Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Kissé csökkentek az ipari termelői árak augusztusban

Az iparitermelői árak augusztusban az előző havihoz képest 0,5 százalékkal csökkentek, míg tavaly augusztushoz viszonyítva 4,6 százalékkal nőttek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.
Az ipar belföldi értékesítési árai 2009 augusztusában az előző havihoz képest 0,2, a 2008 augusztusival összehasonlítva pedig 0,9 százalékkal mérséklődtek.

A KSH adatai szerint augusztusban az ipari exportértékesítés árai a 2009. júliusinál 0,7 százalékkal alacsonyabbak, a tavaly ilyenkorinál 8,4 százalékkal magasabbak voltak.

A feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítési árai 1,3 százalékos növekedés és ugyanilyen mértékű csökkenés között alakultak, és augusztusban átlagosan 0,1 százalékkal maradtak el a júliusitól. A kőolaj-feldolgozásban 1,3, a járműgyártásban 1 százalékkal nőttek, míg a gumi-, műanyag- és építőanyag-iparban, az egyéb feldolgozóipar és javításban, a villamosberendezés-gyártásban, valamint a textil- és bőriparban fél százalék alatti mértékben nőttek.

A számítógépgyártásban 1,3 százalékkal, az élelmiszeriparban 0,8 százalékkal, a többi feldolgozóipari ágazatban 0,1 és 0,7 százalék között mérséklődtek a belföldi értékesítési árak.

Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai augusztusban 0,3 százalékkal alacsonyabbak voltak a júliusinál.

Éves összehasonlításban - a feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítését tekintve - a legnagyobb mértékben a járműgyártás (6 százalék), az egyéb feldolgozóipar és javítás (4,1 százalék), valamint a gumi-, műanyag- és építőanyag-ipari (3,1 százalék) ágazatokban emelkedtek az árak, míg az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő élelmiszeriparban pedig az előző évi szinten alakultak.

A 2008. augusztusihoz viszonyítva 14,9 százalékos árcsökkenést regisztráltak a kőolaj-feldolgozásban. Kisebb mértékben mérséklődtek az árak a kohászat, fémfeldolgozásban (4,4 százalék), a vegyianyag-, -termék-gyártásban (2,2 százalék), valamint a textil- és bőriparban (2,1 százalék). A többi feldolgozóipari ágazatban az áremelkedés mértéke 0,3 és 3,0 százalék között alakult.

A feldolgozóipar egészében az elmúlt 12 hónap alatt 2 százalékkal estek vissza az árak. A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai 2,1, a víztermelés, -kezelés, -ellátásé pedig csaknem 8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2009 augusztusában az előző hónaphoz képest a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 0,7, az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,1 százalékos árcsökkenés mutatkozott. A beruházási javaknál az árak 0,2 százalékkal emelkedtek. Az előző év azonos hónapjához mérten a beruházási javak gyártásánál 3,0, a fogyasztási cikkek esetében 1,3 százalékkal nőttek, az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 2,2 százalékkal mérséklődtek az árak.

A forint egy hónap alatt az euróhoz viszonyítva 0,9, a dollárhoz képest 2,2 százalékkal erősödött; a 2008. augusztusival összevetve az euróhoz mérten 14,3, a dollárhoz viszonyítva 20,1 százalékkal gyengült.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teljesítménynövelés az utolsó paksi erőművi blokknál is

Elkészül az év végéig a paksi atomerőmű utolsó blokkjának teljesítménynövelő beruházása is, ezzel az… Tovább olvasom