Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Kisvárosi gazdagondok pénz nélkül

Az állattartás szabályairól készül rendeletet hozni a kapuvári önkormányzat.

Az állattartás szabályairól készül rendeletet hozni a kapuvári önkormányzat. A gazdák már most félnek: kitiltják őket a városból, arra viszont nincs pénzük, hogy gazdaságukat kitelepítsék a tiltott zónákból. Véleményüket – harmincnégy aláírással – levélben juttatták el Biró Péter polgármesterhez, tartalmát legutóbbi ülésükön a képviselők is megismerték. Az állattartók azt kérték: a döntéshozók vegyék figyelembe az ő érdeküket is, hiszen hétvégéket, ünnepnapokat nem sajnálva teszik a dolgukat, hogy megélhessenek.

Önerőből nem lehet

A gazdák képviseletében Vargyas Mihály azt mondja: az senkinek nem lenne jó, ha társaival segélyért állnának sorba, mivel kénytelenek befejezni a gazdálkodást.

– Ha a város vezetése a kijelölt körzetekben megtiltja az állattartást, biztosít-e új területet számunkra: vízzel, villannyal, szennyvízrendszerrel és használható épületekkel? – tette fel a kérdést a levélben is Vargyas Mihály, aki a belvároshoz közeli Vargyas utcában tartja a jószágot. – A jelenlegi árak mellett ugyanis önerőből ezt senki nem tudja megcsinálni, de még támogatással sem nagyon.

Ezzel az állásponttal egyetért Lakatos Zoltán Honvéd utcai gazda is. Több mint tíz éve tart teheneket, jelenleg tizenkettőt és szaporulataikat.

A szomszédokat zavarja

– Tudom, hogy valamilyen megoldást keresni kell, én is szeretném az utcából kitelepíteni az állományt, de erre egyelőre képtelen vagyok – sorolja a gondokat a fiatal gazdálkodó. – Három családom van, arra elég a gazdaság, hogy megéljünk. Hogy több tízmilliós beruházást hajtsunk végre, az lehetetlen, hiszen tudja mindenki, milyen válságban van a mezőgazdaság. A másik probléma, hogy nem is nagyon van olyan terület, ahová mehetnénk. A téeszmajorban lenne istálló és esetleg Osliban, de egy-egy vételnél akkora pénzekről beszélnek, hogy az megfizethetetlen. A mostani állapotokban viszont igencsak meg kellene gondolnunk egy hitelt, mert bizonytalan a helyzet.

Lakatos Zoltán mindezek ellenére keresi a lehetséges kiutat. Annál is inkább, mivel a környékbeliek is panaszkodtak már az állatok, a gazdaság miatt. Mint mondja, ha este traktorozik, az a baj, ha meg reggel, az is. A szomszédokat zavarja a szag is.
– Én lennék a legboldogabb, ha tudnék telephelyet venni valahol és békében gazdálkodhatnék, nem piszkálna senki. Csak hát, nem tudom elégszer hangsúlyozni, ez most képtelenség – jegyezte meg a gazda.

A középutat keresni

Biró Péter, Kapuvár polgármestere szerint az állattartásról szóló kormányrendeletet Kapuvár sem kérdőjelezheti meg, s annak szellemében kell döntést hozniuk. – Megértem én a gazdák gondjait, hiszen ismerem őket, tudom, hogy ez a megélhetésük és az új beruházások hatalmas összegre rúgnak. Azt is tudni kell viszont, hogy a másik oldalról is jönnek levelek, amik éppen az állattartókra panaszkodnak. Arra hívják fel a figyelmet, hogy egy kisvárosban egymásra figyelve kell élni, azaz a középutat kell megkeresnünk és jó szándékkal lehet is ilyet találni. Ahogy számolgattam, a belső városrészben körülbelül tíz állattartó hely van, amelyeket határidőn belül kell felszámolni.

Dr. Biró Péter szerint az önkormányzat eddig is jóindulattal kezelte az ügyet, hiszen régóta húzódik a kérdés. Már az előző ciklusban is tárgyalták a rendelettervezetet, hosszú határidőket szabva.
– Az újabb határidő a következő ciklusba is átnyúlik, tehát négyéves türelmi időről van szó. A gazdák problémáit természetesen megértem, de nekünk a többi városlakót is képviselnünk kell. A Vargyas Mihály által átadott petíciót komolyan vesszük, összehívjuk majd az állattartókat és igyekszünk segíteni – ígérte a város vezetője.

A szabályok

Az állattartás szabályaira várhatón a nyáron térnek vissza Kapuváron. A jelenlegi tervezet is övezetekre osztja a települést és ezeknek megfelelően szabályoz. A készítők megfogalmazták: a nagyvárosias, a kisvárosias, a településközpont vegyes, valamint központi vegyes területeken mindenféle gazdasági haszonállat tartása tilos. A kertvárosias övezetekben gazdasági haszonállat tartására legfeljebb a házi szükséglet kielégítésének mértékéig van lehetőség. Sertés és szarvasmarha például csupán öt darab lehet. A kapuvári polgármesteri hivataltól kapott információk szerint a városban becsült adatok szerint negyven állattartó van, körülbelül hétszázhatvan szarvasmarhával és valamivel több mint kétezer sertéssel foglalkoznak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tervezett útépítések Győrben

Tovább olvasom