Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 09. 04. péntek - Rozália

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Belföld - Magyarország hírei > Kistérségi időjárás: még pontosabb előrejelzés

Kistérségi időjárás: még pontosabb előrejelzés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) augusztus 1-jétől beindítja Magyarország kistérségi időjárási veszélyjelző és riasztó rendszerét. A veszélyes időjárási jelenségekre kiadott riasztások és figyelmeztetések folyamatosan nyomon követhetők az OMSZ honlapján.

Munkatársunktól - 2011.07.26. 11:21
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
Az OMSZ az elmúlt években jelentős fejlesztéseket végzett a veszélyes időjárási folyamatok ultrarövidtávú (NOWCASTING) előrejelzési módszertanának hazai kidolgozása érdekében. A fejlesztéseknek köszönhetően 2006. február elsejétől működik hazánkban időjárási veszélyjelző rendszer, amellyel 2011. augusztusig az ország hét közigazgatási régiójára regionális szintű riasztásokat adtunk ki.

A jelenlegi riasztási rendszer továbbfejlesztésének célját szolgálta a 2009 novemberében indult és most záruló, az „Új Széchenyi Terv" Környezet és Energia Operatív Program keretében Magyarország kistérségi időjárási veszélyjelző és riasztó rendszerének kiépítésére és üzemeltetésére benyújtott pályázat.

A fejlesztés eredményeként egy új szuperszámítógépet állított üzembe az OMSZ, amelynek köszönhetően a modellezési célra rendelkezésre álló számítógépes kapacitás lényegesen megnövekedett. Ez lehetőséget adott a korábbinál lényegesen nagyobb tér- és időbeli felbontású modellfuttatások elvégzésére, valamint az olyan számításigényes módszerek operatív alkalmazására, amelyek kipróbálására addig csak utólag, esettanulmányok formájában volt lehetőség. A fejlesztéseknek köszönhetően a veszélyjelzők hamarabb juthatnak hozzá a legfrissebb meteorológiai információkhoz, segítve a fontos döntés meghozatalát. Az új veszélyjelzési rendszer kialakításához a szakmai fejlesztések, informatikai beruházások mellett szükséges volt az új rendszernek megfelelő adatbázis kialakítása, új riasztásokat kezelő szoftver kifejlesztése, új honlap létrehozása és a megnövekedett információ mennyiség továbbítását biztosító, stabil informatikai rendszer kialakítása.

A fejlesztést követően augusztus 1-jétől az új veszélyjelzési rendszerben a riasztásokat az eddigi regionális felbontás helyett a 174 közigazgatási kistérségre, a figyelmeztetéseket pedig megyékre lebontva adja ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az új veszélyjelzési rendszerben pontosabban behatárolhatóak lesznek azok a területek, amelyek térségében az időjárási feltételek hozzájárulhatnak a veszélyes időjárási esemény kialakulásához.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. A projekt költségvetése 181 millió 772 ezer forint, amelyből 168 millió 139 ezer 100 forint a támogatott összeg, 13 millió 632 ezer 900 forintot az OMSZ saját költségvetéséből fedezett. A költségek 96 százalékát a számítástechnikai beruházások tették ki.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!


Moderálásra küldöm 10. Wacky 2011.07.27. 17:18

1. Ebgondolat 2011.07.26. 14:06

így igaz, jól látod a helyzetet... nekem is szemet szúrt!!

Moderálásra küldöm 9. szunyi 2011.07.27. 15:04

8. Együgyű 2011.07.27. 08:06

Nem hinném, hogy felelsleges.
Sok kárt meg lehet elözni, ha teszem azt reggel 8-ra megkapja a falu PM-re, hogy fujja le a bulit, mert 85% hogy jön a jég du 3h-kor.

Moderálásra küldöm 8. Együgyű 2011.07.27. 08:06

Megint egy felesleges munkahely teremtési kísérlet? Ez ugye gazdasági bevételt hoz? Haveroknak létesítik? Kevés és pontatlan előrejelzési rendszerek vannak? Az állami emberek csak az állami fentartásu előrejelzést vehetik figyelembe, a magán szférában levők meg nem?
Megint egy hasznos és okos beruházás lesz? Ugye nem a mi pénzünket pazarolják megint?
A szíjat meg húzzuk tovább? ,, A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg." Páran megint a vissza nem térítendő támogatásból jól megtollasodnak?
Hurrá emberek egyeseknek eljött a kánnán!

Moderálásra küldöm 7. sbert 2011.07.26. 20:13

<moderálva offtopic>

Moderálásra küldöm 6. Queenmargareth 2011.07.26. 19:49

<moderálva offtopic>

Moderálásra küldöm 5. dmonlájn 2011.07.26. 16:44

<moderálva offtopic>

Moderálásra küldöm 4. petrol 2011.07.26. 16:32

<moderálva> Az országban kizárólag az OMSZ, és a vele együttműködésben lévő ELTE bír nagy tapasztalattal, amatőr honlapokat nem lenne jó összehasonlítani vele. Gyanítom az időképnek nincs gondja új állomásokat létrehozni, és a meglévő 72 automata állomást, és a sok csapadékgyűjtőt karbantartani.

Moderálásra küldöm 3. petrol 2011.07.26. 16:10

<offtopic>

Moderálásra küldöm 2. Kézbesítő 2011.07.26. 15:19

Hmm az időkép az lekörözte az OMSZt fényévekre :)) amit most az OMSZ akar az az időképen megvan régóta :)) Igaz az időkép az magántulajdonú az OMSZ meg állami ez a különbség :)

Moderálásra küldöm 1. Ebgondolat 2011.07.26. 14:06

Ha már ennyi (köz)pénzt pumpálnak az OMSZ-ba, remélhetőleg a jövőben még több időjárási adatot tesznek fel és osztanak meg a "közzel" térítésmentesen!
Az viszont most nem teljesen világos, hogy a beruházás az Új Széchenyi Terv keretében (ahogy a cikk is tartalmazza) vagy EU-s pénzből (ahogy a cikk szintén tartalmazza) jött létre.
Bár, ahogy az M43-as átadóján is kiderült, noha az EU-s pénzből épült, az átadásra épített színpadon kizárólag az Új Széchenyi Terv kiírás szerepelt, holott ez a terv még nem is létezett, mire az autópálya már gyakorlatilag elkészült! Vagy egyesek (kormány) más tollával (EU) ékeskednek?Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...