkövetelményei – mindenekelőtt az utak. A Kishegyi út olyan keskeny, hogy szélesíteni kellene, ahhoz pedig a telektulajdonosoknak lemondani néhány méterről az utcafronton. De azt se tehetné meg mindenki, hiszen a régi házak többsége közvetlenül az útszélre épült. Ha Kishegy belterület lenne, a buszjáratnak is be kellene menni az előírt „rágyaloglási távolság” okán. (A Kishegyi út igencsak hosszú.) Summa summarum, nem valószínű, hogy belátható időn belül lesz a dologból valami.
Még megjegyzésre érdemes, hogy kb. két évtizede az szerepelt a tervekben, hogy a katonai vasúti vágányt meghosszabbítva a kertváro-

son, a Sikolyánál megy majd a gönyűi kikötőhöz az ipari vasút. Azóta az másutt épült meg, a kertvárosiak véglegesen fellélegezhettek.
Szentivánon elvégezték az úgynevezett belső tömbfeltárást, van körülbelül 60 eladható építési telek – ezek azonban eléggé drágák, egyikért-másikért akár 10 millió forintot is kérnének. Azért mindig vannak, akik megtehetik, hogy itt építkeznek. Győrszentiván az utóbbi években felértékelődött.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árusítsanak gyógyszert a benzinkutaknál?

Tovább olvasom