Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Kitelepítettek találkoztak

Mosonmagyaróváron találkoztak a minap azok a kisrégióból politikai okokból kitelepítettek, akiket 1951-ben és ’52-ben álmukból felriasztva, csak legszükségesebb holmijukkal a Hortobágyra, Elepre hurcoltak el.
Egyesületük elnöke, Eötvös Péter köszöntötte az egybegyűlteket, majd a rendezvény szervezője, Szűts János idézte fel az elepi táborba kerültek szenvedéseit. Elmondta: meg kellett mutatniuk, hogy különbek, mint az őket rabságban tartó Rákosi-rezsim. Embertelen körülmények között is keményen dolgoztak a napi kenyérért, őrizték magyarságukat, hittek abban, hogy egyszer jobb életük lesz. Hazájukban akartak maradni, nem szégyellve kitaszítottságukat.
A megemlékezésen jelen lévők elmesélték egymásnak, hogy mi történt velük a tábor felszámolása után. A tábor lakóit 1953

augusztusa után kezdték szabadon engedni. Ám „kint” nem várta őket se lakás, se munkahely.
Egy anya, aki férjét elveszítette, négy gyermekével pincében és mosókonyhában élt évekig, de akadt olyan is, aki cipészműhelyben húzódott meg.
A gyárak nem vették fel őket dolgozni, a sorsukról sem volt szabad beszélniük „soha, sehol, senkinek”. A kitartóan küzdőknek aztán sikerült munkát találniuk, sőt, tovább tanulniuk. Hazaszeretetüket máig megőrizték. Maradtak azonban utánuk jeltelen sírok a Hortobágyon is. Az ott emelt emléktáblánál mindig van friss virág.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lomtalanítás

Bágyogszovát. A Rekultív kft. lomtalanítást tart a településen július 3-tól július 8-ig. Az… Tovább olvasom