Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

Kitiltották az Index újságíróit a parlamentből

Az Országgyűlés házvezetése szerint a hírportál munkatársai karácsonyi videójukkal megsértették a parlament méltóságát.
Nem léphetnek be az Országházba és a Képviselői Irodaházba az Index munkatársai addig, amíg a Ház elnöke megfelelő garanciát nem kap arra, hogy az újságírók tiszteletben tartják az Országgyűlés méltóságát - számolt be az Országgyűlés házvezetésének döntéséről a hírportál csütörtökön. Az Országgyűlés közlése szerint az Index újságírói nem először szegtek szabályokat.

A hírportál beszámolója szerint az Index szerkesztősége csütörtökön levelet kapott az Országgyűlés Sajtószolgálatától, amelyben közölték, az Országgyűlés házvezetése úgy döntött, hogy az Index újságírói részére "2011. december 21-től az Országházba és a Képviselői Irodaházba parlamenti belépő nem adható ki mindaddig, amíg az Országgyűlés elnöke megfelelő garanciát nem kap arra, hogy a hírportál újságírói tiszteletben tartják az Országgyűlés méltóságát és betartják a parlamenti tudósításra vonatkozó rendelkezéseket és szabályokat."

Az indokok között szerepel, hogy a híroldalon, december 20-án megjelent "Boldog Karácsonyt, magyar demokrácia!" című videó készítői nemcsak a szabályokat, rendelkezéseket hagyták figyelmen kívül, de súlyosan megsértették az Országház és az Országgyűlés méltóságát is.

"Sajnálattal tapasztaltuk, hogy az Index hírportál parlamenti tudósítói az elmúlt időszakban sorozatosan hagyták figyelmen kívül az országházi sajtótudósítás rendjére vonatkozó szabályokat, az Országgyűlés elnökének rendelkezéseit és a házszabályt" - mondta az MTI-nek az Országgyűlés sajtófőnöke.

Altorjai Anita hozzátette: az Országgyűlés elnökének kötelessége, hogy megőrizze a Ház méltóságát. A házelnöknek megfelelő garanciákat kell kapnia arra, hogy a hírportál tudósítói tiszteletben tartják a vonatkozó rendelkezéseket.

Az Index hírportál főszerkesztője személyes találkozót kért, hogy mihamarabb tisztázhassa a helyzetet, "erre remélhetőleg mihamarabb sor kerül" - közölte a sajtófőnök.

Elmondta azt is: néhány hónappal ezelőtt már lezajlott egy hasonló incidens a hírportállal, a főszerkesztő akkor garanciát vállalt arra, hogy újságírói betartják a szabályokat. "Ezért most az Indextől várjuk, hogy milyen garanciákat tud nyújtani" - mondta Altorjai Anita.

Az Index főszerkesztője az MTI-nek megerősítette, hogy személyes találkozót kértek az Országgyűlés illetékeseitől. Mészáros Zsófia közlése szerint mihamarabb tisztázni kívánják a helyzetet, hiszen fontosnak tartják, hogy továbbra is tájékoztathassák olvasóikat az Országgyűlésben zajló munkáról.

Elmondta azt is: a találkozón szeretnék tisztázni azt is, mit jelent pontosan az Országgyűlés méltósága.

Mészáros Zsófia azt is megerősítette, hogy korábban volt már hasonló konfliktus a szerkesztőség és a Ház vezetése között. Első alkalommal arról volt vita, szabad-e fotót készíteni a politikusok irományairól. Jóri András adatvédelmi biztos állásfoglalásában később egyértelművé tette, hogy az ilyen jellegű irományok nyilvánosak, ha nem tartalmaznak védendő személyes adatokat. A másik problémás esetben a karzatról készítettek éjszaka illusztrációnak szánt felvételt az Index munkatársai a Parlamentben, de ezen nem volt senki felismerhető, a képviselők munkáját a felvétel készítése nem zavarta - mondta Mészáros Zsófia.

A főszerkesztő közölte azt is: nem tartja szerencsésnek, hogy egy nem tetsző videó miatt az egész szerkesztőséget kitiltották az Országházból, mert szerinte "nem kellene kollektíve büntetni" a szerkesztőséget.

"Mi továbbra is szeretnénk tájékoztatást adni az Országgyűlés munkájáról, ez egy elég fontos, sajtószabadságot is érintő kérdés" - mondta.

A videóhoz kapcsolódó ismertető szöveg szerint "az Index dallal köszönti a parlamentet és elképzeli, milyen lenne az élet ellenzék nélkül. Találkoztunk a legbizarrabb mozgalommal, és volt egy kis politikai önkielégítés is. Sötét fellegek között ünnepel a Ház." A több mint 12 perces videóban szerepel egy dal is, amelyet a készítők az Országház épületében táncolva adnak elő.

Olvasóink írták

57 hozzászólás
 • 57. fotelagy 2011. december 24. 06:31
  „Ideje volt.”
 • 56. scott1 2011. december 23. 17:34
  „Nem tapsolok én semminek, de nem tettem mást, csal az óbégatások után megpróbáltam higgadt fejjel elemezni a helyzetet, majd a példákra, ami nem volt több annál, hogy ami nem tetszik neked az teljesen "fekete" hoztam az ellen példákat is!
  A probléma ezekkel az akciókkal annyi, hogy azok teszik hiteltelenné, akik a szereplői ezeknek a történeteknek, lásd a mai esetet, a demokráciáért vívott "lebilincselő" harcot a parlamentnél, nagyjából addig volt hiteles amíg Gy. F. oda nem ment...”
 • 55. THK 2011. december 23. 17:16
  „Pontosan! Bűncselekmények földerítése sehol nem az újságírók feladata, a folyamatban lévő ügyekről pedig éppúgy hírt adtak az indexen is. A képviselők orrára koppintás viszont már joggal várható el tőlük, ezért fontosak az említett riportok - már amíg hagyják azokat elkészíteni!

  Érintettség híján nem tudom, hogyan jut eszedbe a "sértés" kifejezés: egyszerűen csak elszomorít, ha akad, aki tapsol a legsötétebb pártállami időkre emlékeztető eljáráshoz...
  Mindenesetre valóban kellemes ünnepeket!”
 • 54. scott1 2011. december 23. 15:58
  „51,
  szerintem annál némileg fontosabb volt pl. a Hunvald gépjárműflottája és a fél belváros eladása, vagy tanulságosabb volt a rendőri vezetés megkerülésével miként verték szét közvetve pártvezetéssel a tömegeket - de kinek, mi tetszik: ezek szerint téged a lézerblokkoló blokkolt le, hát nem lehetünk egyformák

  Fekete-fehér világkép? :) Amikor először nem tettem mást, csal az óbégatások után nagyjából megpróbáltam higgadt fejjel elemezni a helyzetet, majd a példáitokra, ami nem volt több annál, hogy ami nem tetszik nektek az teljesen "fekete" hoztam az ellentettjét (a fehéret)??? Sajnálom, hogy még most is a "pro-ra kontra" példáimat személyes sértésként veszed, mindenesetre neked is kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok!”
 • 53. THK 2011. december 23. 15:04
  „51,
  szerintem ennél némileg fontosabb pl. a képviselők lézerblokkolóiról készített anyaguk vagy a kéziratokba bepillantás is tanulságos volt - de kinek, mi tetszik: ezek szerint téged a táncikálás fogott meg, hát nem lehetünk egyformák

  Nehogy összezavarja a fekete-fehér világképed: pl. a Magyar Nemzet is támogatja az említett regionális napilapot (aminek avatóján Gyurcsány NEM volt ott, az építkezésre látogatott el egyszer), mert annak nyomdájával szerződött le...”
 • 52. Queenmargareth 2011. december 23. 14:32
  „Meg kell szokni, ez együtt jár a mostani "magyar demokráciával", amit a kuriózumként, hungarikumként is nevezhetünk...”
 • 51. scott1 2011. december 23. 14:02
  „50. THK! Az újságíróikat BE SEM ENGEDIK a Parlamentbe? Akkor hol fognak ezután táncolni és énekelni és mindezt felvenni? Otthon? A szerkesztőségbe? A szórakozóhelyen? Az utcán? Együttérzésem...
  És azt is tudom, hogy ma "természetesen" ez is másként van mint volt, nem jár már a miniszterelnök független, regionális napilapok új székházainak az avatójára...
  49. Kedves Együgyű!
  Munkanélküliként ne várd el tőlem, hogy fizessek! Többet nem fordul elő, vedd úgy, hogy ez egyfajta karácsonyi ajándék volt tőled még utoljára :) Amúgy én is kellemes, békés karácsonyi ünnepeket kívánok!
  48. Neked is békés, boldog karácsonyt kívánok az éves verbális kardcsörtéink lezárásaként :)”
 • 50. THK 2011. december 23. 13:39
  „43,
  tényleg nem érzed a különbséget a között, h állami intézmények nem fizetnek elő a Magyar Hírlapra és nem hirdetnek ott, vagy hogy az újságíróikat BE SEM ENGEDIK a Parlamentbe?

  Ma "természetesen" ez is másként van, még csődközeli önkormányzatoktól is ömlik a pénz oda:
  http://nol.hu/belfold/tizmillioert_fizet_elo_zuglo_a_magyar_nemzetert_es_a_magyar_hirlapert_”
 • 49. Együgyű 2011. december 23. 13:35
  „Kedves 47. scott1 2011.12.23. 11:28 az idézeteket nem illik ellopni és felhasználni magán célra!
  Követelem fizessél! Vagy az a marhaság is megviseli a gyomrodat?
  Amúgy, kellemes, békés és idegességtől mentes karácsonyi ünnepeket kívánok ismeretlenül is!”
 • 48. N.P. 2011. december 23. 11:46
  „scott1
  A Hír TV-vel nekem (a nívótlanságát kivéve) összesen 1x volt bajom. Akkor, amikor forradalmároknak nevezték a rendőrökre vasrúddal, kövekkel támadó, a TV székházat felgyújtó csőcseléket.”
 • 47. scott1 2011. december 23. 11:28
  „Újabb humor egy politikai oldalról
  Szegény Hofi Géza forog a sírjában, ha látná a Kádár János korszaka után mi van a baloldalon!
  Már a vicc sem a régi, sőt az e mögötti a vélemény is hiteltelen! Pedig az átkosban Jani bátyám is igen szerette a humort! Még jót is nevetett rajta! Így megismerhette talpnyalói mellől is a magyar közvélemény kritikáit a fennálló rendszerével szemben. Hofi után egy teljesen új Mikroszkópszínpad van! Na ez itt a vég? A visszás ügyei miatt a választásokat elbukó párt, a választásokat követően azzal a Sas Jóskával és Mikroszkópszínpaddal próbált balos tömegrendezvényen tömegesíteni, akit nem sokkal előtte 100 millás adócsalásban jogerősen elítéltek??? Most meg egy újabb hiteles csoport poénkodását nézhetjük, de már unalmas, lehetnének már kreatívabbak, színvonalasabbak és hitelesek!”
 • 46. Együgyű 2011. december 23. 11:10
  „Kitiltották az Index újságíróit a parlamentből
  Szegény Hofi Géza forog a sírjában, ha látná a Kádár János korszaka után mi jött el?
  Már viccelni sem lehet, sőt e mögé a véleményt sem lehet elrejteni! Pedig az átkosban Jani bátyám is igen szerette a humort! Még jót is nevetett rajta! Így megismerhette talpnyalói mellől is a magyar közvélemény kritikáit a fennálló rendszerével szemben. Most már az egyes kaszt ezt sem tudja elviselni! Ha ez így van itt a vég? Az egyes kasztba magukat sorolók támadjanak és hivatkozzanak még most is az elmúlt nyolc évre és a nemzetközi helyzetre!!! Kicsit már unalmas, lehetnének már kreatívabbak, színvonalasabbak!”
 • 45. zoolii 2011. december 23. 10:53
  „Kövér "úr" amikor az akasztásról beszélt, nem volt ennyire finnyás...”
 • 44. Horthyszobor 2011. december 23. 10:46
  „Karácsony nem az index ünnepe... Ma ami a neo fmben ment na az már túl ment minden képzeleten. Egyszerűen miért kell a kereszténységet ennyire gyalázni??? Ha fordítva lenne, már... Inkább nem írok!
  Kellemes ünnepeket kívánok!”
 • 43. scott1 2011. december 23. 10:43
  „40. THK!
  "ilyen, bolsevik módszerű tiltást sosem merészeltek az ellenzéki sajtóval szemben..." - Nem? :) Csupán pár éve az akkori miniszterelnök és egyben pártelnök (most DK) hirdetett bojkottot - az akkor nem számottevő - jobboldali sajtó napilapjára, ami után a cégek nem hirdettek a lapban félve egyfajta "csendes szankciótól" aminek hatására kis híján megszűnt az az egy napilap is... Az "egybitesben" egyetértünk!
  41. azigazitrebitsch!
  Nem unjátok már ezt az "elmúltnyócév" érveket? - a baloldal sikertörténetét, amelynek nagyszerűségét zengte az Index miközben 50%-ról 16%-ra küzdötte magát a kormánypárt a koalíciós partnerét meg nem is említve? De én is unom...”
 • 42. trillarom 2011. december 23. 10:27
  „Hol van akkor az Országgyűlés Méltósága, amikor a képviselők ülés közben netezgetnek, trécselnek, újságot olvasnak, étkeznek, szemetelnek??”
 • 41. azigazitrebitsch 2011. december 23. 10:12
  „Nem unjátok már ezt az "elmúltnyócév" érveket?
  A világ továbblépett,nem beszélve arról,hogy lassan a tiéid kormányoznak már másfél éve,s szinte minden gazdasági mutató rosszabb,mint amikor átvették az országot.
  Ha nem figyelnéd , az újabb szlogen szerint az Euró gyengítése miatt vagyunk mi ilyen nagy kakiban,az uniót támadják nem minket.Tehát mindig egy külső ok miatt, nem a kormány trehány munkája miatt.”
 • 40. THK 2011. december 23. 10:09
  „38,
  nem kicsit vicces erről olvasni annak fényében, h a rendszerváltás után pont a FIDESZESEK TETTÉK LE FARMERDZSEKIBEN A PARLAMENTI ESKÜT...

  És lehet joggal szidni az előző kormányokat, de ilyen, bolsevik módszerű tiltást sosem merészeltek az ellenzéki sajtóval szemben
  (fórumokon pedig mindig is az egybites szolgalelkűek követelnek tiltást, mindegy melyik oldalról van szó: velük nem kell foglalkozni. De ha tényleg megteszik, az már egészen más, azt nem lehet szó nélkül hagyni)”
 • 39. STV 2011. december 23. 09:56
  „Az Indexnél dolgoznak újságírók? Ez egy merőben új információ. ;)”
 • 38. scott1 2011. december 23. 09:29
  „34. azigazitrebitsch!
  A profizmusuk abban rejlik, hogy nem a mostanában bevett balos retorika szerint dolgoztak - nem a kormány tehetetlenségét próbálják szuggerálni miközben mélyen hallgatnak arról, hogy miért is alakult ki ez a helyzet - hanem a jobboldal tekintélyelvűségének mentek neki, ami hagyományosan un-szimpátiát ébreszt a független és a baloldali emberek többségében.
  Amit Te írtál miszerint végezték a dolgukat a saját szemszögükből csak akkor lenne igaz, ha ez a fajta munka jellemezte volna őket az előző időszakban is, és nem a szelektált heves taps...
  N.P.
  Amikor ennél jóval szolidabban nyomult (bár nem bohóckodott!!!) a Hír TV, habzószájjal követeltétek a fórumokon a betiltásukat, gondolom Te ezt már elfelejtetted ahogy lassan mindent 2002-2010 között...”
57 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: a kormány magyarellenes politikát folytat

Ha a miniszterelnök nem foglalkozik a hitelminősítőkkel, akkor nem foglalkozik a magyar emberekkel -… Tovább olvasom