Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Kitiltották a Coca-Cola termékeket a New York University-ről

Mostantól semmilyen Coca-Cola termék nem árusítható a New York University - az egyik legnagyobb amerikai magánegyetem - területén, mert a cég nem indította el az egyetem vezetése által egy hónappal korábban feltételként szabott független vizsgálatot a vállalat kolumbiai üzemeiben történt emberi jogi visszaélések kapcsán.
Az ismert Coca-Cola termékeken kívül a cég tulajdonában lévő Minute Maid és Dasani márkanéven árult készítményekre is vonatkozó tilalom december kilencedikén lépett életbe, és eredményeként az egyetemi büfék, éttermek és automaták polcairól is le kell venni a kifogásolt vállalatok árucikkeit.

Az egyetem vezetése levélben értesítette a céget a döntésről, és közölték azt is, hogy a bojkott az egyetem által kért munkaügyi ellenőrzési rendszer tényleges megvalósításáig érvényben lesz.

Az International Labor Rights Fund nevű jogvédő szervezet szerint a diákok felől érkező nyomás hatására számos más egyetemen is született hasonló döntés a Coca-Cola kolumbiai, törökországi üzemeiben uralkodó, emberi jogilag kifogásolható munkakörülmények miatt.

A szervezet azzal vádolja a céget, hogy a kolumbiai üzemeinek vezetői fegyveres csoportokat hívtak segítségül a szakszervezeti szervezkedés leállítására, és okozták ezzel számos szakszervezeti vezető megkínzását és meggyilkolását.

A Coca-Colát más üzemei miatt is érték vádak: Törökországban száztíz szállítómunkás elbocsátása miatti tiltakozó megmozduláson "vetette be" a cég a készenléti rendőrséget. Az akció után kilencven sérültet - köztük nőket és gyerekeket is- kórházba kellett szállítani - állítja a Coca-Cola ellen az áldozatok nevében pert indító ILRF.

A szervezet vezetője sajtóközleményében elmondta, hogy bár évekig is eltarthat a peres eljárás, a válallat piaci részesedése máris csökkenőben van a diákok és a civilek kampányainak köszönhetően - utalt a Wall Street Journal június eleji számában közölt adatokra Terry Collingsworth.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Izrael megelőző csapást mérne Iránra

Izrael azt fontolgatja, hogy megelőző csapást mér az iráni atomlétesítményekre. A hírt, mely szerint… Tovább olvasom