Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Kiszivárgott az MSZP titkos alkotmánya

75 oldalas alkotmánytervezetet készítettek a Gyurcsány-kormány idején, 2006 júniusában a Petrétei József vezette Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban - írja a Magyar Nemzet.
A lap cikke szerint "a belső használatra készült, nem nyilvános anyag kidolgozásában részt vett az új alkotmány előkészítéséért felelős miniszteri biztos..." A Magyar Nemzet visszautal a Magyar Hírlap pénteki számában megjelent cikkre, amiben Petrétei József azt nyilatkozta, hogy 2007-ben, távozásakor még a minisztérium irattárában volt az alkotmánytervezet normaszövege.

A Magyar Nemzet részletesen ismerteti a birtokába jutott dokumentumot, amit az online kiadásban így foglal össze: "a szöveg rövid preambulumában például megtalálható a Szent Koronára történő hivatkozás. Az is szerepel benne, hogy a legfőbb ügyész nem interpellálható, továbbá az, hogy az alkotmányt a parlament fogadja el, nem pedig népszavazás erősíti meg. Az ilyen módon megszületett alaptörvényt viszont teljesen bebetonozták volna: a szocialista alkotmányt csak úgy lehetett volna megváltoztatni – vagy helyette újat elfogadni –, ha azt a képviselők négyötöde két alkalommal is, legalább fél év eltéréssel megszavazza. A Gyurcsány–Petrétei-tervezet is tartalmaz közpénzügyi fejezetet; igaz, nem az adósság csökkentését írja elő, hanem az adósság növelésének lehetséges mértékét."

A szombaton megjelent újság a tervezet szövegéről egy egész oldalon ad tájékoztatást, de bevezetőben megjegyzi: "... hiába titkosították a szocialisták a 2006-ban készített alkotmánytervezetüket, amelyet még a kormányváltás előtt az irattárból is eltüntettek: a dokumentum a Magyar Nemzet birtokába került".

A bevezetőben a cikk így folytatódik: "az országgyűlési munkát az LMP-vel együtt bojkottáló, módosító javaslatokat nem készítő ellenzéki párt ugyanakkor máig hallgatott arról, mit is tartalmaz a Gyurcsány-féle alkotmánytervezet".

A Magyar Nemzet felidézi, hogy a Társaság a Szabadságjogokért nevű civil szervezet 2006-ban az akkori minisztériumtól hiába kérte ki a dokumentumot, azt Petrétei József megtagadta. Az LMP jelenlegi frakcióvezetője, Schiffer András, a jogvédő társaság vezetőjeként pert indított, ám a Fővárosi Ítélőtábla 2007-ben születet jogerős végzése szerint az igazságügyi tárca vezetője nem követett el jogsértést.

Olvasóink írták

44 hozzászólás
 • 44. bánki 2011. április 03. 20:35
  „Ez már megint a hazug ember(ek) esete a sánta kutyával ?”
 • 43. achilleus 2011. április 03. 14:26
  „43. Larsson 2011.04.03. 13:44
  http://www.jogiforum.hu/hirek/14563#axzz1HoQcYwSk
  2006.06.30 - ,,A magunk részéről a szakmai munkát elvégeztük, a tervezet most már a miniszterelnök döntésére vár, csak azután lehet nyilvános" - mondta Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter, a tervezet további sorsát illetően azonban hozzátette: a reformok előrébb valók, és nem biztos, hogy az egyébként is jogalkotási vitákkal tüzdelt időszakban lenne legszerencsésebb előállni a kérdéssel.

  Fideszes pártaktivisták egy időutazás keretében (visszafelé!) manipulálták Petrétei József 2006-os állapotát, szájába adva a fenti mondatokat. Miután a feladatukat elvégezték, a nyilatkozatot számos 2006-os honlapra feltették, szerencsésen visszautaztak 2011-be. Már itt értesültek arról, hogy az akció sikeres volt, így például a Schiffer András Irodáját megbízó TASZ két pert is indított a szöveg megszerzéséért. Kockázatos munkájukat OV UD-zrt nagydíjjal köszönte meg. A következő feladatuk a 2006-os választások megnyerése lesz.”
 • 42. Larsson 2011. április 03. 13:44
  „Ez egy nagy kamu, minek csináljanak alkotmány tervet, amikor az szdsz nélkül még csak kormányt se tudtak volna alakítani?????”
 • 41. achilleus 2011. április 02. 20:02
  „37. Logaritmus 2011.04.02. 18:16
  "vásárol mindenféle indok és közbeszerzés nélkül."
  ---- mondta Török Zsolt, pedig az eredeti Blikk-cikk szerint volt némi indoklás. Majd, Török Zsolt, hozzátette: "Az MSZP ezért minden jó érzésű embert arra szólít fel, hogy áprilisban minél többen menjenek el a tüntetésekre, és mutassanak piros lapot a "pökhendi" vezetésnek - mondta a párt szóvivője."
  Egyébként, Logaritmus, ez hogyan jön a témához? Török Zsoltnak persze az a sugalmazása, hogy aki nem mutogatja a piros lapokat, az nem is "jóérzésű", nyilván fel sem tűnt. Pedig ez egy eléggé ocsmány egy feltételezés, egy politikai párt szóvivőjétől. Ilyen alapon lehet a politikai ellenfeleket, ha alkalom adódik, lövetni, elkordonozni, lefújni, elvégre azok minimum nem "jóérzésűek".”
 • 40. klj_54 2011. április 02. 18:45
  „Tipikus Bolsevik mentalitás ´a la fidesz!
  "Hazudjunk bármit és az naponta ezernyolcszáz hússzor elmondjuk, akkor a hülye választópolgár el is hiszi!"
  Ezek a szellemi árvízkárosultak kínjukban már azt sem tudják mivel foglalkozzanak, lévén a gazdasághoz nem tudnak hozzá sem büffenteni:(”
 • 39. Logaritmus 2011. április 02. 18:33
  „Kázmér: egy fiókban maradt, elő soha nem terjesztett fél évtizedes tervezet és a mai ocsmány fideszes valóság közt nem is érzed a különbséget? A Fidesz komolyan ezzel akarja elterelni a figyelmet Orbán disznóságairól?”
 • 38. Kazikázmér 2011. április 02. 18:18
  „37. Logaritmus 2011.04.02. 18:16
  C.C.C. köhög a bolha, Bodóné vászna! Virágnyelven kifejezve, kínos, ha az igazságról nem lehet vitatkozni?!”
 • 37. Logaritmus 2011. április 02. 18:16
  „Újabb fideszes ocsmányság! Kiderült, hogy a Terrorelhárítási Központ újabb luxus Audikat, terepjárókat (Q7) vásárol mindenféle indok és közbeszerzés nélkül. Ez nem egyedi eset, Szőcs Géza államtitkár 80 nap alatt körbeutazta a földet, Semjén Zsolt Paraguayba utazott egy hétre honosítási kérelmek ügyében, Miskolcon pedig elvették a gyerekektől az iskolatejet, és helyette kerozint vettek a helyi repülőklubnak. Milyen világot hozott ide Orbán, Kalmár, Bodó, Bohács, Haág és a többi?”
 • 36. achilleus 2011. április 02. 17:34
  „32. W666W 2011.04.02. 16:02
  Kedves W666W.
  1) Én legalább annyira "igazságtalannak" tartottam, hogy én - közalkalmazottként - országos átlagnak megfelelő fizetéssel 36%-os kulccsal adóztam, miközben az általad felsoroltak, 20%-os osztalékadót fizettek a felvett 100 milliók után. Kapolyi László /MSZDP-vezér/ (a 20 milliárdos károkozó akadémiaszégyene) például minimálbérre volt bejelentve a cégéhez. Amúgy pedig az első adócsökkentése a Bajnai kormánynak az 5 milla fölötti különadó eltörlése volt, 2011-re pedig 15 millás legalsó adósávot fogadtak el (erre persze nem emlékeztek, mert nem illik bele a szociáldemagóg szövegükbe).
  2) A Fidesz alapvetően Gyurcsány Ferenc napirend előtti 20 perces fidesz- és orbánszapulásos ármányiádáit hagyta ki, de úgy, hogy a frakcióvezetők (a KDNP-é iis, Navracsics és Semlyén) benn maradtak, ennek elismerése fejében ők lettek a bolsevista sajtóban az amortizátorok, ők ezt kapták a részvételükért, Gyurcsány lecsengése után a frakció bevonult és a szavazásokon részt vett.
  3) A népképviseleti demokráciában lemond a jogáról az, aki nem szavaz, nem osztanak-nem szoroznak. Rájuk hivatkozni valahogy mindig a vesztesek szoktak.”
 • 35. Pimpa42 2011. április 02. 17:28
  „"felveszik az EGÉSZ HAVI !!!! illetményüket"
  "A kivonulósdi nem más, mint a tehetetlenségük bizonyítása"

  Bizony, ugyanezt játszotta a Fidesz évekig.”
 • 34. Logaritmus 2011. április 02. 17:27
  „Ezzel akar védekezni a Fidesz? Egy fiókban maradt ötlettel? Amit meg sem tárgyaltak és be sem vezettek? Egy béta verzióval? Azt az ocsmány alkotmányt amit most tárgyalnak meg saját magukkal és a Jobbikkal ránk fogják erőltetni, megváltoztatják az ország nevét is.”
 • 33. Kazikázmér 2011. április 02. 17:17
  „A kivonulósdi nem más, mint a tehetetlenségük bizonyítása, meg a vélt és valós előrehozott választás mumusa miatt gondolták, hogy kampányolnak egy kicsit! Szánalmas! De a Jobbik is ugyanezt teszi, eddigi révületükből felrettenve újra a cigánykérdés előtérbe állításával a társadalom mélyrétegeiben felizzítja az 1 éve sikeresnek tűnő, egyetlen eszközüket a felvonulósdit, és szájtépést! Van rá vevő még mindig!”
 • 32. W666W 2011. április 02. 16:02
  „Szatyi Igazad van...
  Én azért ehhez azt hozzátenném, hogy Áprilisban mind az MSZP mind az LMP politikusau felveszik az EGÉSZ HAVI !!!! illetményüket az EL NEM VÉGZETT MUNKA UTÁN !!!! Ugyanis amíg a parlamentben kellett volna lenniük.../ ide sokkal csúnyábbat akartam írni de úgy is kimoderálták volna / ahelyett kivonulósdit játszottak..DE ez ugyanúgy igaz a FIDESZ re is amikor az elözö ciklusban ugyanezt eljátszották..Ha egy melós nem megy be a melóhelyére mert valami nem tetszik úgy rugják ki hogy a lába nem éri a földet ..itt meg ezek a politikusnak nevezett Rablók és adócsalók gyülekezete meg szórakoznak és nem mennek be???? Mindezek ellenére meg azért a javadalmazásuk az elvégzett munka függvényében nem kicsirt arcpirító.....

  Azért még annyit hozzáfüznék, hogy JÓ büdös életbe nem veszik figyelembe ezek a garázda személyek egyszer azt hogy HÁNYAN NEM MENTEK EL SZAVAZNI ??????

  ugyanis ha valaki nem megy el szavazni az / szerintem / ugyanolyan vélemyénnyilvánítás mint ha szavaztam volna....

  Azt akkor már egészen másképp néz ki a leányzó fekvése ha mondjuk a mostani szavazáson elmondták volna hogy volt pl 6.000.000 szavazásra jogosult abbol NEM MENT EL SZAVZNI 3.000.000..
  a maradék szavazatok 2/3 át megszerezte a Fidesz ami 1.800.000 szavazat....

  most hasraütészserü számokat írtam mert nem tudom mennyien mentek el szavazni és abból mennyien szavaztak a mostani kormánypártra.....

  az egész 2/3 os církuszból is azt veszem le hogy tulajdonképpen itt is egy nagyobb kisebbség akarja meghatározni a távolmaradó többségnek hogy nekik mi a jó..És basznak hallgatni a "szirénhangokra" mert egy arrogáns hatalmvágytól elvakolt senkiházika Ök is ugyanolyanok mint az MSZP-s SZadeszes kormány volt..Csak Ök ugye annyival okosabbak hogy ha már lopni akarják a pénzt akkor a lopásnak megtremtik a TÖRVÉNYES hátterét..Így nem lehet Öket kikezdeni

  Ennek jól látható bizonyítéka a 16% os adókulcsot mindenkinek dolog...mert ugye most már hurrá örülhetünk hiszen egy szintre kerültünk olyan IGAZ MAGYAR EMBEREKKEL mint pl a Demján, Csányi, Leisztinger , Gyurcsány , és a nagyvállakozók..Hiszen Ök is 16% ot adóznak meg Pirike néni, meg sanyi bácsi akik meg keresnek Bruttó 160.000 ft ot.... igaz megint nem a AZ IGAZI MAGYAR VÁLLAKOZÓK buktak az ügyön, de ugye a kutyát nem érdekli majd jönnnek az ujabb "intézkedések" csak a jóparaszt Fidesz szavazóknak nem tünik fel hogy pl 2011 elsö negyedévében nemhogy munkahelyek nem jöttek létre hanem még EMELKEDETT 2% KAL A MUNKANÉLKÜLISÉG !!!!!
  Az a baj hogy a Viktorkirály hatásosan meg tudja hülyíteni az embereket és ugye megy is keményen a mediában is a néphülyítés hogy majd hü de jó lesz nekünk és ugye a jómagyar ember milyen ?? Ha valamit sokat ismételgetnek neki akkor lehet el is hiszik..Csak az a baj mire felébrednek addigra a Frankhiteleseknek semmilyük sem marad..Ugye hol is van az a kármentö alap aminek már TAVALV májusba létre kellett volna jönnie ?? 2011 Áprilisa van és még MINDIG NINCS SEMMI konkrét dolog a lakáshitelekre....Mikor is voltak aválasztások ?? Lassan 2 éve ??????

  Vicc ez az ORBÁNSÁG úgy ahogy van egy lufi csak az a baj hogy nagyon keményre fujták fel azt nehezen pukkad ki de ha meg kipukkad akkor majd beterít bennünket a Barna folyadék még jobban mint a Fletó idejében, pedig abba majdnem belerokkantunk...”
 • 31. szatyi 2011. április 02. 15:24
  „"28. Apátfalvi** 2011.04.02. 13:08 "

  Ha tetszik, ha nem: A jelenlegi parlamenti képviselők -pártállástól függetlenül- törvényes keretek között lettek megválasztva! Ergo: Jogosan ülnek és politizálnak a parlamentben!

  HA TETSZIK, (egyeseknek) -HA NEM !”
 • 30. scott1 2011. április 02. 13:15
  „28. Apátfalvi**!
  Van joguk politizálni és van joguk, hogy a Parlamentbe legyenek! Csak hitelességük nincs, és addig nem is lesz amíg a régiek ezzel a régi retorikával akarnak politizálni...”
 • 29. achilleus 2011. április 02. 13:12
  „27. ferdzso 2011.04.02. 12:56
  Szóltam én egyetlen rossz szót is a Petrétei-féle alkotmánytervezetről??
  Sőt felületes átfutás során is találtam benne szimpatikus részt, például ezt:
  13. achilleus 2011.04.02. 11:44
  "(...) Van benne jónéhány nagyon figyelemre méltó módosítás, például annak kimondása, hogy népszavazással (bizonyos kivételekkel), de az Alkotmány módosítható (ennek ellenkezőjét csak az úgynevezett láthatatlan alkotmányból vezette le az Alkotmánybíróság). Ráadásul ez tényleg egy csaknem teljesen kész szöveg. Tényleg nem értem miért nem ezzel próbálkozott tematizálni a közvéleményt a Gyurcsány-kormány."
  ---- el kellene olvasni a bejegyzéseimet, de itt van ez is:
  8. achilleus 2011.04.02. 11:22
  ..." (Megjegyzem önmagában nem biztos, hogy a szocik alkotmánya önmagában rossz lett volna (az 1989-eshez képest pedig biztosan jobb, viszont aktuállejáratópolitikai szempontból kínos lenne nekik, hogy olyasmiket (is) támadnak, amiket ők is beterveztek a "saját"alkotmánytervezetükbe. Azt, hogy az ő tervezetük nem lehetett annyira csapnivaló, megerősítheti, hogy azt a Fidesz nélkül úgysem tudták volna megszavaztatni.)"
  ---- amikor ezt írtam még nem volt fenn a 6-os hozzászóló linkje. (Én látatlanban "bizalmat szavaztam" a Petrétei-féle alkotmánytervezetnek! Tudom ezt szocialista fejjel lehetetlenség felfogni.)”
 • 28. Apátfalvi** 2011. április 02. 13:08
  „Tetszik, nem tetszik, de egyvalami tény, a Fidesz jelenlegi töketlenkedésétől függetlenül:

  AZ MSZP 8 ÉV ALATT SZÉTVERTE AZ ORSZÁGOT! NINCS JOGUK POLITIZÁLNI! NINCS JOGUK A PARLAMENTBEN LENNIÜK!!!”
 • 27. ferdzso 2011. április 02. 12:56
  „"achilleus"! Igaza van "szatyinak"! : Gumi csont. Kérdésem: Ha az MSZP idején az a most "kiszivárogtatott" alkotmány tervezet beiktatásra kerül akkor, és most a 2/3-os többségű országgyűlés semmissé tenné, (akkor is újat írna); Te jobban éreznéd magad? "Szatyié" a pont! "Gumi csont", amit a "kedves" Magyar Nemzet dobott elénk! Én nem kívánok "rágódni" tovább rajta!”
 • 26. Én2 2011. április 02. 12:53
  „Ha dolgoztak is rajta mégse változtatták és ezek most mit csinálnak.”
 • 25. achilleus 2011. április 02. 12:50
  „Szegény köztársaságért rettegő szocik, most itt ez a gigantikus hosszúságú Petrétei-féle alkotmányszöveg. Ha nem akarnak nagyon aknára futni, kénytelen-kelletlen, de ezt is meg kellene tanulni. Hát ez némelyeket (de a pártelnököt, és az április elsejei viccelődőt bizonyosan), leküzdhetetlennek látszó feladat elé állítja. Persze egyszerűbb a szövegeket nem ismerve handabandázni, mint eddig is.”
44 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mégsem drágult a kenyér

Mégsem emelkedett a kenyér ára annak ellenére, hogy a pékeknek drágult a liszt - nyilatkozták… Tovább olvasom