Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

Kiszoríthatják a magyar fuvarozókat az uniós piacról

Az uniós csatlakozás óta a szlovák és a lengyel fuvarosok jelentősen megszorították a magyar versenytársakat, akik félő hogy elvéreznek a versenyben, főleg, ha 2009-ben megszűnik a belföldi piacok védelme.
Az EU-csatlakozás óta a szlovák és a lengyel fuvarosok jelentősen lenyomták az árakat a nemzetközi piacokon, a országon belül pedig a túlkínálat jellemző. Révész Bálint, a hétszáz teherautóból álló flottát üzemeltető Révész-csoport tulajdonosa szerint a legnagyobb árutulajdonosnak számító multik a lehetőségek határáig igyekeznek lenyomni a fuvardíjakat, és az uniós csatlakozás óta a szakvállalkozások profitja hozzávetőleg a felére esett vissza. Az önköltséghez közelítő fuvardíjak mellett az átlagos haszonkulcs ma már alig ötszázalékos.

A nemzetközi porondon Wáberer György, az 1500 tehergépkocsit futtató legnagyobb magyar fuvarozó, és szállítmányozó cég, a Waberer's-csoport tulajdonosa úgy látja a szlovák és a lengyel fuvarozók már rövid távon is vállalhatatlan tempót diktálnak. Ez annak köszönhető, hogy önköltségük átlagosan 55-60 eurócent - úgy 150 forint - kilométerenként. Ezzel pedig a nagyrészt magas állami elvonások miatt a 70-80 eurócentes, tehát mintegy 200 forintos önköltséggel dolgozó magyar fuvarozók aligha versenyezhetnek.

A verseny a hazai vállalkozások számára akkor lehet igazán kegyetlen, ha 2009 májusában megszűnik a belföldi piac védelme, így a külföldi fuvarozók Magyarországon belül is szerződéseket köthetnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megint nőtt a mobilpiac

Az idén áprilisban a három magyarországi mobilszolgáltató előfizetőinek száma 0,08 százalékkal, mintegy 8 ezerrel, 9,414 millióra emelkedett – közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság (MHH) az MTI-vel. Március végén az előfizetők száma 9,406 millió volt. A közlemény szerint április végén a 100 főre jutó előfizetések száma 93,4 volt a március végi 93,3 után, illetve a 12 hónappal korábbi 87,7-del szemben. Tovább olvasom