Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Kislétai gyilkosság: pénteken temetik a meggyilkolt nőt

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kislétán hétfőre virradóra fegyveres támadásban meghalt egy 45 éves roma asszony, 13 éves lányát pedig súlyos sérüléssel szállították kórházba.
Molnár Csaba: Féljenek a gyilkosok!

A rasszista indíttatású gyilkosságok elkövetői féljenek, mert tettük nem marad büntetlenül - jelentette ki a kormány nevében Molnár Csaba kancelláriaminiszter, miután Nyíregyházán járt a hajnali támadás után ott ápolt kislánynál. A politikus beszélt arról is, hogy Bajnai Gordon miniszterelnököt folyamatosan tájékoztatják a nyomozásról, illetve a gyermek állapotáról. A szerdai kormányülés után, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, illetve a rendőrség vezetői számolnak majd be a kormányfőnek az addig elért eredményekről.

Felháborítónak, megdöbbentőnek és kétségbeejtőnek nevezte Molnár Csaba kancelláriaminiszter a Kislétán történteket hétfőn este, miután meglátogatta a nyíregyházi kórházban a sérült kislányt. Hozzátette, hogy bár az indítékról még nincsenek egyértelmű bizonyítékok, az biztos, hogy kísértetiesen hasonlít az elmúlt időszakban a romák ellen elkövetett támadásokra. Így tehát, amíg be nem bizonyosodik az ellenkezője, a rendőrség a mostani gyilkosságot is a korábban ismertté vált sorozat részeként kezeli. A politikus kegyetlen, cinikus húzásnak nevezte, hogy a hajnali támadást a roma holokauszt emléknapjához időzítve követték el.

Rendőri védelmet kapott a kislány

Állandó rendőri védelem alatt áll az a kislány, akire édesanyjával együtt saját otthonában támadtak rá hétfőre virradóra a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kislétán. Ez azt jelenti, hogy a gyermeket a kórházban a nap 24 órájában rendőr őrzi - mondta el Fedor Rita, a megyei rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője. Magyarázata szerint indokolt a védelem, hiszen a bűncselekményben a kislány a legfontosabb tanú.

Molnár Csaba leszögezte, hogy a rendőrség mindent elkövet, hogy a gyilkosokat elfogja. A tetteseknek a kormány nevében azt üzente, hogy féljenek, mert nem marad tettük büntetlenül "el fogjuk őket kapni" és "bíróság előtt fognak felelni" - fogalmazott. Azt is leszögezte, hogy a kormány felajánlja segítségét az áldozat családjának és kislányának.

A kancelláriaminiszter beszélt arról is, hogy nem szolgálja a rendet, hogy vannak olyan hangok, újságok vagy akár politikusok, akik felmentést adnak vagy bátorítanak a romák ellen elkövetett támadásokra. Van olyan szélsőjobboldali párt ma Magyarországon, amely egész politikáját a rasszizmusra építi és van olyan párt, amely ezzel a párttal cinikusan együttműködik - fogalmazott. Molnár Csaba hangsúlyozta, hogy az indíték ugyan még nem ismert biztosan, de azt lehet látni, hogy az a nyílt, hangos uszítás, ami egyes magyar politikusoktól a közelmúltban elhangzott, bizonyos, hogy az ilyen tettekhez akár szándékerősítőként hozzá tud járulni.

Molnár Csaba elmondta azt is, hogy Bajnai Gordon miniszterelnököt folyamatosan tájékoztatják a nyomozásról és a kislány állapotáról. A kormányfő pedig úgy döntött, hogy a szerdai kormányülés után összehív egy egyeztetést, amelyen az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, illetve a rendőrség vezetői fogják tájékoztatni.

Megműtötték a kislányt, stabil az állapota

Csaknem 5 órán át műtötték azt a kislétai kislányt, akit hétfőre virradóan támadtak meg saját otthonában. A gyerek testében megszámlálhatatlan sörét volt, ennek ellenére jók az esélyei a gyógyulásra- mondta a Független Hírügynökségnek Felföldi Pál, a megyei kórház baleseti osztályának helyettes vezetője. Hozzátette: a kislányt egyelőre altatják.

A kislányt reggel hat órakor szállították Nyíregyházára, a Jósa András Kórházba, majd a kivizsgálását követően meg is operálták. Eszméletnél volt, és kommunikálni is tudott, amikor rátaláltak. Felső testét megszámlálhatatlan mennyiségű sörét borította,ennek ellenére bár súlyos, de stabil állapotban volt A műtétsorozatban fül-orr-gégész, baleseti sebész és idegsebész is részt vett. Felföldi Pál, a megyei kórház baleseti osztályának helyettes vezetője elmondta: a kislányt csaknem 5 órán keresztül műtötték. Hozzátette: állapota kielégítő és stabil.

Mint ismert, a kislányra és az édesanyjára hétfőre virradó éjszaka lőttek rá Kislétán, saját házukban. A 45 éves asszony nem élte túl a támadást, gyermekét pedig életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba. A halott nőre és sérült lányára a rokonok találtak rá hajnali ötkor, amikor dolgozni indultak.

Romák a gyilkosság helyszínén(Fotó:boon.hu)
Romák a gyilkosság helyszínén.
Fotó:boon.hu

Korábban

Fedor Rita, a megyei rendőr-főkapitányság helyettes sajtószóvivője, aki nem kívánt nyilatkozni az áldozat származásáról, annyit közölt, hogy egy 45 éves asszony halt meg egy lakóházában történt támadás során, míg 13 éves lányát súlyos sérüléssel szállították kórházba.

A lövöldözés helyszínén a rendőrség nagy erők bevonásával végzi a helyszínelést, a nyomok rögzítését - mondta a helyettes sajtószóvivő.

Kisléta polgármestere szerint nem voltak haragosai a településen hétfőn meggyilkolt asszonynak. Pénzes Sándor elmondta, hogy a gyilkosság a Bocskai utca negyedik házában történt éjfél környékén. A tettesek berúgták a bejárati ajtót, majd rálőttek a szobában alvó 45 éves nőre és annak 13 éves lányára. Az anya azonnal meghalt, a kislányt kórházba vitték.

A polgármester közölte: az anyát körülbelül hajnali négy óra tájban hívták fel testvérei, mert együtt mentek volna napszámba dohány törni. A testvérek háromnegyed öt tájban érkeztek a házhoz, dudáltak, de mivel nem jött ki senki, bementek az épületbe.

A rokonok a véres kislányt a szoba előterében találták, édesanyja holtan feküdt a szobában – mondta Pénzes Sándor. Hozzátette: a kert felől nyomok vezetnek a ház felé.

A polgármester közölte, hogy a megtámadott roma család köztiszteletben állt, az édesanya öt lányt és öt fiút nevelt, férje korábban, egy fiúgyermeke pedig három hónapja halt meg. Hozzátette: a család rendszeresen dolgozik, és segélyt is kap. Pénzes Sándor szerint sem a meggyilkolt nőnek, sem családjának nem voltak haragosai.

„Az egész falu meg van döbbenve ezen a véres kivégzésen, nem tudjuk, mi motiválhatta a gyilkosokat" – mondta a polgármester.

Az MTI tudósítójának helyszíni tapasztalata szerint nagy a tanácstalanság a faluban, az emberek az út szélén állva találgatják, mi lehet a tragédia oka. A gyilkosság helyszínét a rendőrség teljesen lezárta, senkit sem engednek a ház közelébe.

Szabolcsban ez a második, romák ellen elkövetett fegyveres támadás, amely halállal végződött. Április 22-én egy tiszalöki 54 éves férfit lőttek le a háza udvarán, amikor éjszakai műszakba indult dolgozni.

Kisléta Tiszalöktől hatvan kilométernyire fekszik, Nyíregyházától keleti irányban, Máriapócs és Nyírbátor között.

Az újabb gyilkosság hírére a Szabolcs megyei roma érdekképviseleti szervezetek vezetői a helyszínre indultak, hogy tájékozódjanak a történtekről.

A kislétai gyilkosság (Illusztráció: Blikk
A kislétai gyilkosság. Illusztráció: Blikk

Százmillió a nyomravezetőnek

Bencze József országos rendőrkapitány bejelentette, Piricsén, Nyíradonyban, Alsózsolcán több emberen elkövetett emberölések ügyében nettó 1-1 millió forint, a Nagycsécsen, Tatárszentgyörgyön, Tiszalökön és Kislétán elkövetett bűncselekmények ügyében nettó 10-10 millió forintot fizetnek.

Timit éjjel-nappal őrzik

Felföldi Pál, a gyógyintézet traumatológus főorvosa kedden elmondta: a 13 éves lánynak eseménytelenül telt az éjszakája, klinikai állapota megfelel elszenvedett súlyos sérüléseinek.

Elképzelhető, hogy további műtétek is várnak Tímeára, hiszen testfelületének nagy részét érték a puskából leadott lövések sörétei, amelyeknek csak egy részét távolították még el - közölte.

A főorvos megerősítette: jók a lány felgyógyulási esélyei, bár lőtt sebekről lévén szó, nagy a fertőzés- és a különböző szövődmények kialakulásának veszélye.

A traumatológus szerint pontosan még nem lehet megmondani mennyi idő kell a felépüléshez, az orvosok most 4-6 hétre becsülik a kórházi ápolás időtartamát.

A lány továbbra is rendőri védelem alatt áll a nyíregyházi gyógyintézetben, éjjel-nappal vigyáznak rá, hiszen, mint a támadás egyik áldozatának, akár fontos információi is lehetnek az elkövetőről, vagy elkövetőkről.

A 45 éves roma nőt és 13 éves gyermekét kislétai lakásukon érte fegyveres támadás hétfőre virradóra. Az édesanya a rájuk leadott lövésektől a helyszínen életét vesztette, míg lányát súlyos sérülésekkel szállították kórházba a mentők.

Döntenek a temetésről

Várhatóan szerdán délután döntenek a hétfőn meggyilkolt 45 éves asszony temetésének időpontjáról a rokonok, a település vezetői és a rendőrök – tájékoztatott Kisléta polgármestere szerdán.

Pénzes Sándor elmondta: ezekben a percekben is konzultációt folytatnak a Debreceni Orvostudományi Egyetemmel a lelőtt asszony holttestének kiadásáról.

Valószínűleg szerdán délután döntünk a rendőrséggel és a rokonokkal egyeztetve a temetés időpontjáról – közölte a polgármester

Tájékoztatása szerint Kislétán csend van; a virrasztás békésen zajlott, a környező teleülésekről több mint százan érkeztek részvétet nyilvánítani az elhunyt hozzátartozóinak. Az asszony testvére szerda délelőtt vette fel az önkormányzat által biztosított 50 ezer forintos gyorssegélyt – tette hozzá a község vezetője.

Pénzes Sándor azt is elmondta: nagyon sok helyi roma család annyira fél, hogy éjszakára elhagyta a lakását, és családjával együtt átment a rokonokhoz aludni. Olyan eset is akadt, hogy egy másik településre vitték át a gyermekeket.

A 45 éves roma nőt és 13 éves gyermekét kislétai lakásukon érte fegyveres támadás hétfőre virradóra. Az édesanya a rájuk leadott lövésektől a helyszínen életét vesztette, míg lányát súlyos, életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba a mentők.

Pénteken temetik a meggyilkolt roma nőt

Pénteken délután 1 órakor temetik a meggyilkolt roma nőt a kislétai köztemetőben - tájékoztatott a település polgármestere szerdán.

A 45 éves roma nőt hétfőre virradóra lőtték agyon Kislétán, 13 éves gyermekét pedig életveszélyesen megsebesítették.

Pénzes Sándor polgármester elmondta: az asszony holttestét várhatóan csütörtökön reggel nyolc órakor adják ki a debreceni kórházból, ezután szállítják át Kislétára, és ravatalozzák fel a település köztemetőjének ravatalozójában. Az asszonyt református szertartás szerint helyezik majd örök nyugalomra, de a község római katolikus papja is jelezte részvételét a búcsúztatáson.

A bűncselekmény áldozatát az Országos Cigány Önkormányzat saját halottjának tekinti, a temetés költségét a szervezet vállalta magára.

Olvasóink írták

505 hozzászólás
 • 505. őrgróf 2009. augusztus 09. 20:00
  „Ismétlem, sajnálom a megölt romákat. A tettesek bűnhődjenek meg. De: a képeken szereplő sok hájas roma közül ki tartja rendben a kertjét? Termel krumplit, paprikát, stb. hogy csökkentse a kiadásait, Zsigó Gyula(?) cigányfőnök nyilatkozott: oldalakon keresztül sorolja, ki a felelős (hibás) a cigányság jelenlegi helyzetéért. Egy szóval sem említi, hogy esetleg ők maguk. Nos ez az ember árt legtöbbet a romáknak. Amíg csak másokban keresik a hibát, esélyük sincs a kilábalásra. Csak ha beismerik a saját hibáikat, van esély arra, hogy azokat kijavítva elinduljanak a beilleszkedés útján. Én drukkolok nekik, hisz ha a 9 millió magyarnak már nem kell eltartani az egymillió romát, rögtön és érezhetően javulna az életszínvonal...”
 • 504. BabócsaiEugénia 2009. augusztus 08. 13:26
  „Gondolom, ez a kép hétfőn, azaz a hét első munkanapján készült. Akik épp ott bámészkodnak, a munkaidejüket töltik a gyilkosság helyszínén? Vagy épp nyomokat biztosítanak a hatóságoknak? Neem, már megkezdték a gyűjtést!!!! Minél nagyobb hasa van, annál jobban él, annál több a pénze! Akkor csak adakozzatok egymásnak...”
 • 503. maffiozo 2009. augusztus 06. 01:11
  „moderálva”
 • 502. bespin 2009. augusztus 05. 22:29
  „498. ez jó! Ritkán röhögök ekkorát fél 11-kor! :-)”
 • 501. Mignon 2009. augusztus 05. 22:05
  „Enyem az 500 !”
 • 500. Mignon 2009. augusztus 05. 22:04
  „Ez jo !!!!
  :D:D:D”
 • 499. KolomparBeyonce 2009. augusztus 05. 21:55
  „moderálva”
 • 498. Turofánk 2009. augusztus 05. 21:41
  „moderálva”
 • 497. takimail 2009. augusztus 05. 21:30
  „Nagyon sajnálom az ártatlan romákat én is . De nem értem , hogy egyes településeken miért kell hagyni a romák randalírozását . Nem tehet róla szegény kislány , hogy oda született , valószínű , hogy édesanyja sem volt egy bűnöző . A mi környékünkön annyira elharapódzott a romák szemétkedése , úgymond aljas megnyilvánulása hogy már az emberek azon gondolkoznak , hogy erőszakkal fogják kitelepíteni őket a településről . Sajnos nálunk nem csak romák vannak ilyenek , hanem fehérek is . Valami úton módon meg kell akadályozni őket . A rendőrség nem hajlandó semmit sem tenni . Becsukják a szemüket , és nem őket lehet ezért hibáztatni , hanem az ilyen Gordon féle aljas szemét rohadékokat , akik a rossz törvényhozásukkal nemcsak magukat védik , hanem ezzel együtt az alja népet is . ......... Hozzáteszem , nem vagyok az ilyen dolgok híve , de mikor két napja betörtek hozzánk akkor elszakadt a húr . Nem bírunk elköltözni innen mert az ilyen dolgok miatt nem lehet eladni a lakásokat sem . Ki akarna ilyen helyen lakni ? <moderálva>”
 • 496. brokeness 2009. augusztus 05. 20:46
  „Egész egyszerűen nem találom a szavakat, mi zajlik ebben az országban. Tudom, neuralgikus pont a cigánykérdés. DE!! Gyerekeket,s bűntelen cigányokat álmukban, az éj leple alatt, illetve hátulról lelőni egy apát, aki épp a gyermekét tartja a kezében....!!! Erre nincs magyarázat.
  Ha mégis keresni kéne a hátterét ennek az elképesztő rémtettnek, akkor két dolog villan be azonnal:
  1. Ilyet egy bomlott elme képes elkövetni,mindenféle erkölcsi küszöböt átlépve Ku Klux Klan-módszerrel gyilkolva.Valószínű, hogy testvérpár illeve apa-fiú vagy egyéb szoros kapcsolatban álló gyilkosok lehetnek, akiknek a bosszú elvette az eszét. Esetükben lehet akárhány millió is a vérdíj,nem kapják el őket.
  2.A külföldi szál szeintem nem valószínű. A móri esetben is mindenkikülföldi zsoldosokra gondolt, de akkor sem jöttek be az összeesküvés-elméletek.
  S talán a tanulság, hogy az egész politikai bagázsnak át kellene gondolni a roma politikáját, kik és mikor használták ki ezt a kisebbséget- sokszor a választásokat is eldöntve a megvásárolt szavazataikkal.- A felelősöket végleg le kell léptetni a politika színpadáról, mert mérhetetlen bajt okoztak-ezzel is- a magyarságnak, s a cigányságnak is. Embert ölni pedig bűn,akárki követi azt el.”
 • 495. flexsnake 2009. augusztus 05. 18:55
  „493. De sokkal nagyobb felháborodás volt, mivel tudták kik vannak szökésben, nem is kellett vérdíj.
  És azt is cáfolnám hogy a temetésén nem voltak politikusok.
  Ez nem verseny! Ez gyilkosság. AZ is, ez is.”
 • 494. berber11 2009. augusztus 05. 18:36
  „Emberek,lehet egymással vitatkozni!De gondoljunk már bele,milyen országban élünk,Marian Cosmát kivégezték,akkor nem volt ekkora felhajtás!Akkor hol voltak a politikusok és az ő gyilkosáért,miért nem ígértek pénzt!Ez az egész egyszerűen szánalmas!”
 • 493. achilleus 2009. augusztus 05. 18:16
  „487. hozzászólás Léni 2009.08.05. 16:42
  Igaza van Léni, az.”
 • 492. Korrekt5 2009. augusztus 05. 17:42
  „403. pmjelolt 2009.08.04. 19:54
  KOMCSIK SZOKTAK EZT CSINALNI.NEKIK VANNAK FEGYVEREIK. JO HA TUDOD.

  ****************************************************************************************************´

  ..na és kik a komcsik te kis okos?

  ...én ugy veszem észre, hogy evvel sem vagy tisztába...”
 • 491. dolfibácsi 2009. augusztus 05. 17:35
  „moderálva”
 • 490. BabócsaiEugénia 2009. augusztus 05. 17:26
  „Remélhetőleg ott lesz jó néhány politikus is, akik vastag borítékkal látogatják őket. Tényleg, a Marian Cosmaéra ki ment el közülük? Senki??????
  Riri, neked is igazad van. Ha törvények szabad kezet adnak a fosztogatásra, gyilkolásra, és a büntetés nem egyenértékű hasonszőrű bűncselekménynél - mert mi nem hozhatjuk fel mentségül, hogy hányatott sorsunk van, és hát természetesen a megélhetés...tényleg nincs hányatott sorsunk,mikor dolgozunk, és elveszik a gyerekeimtől gyerekeinktől, hogy azoknak adják oda, kik még csak tenni sem tesznek a közért, szocializálódni is képtelenek, és nekünk kell a saját törvényeinket az ő képükre formálni? - ..........
  Rossz az, aki rosszra gondol!!!!!! :PPP”
 • 489. flexsnake 2009. augusztus 05. 17:01
  „moderálva off”
 • 488. Léni 2009. augusztus 05. 16:42
  „moderálva off”
 • 487. Lúdasmatyi 2009. augusztus 05. 15:57
  „Olaszliszka!!!!!!!”
 • 486. NIQ 2009. augusztus 05. 15:54
  „Mennyi sok ráérő ember van itt, akik felháborodva szidkozódnak és egymást ugatják le. Nekem is megvan a magam véleménye a Romákról de azt az egyet azért nem értem, hogy miért kell egy ártatlan gyereket lövöldözni? Ő nem tehet arról, hogy világra jött és arról sem, hogy roma családba jött a világra. Nyilván ha felnőtté válik elképzelhető hogy követi társai viselkedését, de most még semmiről nem tehet. Én is pici pénzből élek és nevelem a gyermekemet és szeretnék mindent megadni neki, de nem tudok sajnos, de azért még nem azon az elven működik az agyam, hogy mert valaki roma, akkor le kell lőni. Az ilyen embereknek nincs szívük sem, de életre sem valók, akik ilyet tesznek. Kap 25 év börtönt, aztán szabadul és folytatja ahol abbahagyta.”
505 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Befejeződtek a régészeti feltárások az M6-os nyomvonalán

Véget értek a régészeti feltárások az M6-os autópálya nyomvonalán, ahol utolsóként egy késő avar… Tovább olvasom