Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Kitartóan tüntetnek tovább

Folyamatosan érkeztek a kormány ellen tüntetők a hatodik napon is a budapesti Kossuth térre. A mintegy 10.000 ember Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és a koalíció leváltását követelte.
A nagyszínpadon ezúttal is szónokok intéztek beszédeket a tömeghez, egyikük azt hangsúlyozta, hogy az egybegyűltek saját akaratukból jöttek össze, „ez nem egy pártrendezvény”. Tudósítók szerint péntek este mintha a korábbi napokhoz képest enyhébb lett volna a rendőri jelenlét a Parlament előtt. Schőn Péter, a BRFK szóvivője megerősítette: őrizetbe vettek egy, a tömegben késeket osztogató nőt. Közben elfogta a rendőrség azt a férfit is, aki az RTL Klub televízió péntek reggeli hírműsorába küldött SMS-üzenetében a televízió felrobbantásával fenyegetődzött.
A 39 éves szentgáli lakost pár óra alatt elfogták. A telefonszám tulajdonosát a mobilszolgáltató segítségével azonosították.
A szervezők közlése szerint jogászok csoportja fogalmazta meg – Gyurcsány Ferenc miniszterelnök balatonőszödi beszéde alapján – azt a büntető feljelentést, amelyet péntek este bocsátottak aláírásra a Kossuth téren tüntetők elé, hogy azt utána eljuttassák a Legfőbb Ügyészséghez. Az irat azt is tartalmazza, hogy miután az abban megfogalmazott „ismeretlen tettesek” között olyan személyek lehetnek, akik magas állami pozícióban vannak, a Legfőbb Ügyészség vonja saját hatáskörébe az ügyet. A dokumentum megfogalmazói közérdekű adatok visszatartásával, illetve meghamisításával, a választási eljárási törvény – a választók félrevezetésével összefüggő – megsértésével, valamint különösen nagy értékű csalás bűntetteivel, illetve vétségeivel vádolják az „ismeretlen tetteseket”.
A nap hírei közé tartozik, hogy a Fidesz és a Fidelitas is kizárta soraiból Goró Oszkár 15. kerületi Fidesz-frakcióvezetőt, a Fidelitas alelnökét, akiről kiderült, hogy részt vett a Szabadság téri rendbontásban. Előzőleg Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője sajtótájékoztatóján bemutatott egy olyan felvételt, melyen az látható, hogy Goró Oszkár kövekkel dobálja a köztévé székházát hétfőn. Szijjártó Péter ugyanakkor hozzátette: beszélt Goró Oszkárral, aki arról számolt be, hogy nem követ, hanem egy üres sörösdobozt dobott a rendőrök közé, miután azt tapasztalta, hogy a rendőrök megütötték a Hír TV egyik munkatársát.
Mintegy ötszáz személyt keres a rendőrség a tüntetésekkel kapcsolatban. A keresettek közül 44-et már beazonosítottak – mondta el Tóth Gábor, a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese. Késő este újabb nyilatkozatot fogadtak el a tüntetők, akik nemzeti kerekasztal létrehozását kezdeményezik, amelynek egyik oldalán a Forradalmi Nemzeti Bizottmány, a másikon pedig a parlamenti hatalom állna. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szép halálért dolgoznak

A hospice-szolgálat nemes feladatának tekinti a gyógyíthatatlan betegek és hozzátartozóik lelki… Tovább olvasom