Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

Kiskapuk evázóknak

Kinek éri meg evázás helyett inkább az általános szabályok szerint adózni? Lehet-e évközben változtatni és hogyan?

A kormány új megszorító intézkedéseinek részeként októbertől 10 százalékponttal növeli az egyszerűsített vállalkozói adó kulcsát. Az evázók adóterheinek növekedése egy sor további kérdést vet fel: Kinek éri meg evázás helyett inkább az általános szabályok szerint adózni? Lehet-e évközben változtatni és hogyan? A hvg.hu Béres Molnár Gergely adószakértőt kérdezte.

Az új kormányprogram október elsejétől 15-ről 25 százalékra emelik az eva kulcsát. Vagyis jelentősen növelik az evázó kisvállalkozások, egyéni vállalkozók adóterheit. Béres Molnár Gergely szerint a drasztikus tehernövekedés ellenére vannak, akiknek továbbra is megéri ezt az adónemet választani.

Kinek és miért éri meg evázni?

Általánosságban az mondható el, hogy nagyobb árbevételű, kis költséghányadú, és főleg mellékfoglalkozású vállalkozók által vezetett vállalkozások esetében az eva így is vonzó lehet. Ők ugyanis mentesülnek az osztalékadó, a társasági nyereségadó és az ÁFA megfizetése alól.

A kis árbevételű, azaz 5 millió forint alatti bevételű egyéni vállalkozóknak viszont nem biztos, hogy az eva jelenti a megoldást a jövőben – mondta a hvg.hu adószakértője. Nekik ugyanis állandó kiadásaik vannak, s a megemelt adó elviszi a megtermelt jövedelem jelentős részét. Esetükben viszont kedvező, azaz tíz százalék a társasági adó kulcsa.

Mikor lehet váltani?

Amit az eváról tudni kell

Az egyszerűsített vállalkozói adó egy viszonylag egyszerű, lineáris adónem, amelyet 2003. január 1-től vezették be, amikor közel 59 ezer adózó jelentkezett be az eva alá. 2005-ben már 104,5 ezer ilyen adózó volt, melyek 55  százaléka egyéni vállalkozóként tevékenykedett. Ebből az adónemből 2004-ben 67 milliárd, 2005-ben 91,4 milliárd forint folyt be a költségvetésbe. Egy átlagos adózó pedig 812 illetve 874 ezer forintot fizetett be az elmúlt két évben.

Évközben az evás egyéni vállalkozó nem változtathat adózási formáján. Viszont alapíthat egy betéti társaságot, így az új cég az általános szabályok szerint fizeti a közterheket – mutatott rá Béres Molnár Gergely. Az egyéni vállalkozó számára az is megoldás lehet, ha visszaadja a vállalkozói igazolványát, és másnap újat vált ki. Ez azonban több mint gyanús az adóhivatal számára, ezért könnyen ellenőrzést vonhat maga után.

Nincsenek könnyű helyzetben azok a vállalkozók, akiknek jövedelme meghaladja a minimálbért. Amennyiben úgy döntenek, nem változtatnak adózási formájukon, de nem hajlandók kiadásaikat növelni, úgy kénytelenek fizetésüket csökkenteni. Azaz 2007 január 1-től módosítaniuk kell az idei évben tett nyilatkozatukat, hogy a jövőben minimálbér után adózhassanak. Az eva emelése tehát olyan vállalkozókat is a minimálbér utáni járulékfizetésre késztet, akik eddig magasabb bér után adóztak – magyarázta az adószakértő.

Igaz ezt a lépést viszont a várható nyugdíja sínyli meg. Arról nem is beszélve, hogy az eva alatt maradó adóalanyoknak azonos jövedelmi szint eléréséhez növelniük kell bevételeiket, mely a szűkülő piaci viszonyok között nem valószínű. Várhatóan tehát csökken az evát 2007-ben választó vállalkozások köre.

A gazdasági társaságoknál egyszerűbb a váltás. Ugyanis egyik napról a másikra megváltoztathatják az eva státuszukat, csak egy új tagot kell bevonniuk a társaságba, igaz annak legalább 50 százalék szavazati jogot kell adniuk. Ennek hiányában csak az év utolsó napján, azaz december 31-én választhat új adózási formát a cég. Meg lehet úszni a 25 százalékkal adóztatatott evás bevételt, ehhez csak módosítani kell a szerződést, melynek értelmében a cég csak január 1-e után teljesíti a szolgáltatást. Így 2007-ben az általános adózás szabályai szerint kell már fizetnie a közterheket.

A váltással azonban vigyázni kell, mert aki a váltás mellett dönt, vagyis eva helyett társasági adót szeretne inkább fizetni, négy évig nem lehet ismét evás. Könyvelésében bonyolultabbá válik az adminisztráció, és magasabb költségekkel számolhat. A vagyonról ugyanis nyitómérleget kell készíttetnie, amit ellenőriztetnie kell a könyvvizsgálóval. Az eva kulcsának 25 százalékosra emelésével tehát a kedvezőtlen helyzetben lévő kisebb vállalkozások helyzete tovább romolhat, állítja a hvg.hu szakértője. Ha ráadásul a cégek nagy része az általános szabályozást választja, akkor megindulhat az országos számlagyűjtés, azaz nő a fiktív számlák iránti igény - figyelmeztet. Ez azonban a cégek számára sokszor gazdaságilag indokolatlan kiadást jelenthet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

gólparádék és egy parádés meccs

H csoport, 1. forduló:

Spanyolország–Ukrajna 4–0 (2–0) Tovább olvasom