Délmagyar logó

2017. 08. 16. szerda - Ábrahám 17°C | 31°C Még több cikk.

Kistérségi időjárás: még pontosabb előrejelzés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) augusztus 1-jétől beindítja Magyarország kistérségi időjárási veszélyjelző és riasztó rendszerét. A veszélyes időjárási jelenségekre kiadott riasztások és figyelmeztetések folyamatosan nyomon követhetők az OMSZ honlapján.
Az OMSZ az elmúlt években jelentős fejlesztéseket végzett a veszélyes időjárási folyamatok ultrarövidtávú (NOWCASTING) előrejelzési módszertanának hazai kidolgozása érdekében. A fejlesztéseknek köszönhetően 2006. február elsejétől működik hazánkban időjárási veszélyjelző rendszer, amellyel 2011. augusztusig az ország hét közigazgatási régiójára regionális szintű riasztásokat adtunk ki.

A jelenlegi riasztási rendszer továbbfejlesztésének célját szolgálta a 2009 novemberében indult és most záruló, az „Új Széchenyi Terv" Környezet és Energia Operatív Program keretében Magyarország kistérségi időjárási veszélyjelző és riasztó rendszerének kiépítésére és üzemeltetésére benyújtott pályázat.

A fejlesztés eredményeként egy új szuperszámítógépet állított üzembe az OMSZ, amelynek köszönhetően a modellezési célra rendelkezésre álló számítógépes kapacitás lényegesen megnövekedett. Ez lehetőséget adott a korábbinál lényegesen nagyobb tér- és időbeli felbontású modellfuttatások elvégzésére, valamint az olyan számításigényes módszerek operatív alkalmazására, amelyek kipróbálására addig csak utólag, esettanulmányok formájában volt lehetőség. A fejlesztéseknek köszönhetően a veszélyjelzők hamarabb juthatnak hozzá a legfrissebb meteorológiai információkhoz, segítve a fontos döntés meghozatalát. Az új veszélyjelzési rendszer kialakításához a szakmai fejlesztések, informatikai beruházások mellett szükséges volt az új rendszernek megfelelő adatbázis kialakítása, új riasztásokat kezelő szoftver kifejlesztése, új honlap létrehozása és a megnövekedett információ mennyiség továbbítását biztosító, stabil informatikai rendszer kialakítása.

A fejlesztést követően augusztus 1-jétől az új veszélyjelzési rendszerben a riasztásokat az eddigi regionális felbontás helyett a 174 közigazgatási kistérségre, a figyelmeztetéseket pedig megyékre lebontva adja ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az új veszélyjelzési rendszerben pontosabban behatárolhatóak lesznek azok a területek, amelyek térségében az időjárási feltételek hozzájárulhatnak a veszélyes időjárási esemény kialakulásához.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. A projekt költségvetése 181 millió 772 ezer forint, amelyből 168 millió 139 ezer 100 forint a támogatott összeg, 13 millió 632 ezer 900 forintot az OMSZ saját költségvetéséből fedezett. A költségek 96 százalékát a számítástechnikai beruházások tették ki.

Olvasóink írták

 • 10. Wacky 2011. július 27. 17:18
  „1. Ebgondolat 2011.07.26. 14:06

  így igaz, jól látod a helyzetet... nekem is szemet szúrt!!”
 • 9. szunyi 2011. július 27. 15:04
  „8. Együgyű 2011.07.27. 08:06

  Nem hinném, hogy felelsleges.
  Sok kárt meg lehet elözni, ha teszem azt reggel 8-ra megkapja a falu PM-re, hogy fujja le a bulit, mert 85% hogy jön a jég du 3h-kor.”
 • 8. Együgyű 2011. július 27. 08:06
  „Megint egy felesleges munkahely teremtési kísérlet? Ez ugye gazdasági bevételt hoz? Haveroknak létesítik? Kevés és pontatlan előrejelzési rendszerek vannak? Az állami emberek csak az állami fentartásu előrejelzést vehetik figyelembe, a magán szférában levők meg nem?
  Megint egy hasznos és okos beruházás lesz? Ugye nem a mi pénzünket pazarolják megint?
  A szíjat meg húzzuk tovább? ,, A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg." Páran megint a vissza nem térítendő támogatásból jól megtollasodnak?
  Hurrá emberek egyeseknek eljött a kánnán!”
 • 7. sbert 2011. július 26. 20:13
  „<moderálva offtopic>”
 • 6. Queenmargareth 2011. július 26. 19:49
  „<moderálva offtopic>”
 • 5. dmonlájn 2011. július 26. 16:44
  „<moderálva offtopic>”
 • 4. petrol 2011. július 26. 16:32
  „<moderálva> Az országban kizárólag az OMSZ, és a vele együttműködésben lévő ELTE bír nagy tapasztalattal, amatőr honlapokat nem lenne jó összehasonlítani vele. Gyanítom az időképnek nincs gondja új állomásokat létrehozni, és a meglévő 72 automata állomást, és a sok csapadékgyűjtőt karbantartani.”
 • 3. petrol 2011. július 26. 16:10
  „<offtopic>”
 • 2. Kézbesítő 2011. július 26. 15:19
  „Hmm az időkép az lekörözte az OMSZt fényévekre :)) amit most az OMSZ akar az az időképen megvan régóta :)) Igaz az időkép az magántulajdonú az OMSZ meg állami ez a különbség :)”
 • 1. Ebgondolat 2011. július 26. 14:06
  „Ha már ennyi (köz)pénzt pumpálnak az OMSZ-ba, remélhetőleg a jövőben még több időjárási adatot tesznek fel és osztanak meg a "közzel" térítésmentesen!
  Az viszont most nem teljesen világos, hogy a beruházás az Új Széchenyi Terv keretében (ahogy a cikk is tartalmazza) vagy EU-s pénzből (ahogy a cikk szintén tartalmazza) jött létre.
  Bár, ahogy az M43-as átadóján is kiderült, noha az EU-s pénzből épült, az átadásra épített színpadon kizárólag az Új Széchenyi Terv kiírás szerepelt, holott ez a terv még nem is létezett, mire az autópálya már gyakorlatilag elkészült! Vagy egyesek (kormány) más tollával (EU) ékeskednek?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kútba esett és meghalt egy férfi

A kútba fulladt egy 48 éves férfi Fehértón. Holttestére a szomszédok találtak rá, miután napok óta… Tovább olvasom