Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Kiszélesíti a Fidesz a családi adókedvezményt

A kiskeresetűek adótörvénye a kormány jövő évre vonatkozó jogszabálycsomagja, szinte csak adócsökkentés szerepel benne - hangsúlyozta pénteken a kormányszóvivő és a Fidesz frakcióvezetője.
Egyúttal rámutattak, hogy az eddigi családi adókedvezmény már az egyéni járulékok, azaz a 7 százalékos egészségbiztosítási és a 10 százalékos nyugdíjjárulék terhére is igénybe vehető lesz, ami így mintegy 900 ezer családra vonatkozik majd.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken nyújtja be az Országgyűlésnek a kormány által elfogadott, jövő évi adótörvényekről szóló javaslatot.

Giró-Szász András kormányszóvivő hangsúlyozta: az egyéni járulékokra kiterjesztett kedvezménnyel az adó-, illetve járulékmegtakarítás a kiskeresetűek esetében a bruttó bér 16 százalékáról annak 33 százalékára emelkedik, az intézkedés mintegy 260 ezer családot érint. A kabinet legfontosabb adópolitikai céljáról, a kiskeresetűek adócsökkentéséről szólva kiemelte, hogy a családtámogatáson keresztül megfelelő alapot kívánnak biztosítani a családtervezéshez és a gyermekvállaláshoz, a családi adókedvezményt a gyermekeket nevelő családok teljes körére kiterjesztik.

Hozzátette: a kedvezmény eddig mintegy 600 ezer családot érintett, 2014-től viszont mintegy 900 ezer családra, majdnem 5 millió állampolgárra vonatkozik majd. A két gyermeket nevelő, bruttó 90 ezer forintos összjövedelemmel rendelkező családok havonta 5600 forintos nettó jövedelemnövekedéssel számolhatnak, míg bruttó 110 ezer forintos családi jövedelem esetén 2400 forintnyi többlettel. Három gyermek esetében, bruttó 100 ezer forintos kereset esetén havi nettó 17 ezer forinttal több marad a családi kasszában, 200 ezer forintos bruttó jövedelem mellett havi 34 ezer forint. Két magyar átlagjövedelem esetén, vagyis bruttó 400-450 ezer forintos összjövedelem mellett 35 ezer forintot jelent a megtakarítás - fűzte hozzá.

Szavai szerint a magyar adópolitika a hosszú távú, stabil intézkedések felé fordul, az adórendszer szerkezeti átalakítása lezártnak tekinthető, 2014 a finomhangolás éve a magyar adórendszer vonatkozásában. Az előző három év egyértelműen bizonyította az egykulcsos adórendszer eredményességét, az egész adórendszer átalakításának köszönhetően az elmúlt három évben 1500 milliárd forintot meghaladó összeg maradt az embereknél - mondta.

"A kormány nagy hangsúlyt helyez arra, hogy a jövedelemadók súlyát ne a munkára terhelt adókra, hanem a fogyasztásra, a forgalmi típusú adókra helyezze" - emelte ki, és emlékeztetett arra, hogy a családi adózás bevezetésével évente eddig 180 milliárd forintot hagyott a családoknál az állam, a mostani lépés ezt az összeget növeli. Az adóváltozásokról szólva közölte: nincs adónövekedés a csomagban, és számtalan, külső szervezet által kért egyszerűsítés, módosítás található abban. A szervezetek között említette a borászokat, az iparkamarákat, az ásványolaj-szövetséget.

Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője az M1 Ma reggel, valamint a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában arról beszélt: jövőre gyakorlatilag nem lesznek új adónemek, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez még alakulhat a parlamenti vitában. A kormány célja az adóbiztonság, a kiszámíthatóság, főként a vállalkozások miatt - hangsúlyozta. A kabinet célja az is, hogy ténylegesen több pénzt tudjanak hagyni a kiskeresetű családoknál, a két vagy kettőnél több gyermeket nevelő kiskeresetű családok bruttó jövedelme jövőre nettó jövedelemmé fog válni, vagyis gyakorlatilag nem kell majd adót fizetniük. Tájékoztatása szerint megmaradnak a munkavállalói kedvezmények, amelyet elsősorban a munkaadó kap.

Ismertetése szerint a több mint egy éve meghirdetett munkahelyvédelmi akcióterv jelentős eredményeket hozott: ma Magyarországon 740 ezer olyan munkavállaló van, aki után a munkáltató nem fizeti ki a teljes szociális hozzájárulási adót. Jelenleg minden ötödik munkahelyet támogatja a kormány, ez teszi lehetővé, hogy ezeket meg lehessen tartani és újakat lehessen teremteni. Jövőre megmarad a vállalkozói adózás, köztük az eva, a kata és a kiva is. A munkát terhelő adót csökkentik, a fogyasztási adózást szinten tartják - tette hozzá Rogán Antal.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. macs 2013. október 19. 13:07
  „19. Szücsiii,
  értem az örömödet, de kérlek gondold végig a következőt:
  Az a család, ahol a jövedelem duplája a tiednek 2011 óta havi majd 100 eFt-t, vagyis 50 eFt-tal többet kapott, mint Ti. Vagyis az amúgy is jobb körülmények között élő gyerekek helyzete még jobb lett. Számolj légyszí, 3*12*50= 1,8 mFt.
  Aztán gondolj kérlek azokra is, akik bár 3 gyereket nevelnek, alacsony a jövedelmük!
  Ezek szerint azok a gyerekek, akik a kevesebb jövedelmű családokban élnek, azok annyit érnek a társadalom számára?”
 • 32. csonakos 2013. október 19. 06:44
  „Valahol olvastam, vagy a tévében hallottam, hogy a kormány - élén Orbánnal - azon gondolkodik, valami olyasmit alkosson, a gyerekvállalás ne legyen szegényedési tényező! Valaki esetleg emlékszik rá vagy olvasta hol is van ez? Mert ez, akkor egyértelmű beismerése, a gyerekvállalás bizonyos rétegeknél egyenlő a szegényésg vállalásával! Itt tartunk? Persze, kivéve a gyevi bírót és a haverok körét!”
 • 31. apa15 2013. október 19. 06:31
  „A gyerek vállalást csak kiszámítható gazdasági háttérrel lehetne növelni ahol elég ha apuka elmegy dolgozni és anyuka táppénze vagy gyese elég arra ,hogy megtudják venni a pelenkát a gyerekruhát és ami kell a gyereknek ! Nem kell félni anyukának ,hogy a táppénz vagy a gyes alatt kirúgják ,mert ugye az új munkatörvény alapján ezt is megtehetik!”
 • 30. f.gabriella 2013. október 19. 06:17
  „Lehet,hogy csak én látom rosszul,de minden eddigi intézkedése súlyos ezrekkel csökkentette a családi kasszánkat.Nem tudom hová lehet ennél lentebb süllyedni még????”
 • 29. vári 2013. október 19. 00:33
  „Szücsiii
  Gratulálok a családodhoz!
  De én sem értem háromgyerekesek ilyen szintű előtérbe helyezését. Ne érts félre, nem tőletek sajnálom, csak nem értem, hogy arra, aki kevesebb gyereket nevel valamilyen komoly, racionális okból (pl., ahogy queenmargareth1 említette, egyedülálló anya segítség nélkül, tudjuk, milyen munkaerő-piaci helyzetben, vagy pl. átlagfizetésből élő, beteg szülőt eltartó pár, vagy szimplán csak a társadalom anyagilag meg nem becsült rétegébe tartozó szülők), annak miért nem arányosan jár kevesebb kedvezmény, támogatás, ingyen ez-az.”
 • 28. vári 2013. október 19. 00:23
  „hagymi
  "A három vagy több gyermeket nevelők hozzájárulnak a társadalom lélekszámának növeléséhez."
  Nem lehet, hogy vannak egy- vagy kétgyerekes családok, melyeket - mert megvan bennük a szándék - a(z arányos) adókedvezmény segítené ama úton, hogy két- illetve háromgyerekessé váljanak?
  Persze nem önmagában az adókedvezmény, de talán érdemes lenne a "kevésgyerekesek" helyzetével is foglalkozni, mert nem biztos, hogy azért nincs több gyerek, mert nem szeretnének...”
 • 27. agytröszt 2013. október 19. 00:21
  „19./ Nem zavar, hogy a három gyerek után mindig ennyi volt az adókedvezmény? (Éppen más volt a neve az emúttnyócévbe....) a járulékalap csökkentést nem minősítem. Majd, ha szembesülsz vele, hogy ez mit jelentett Neked, akkor fogsz meglepődni és szentségelni.”
 • 26. bambulla 2013. október 18. 23:11
  „az utolsó évben ????”
 • 25. x 2013. október 18. 23:00
  „15. csonakos, a kommunista eszmének lejárt közben a konjunktúrája világszerte, csak szólok.”
 • 24. Szücsiii 2013. október 18. 21:42
  „21. queenmargareth1 : Abban igazad van, h az 1szülő+1gyerek felállás is igazi család. Nagyon fontos lenne rájuk is gondolni. Tudom,mert így nőttem fel.”
 • 23. Qllancs 2013. október 18. 21:01
  „Na eddig azok jártak jól, akik havi 500 000.- ft felett kerestek !
  Na de a nép ,dolgozó milliók..csak mibéren v. egy picit többet keresnek ! a nép 85 % NEN TUDTA igénybe venni !
  Ez CSAK a milliomosok , gazdagok megsegítése volt ! Ugyan úgy mint a 16 % adó is ! Millióktól ..elvettek..10 % kőgazdagnak meg oda adták !

  Ez csak KAMU ! mid átverés !”
 • 22. hangman 2013. október 18. 20:53
  „A számításod ott bukik szücsi, hogy az adójóváírás eltörlésével kapásból -24.200 Ft-ról indultatok, illetve ha már erzsébet programot emlegetsz ne felejtsd el ilyen program mindig volt a nüsz-nél is. A plusz adóterhekbe pedig ne is menjünk bele, unom már huszadjára felsorolni, hisz a birka emberek még ezt is tagadják.”
 • 21. queenmargareth1 2013. október 18. 20:09
  „19. Az biztos, hogy a 3 vagy többgyermekesek jól jártak.Sajnos a gyermekét egyedül nevelő anya nem kap ennyi segítséget, mert egyedül van, nem nevezik családnak!Szégyen!És egy gyermeke van.Nekem nincs én még büntetve is leszek ezért!.”
 • 20. csonakos 2013. október 18. 20:03
  „19. Szücsiii 2013.10.18. 19:55
  Gratulálok a nagy családotokhoz! Sajnos ti vagytok kevesen! Szívesen olvasnék még több ilyen jellegű hszt!”
 • 19. Szücsiii 2013. október 18. 19:55
  „3. Zotya100: Nekünk 3 gyerekünk van. Mindketten teljesen bejelentve dolgozunk, én bruttó 180 a párom bruttó 130 ezer forintot kap. Így az adókedvezménnyel havi 50.000, ezzel az intézkedéssel pedig szintén havi 50000 forinttal több marad nálunk, gyakorlatilag szinte a bruttónk lesz a nettó. Szóval az én szempontomból nekem ez nem parasztvakítás, hanem a jelenlegi kormány alatt +100 ezer forint havonta. Ha még ideírom hogy Erzsébet programmal 25.000 forint volt az egyhetes teljes ellátásos nyaralás, a gyerek ingyen kapott tankönyvet, és még a CHF hiteünk részlete is csökkentés gyanús, akkor olyan, mintha mi lennénk az intézkedések célcsoportja. És mielőtt valaki megútál érte, hajrá, szeressétek egymást, legyetek nagycsaládosok. :)”
 • 18. hangman 2013. október 18. 18:59
  „Idén a tavalyi gyenge év után további 3.3%-kal kevesebb gyerek született, jól látszik, hogy megbukott a fene nagy családi adórendszer, ez már csak egy erőtlen próbálkozás, tipikus fideszes vergődés!”
 • 17. joy 2013. október 18. 18:46
  „Indul a kampány.
  Azután, ha nyernek, megint alaposan befékeznek - amit tették eddig is - mézesmadzaggal beetetve a bamba m.agyart.”
 • 16. mivan? 2013. október 18. 18:46
  „Ezek az intézkedések nem fogják befolyásolni a gyerekvállalási kedvet. Másrészt aki még több gyereket akar elsődlegesen nem a pénz miatt fog így dönteni.”
 • 15. csonakos 2013. október 18. 18:40
  „14. x 2013.10.18. 18:19
  Látom ma a szeles idő megártott neked! A saját kétkulacsosod az jó kétkulacsos? Tudod nekünk - mert sokan vagyunk - ez a két kulacsunk már akkor is meg volt amikor nem jutottunk előrébb miatta a régi rendszerben! Inkább ezeket támogatom akik a szegényt fölkarolják, akik a szegénynek adnak, mint azokat akik csak - lásd bajai választás - akkor adnak ha kell nekik valami. Mondjuk egy szavazat egy kis ezért, azért!
  Nagyon szereted a grafikonokat hát ajánlom nézd meg a belinkkelt cikkben jól látható mi a gond ezekkel a belengetett csökkentésekkel, "adományokkal"!
  Még a régi érában láttam egy filmet ahol Rákosi elvtárs a kenyér ünnepén megszegi a kenyeret és a serclit a népnek mutatja jut nektek is! Majd a hátamögé mutatva a sleppre és ti is jól fogtok élni! No, nekem ez is eszembe jut amikor ezt a cikket, hírt olvastam!
  http://www.origo.hu/gazdasag/gazdasag-plusz/20131016-keves-jomoduhoz-kerult-a-kormany-csaladi-adocsokkentese.html”
 • 14. x 2013. október 18. 18:19
  „11. csonakos, hadd lássák, milyen nyíltan kétkulacsozol. Az "igazságaid" és "többségeid" sajnos naívak, tévesek.”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

3 új ügyben indított eljárást az EB Magyarország ellen

A versenyhivatalt érintő jogszabály, a dublini szabályozás alkalmazása és a külföldről lízingelt… Tovább olvasom