Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Kitüntetéseket adott át Orbán Viktor

Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Köztársaság Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést adta át Krzysztof Kwiatkowski lengyel és Remigijus Simasius litván igazságügyi miniszternek szerdán a Parlamentben.
Az eseményen Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter a lengyel és a litván tárcavezetőket méltatva elmondta, azért ítélték nekik az elismeréseket, mert segítették az első félévi magyar EU-elnökség munkáját és hozzájárultak a közép-európai együttműködéshez.

Kiemelte, litván kezdeményezésre a magyar elnökség idején tanácsi következtetést fogadtak el arról, hogy augusztus 23-át, a Molotov-Ribbentrop-paktum aláírásának napját a totalitárius rendszerek áldozatainak emléknapjává nyilvánítsák. Az első megemlékezést ezen a napon a lengyel EU-elnökség idején tartották - tette hozzá.

A náci Németország és a sztálini Szovjetunió külügyminiszterei 1939. augusztus 23-án írták alá a róluk elnevezett Molotov-Ribbentrop-paktumot, amelynek titkos záradékában megegyeztek kelet-európai érdekszférájuk határaiban.

Krzysztof Kwiatkowski 2009 óta áll a lengyel igazságügyi tárca élén - mondta Navracsics Tibor, emlékeztetve, hogy a lengyel elnökség alatt a totalitárius rezsimek áldozatainak emléknapja alkalmából elfogadták a varsói deklarációt, amely kimondta: mindent meg kell tenni azért, hogy ne születhessenek újjá a totalitárius rendszerek.

Krzysztof Kwiatkowski beszédében kiemelte, a lengyel-magyar barátság évszázadokra nyúlik vissza. A lengyel és a magyar nép sorsa hasonló, egyaránt megéltek magasztos és tragikus pillanatokat - mondta. Hozzátette: 1956-ban a magyarok és a lengyelek is a szabadságért harcoltak, de innen "még hosszú út vezetett a szabadságig".

A lengyel miniszter köszönetet mondott azért, hogy a magyarok a szabadságért folytatott küzdelemben példájukkal inspirálták országát. "Együtt voltunk a történelem legnehezebb pillanataiban" - hangoztatta, hozzátéve, az átvett kitüntetés kötelezettséget jelent megkezdett munkája folytatására és a lengyel-magyar barátság elmélyítésére.

Remigijus Simasius litván miniszterről Navracsics Tibor elmondta, 2008 óta vezeti országa igazságügyi tárcáját. A demokratikus alapértékek és az alapvető szabadságjogok melletti kiállásával kiemelkedik a régió politikusai közül - hangsúlyozta. Hozzáfűzte, "fiatal kora ellenére" példát mutatott abban, hogyan kell megőrizni a totalitárius rendszerek áldozatainak emlékét.

Remigijus Simasius az eseményen úgy fogalmazott, csak találgatni lehet, mi történhetett volna 1956-ban, ha akkor is olyan egység lett volna a közép-európai népek között, mint ma. A Szovjetunió sosem volt olyan erős, hogy ellenállhatott volna "a leigázott európai népek egységének" - vélekedett. A litván miniszter felidézte, hogy amikor országa húsz éve a függetlenségéért küzdött, sok közép-európai állam, köztük Magyarország is támogatta, és jó esély van arra, hogy ez az egység a jövőben is fennmarad.

"Aki nem ismeri a múltat, könnyen eltévedhet" - emelte ki a totalitárius rezsimek áldozatainak emléknapjával kapcsolatban, és köszönetet mondott azoknak a minisztereknek - köztük Navracsics Tibornak és Krzysztof Kwiatkowskinak -, akik hozzájárultak az emléknap létrejöttéhez.

Olvasóink írták

  • 2. deszkás 2011. október 20. 11:47
    „Ma ilyet hogy paktum? Á dehogy.”
  • 1. Jozsoci 2011. október 20. 05:02
    „"mindent meg kell tenni azért, hogy ne születhessenek újjá a totalitárius rendszerek."
    Nem kell messzire menni egy újabb totalitárius rendszerhez.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Videófelvétel buktatta le a fatolvajokat

Kamera felvétele buktatott le fatolvajokat a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sály község határában. Tovább olvasom