Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Kitüntetéseket vett vissza a Fővárosi Közgyűlés

Gergényi Péter volt fővárosi rendőrfőkapitányt és Kertész Ákos írót is megfosztotta korábbi elismeréseiktől a Fővárosi Közgyűlés szerdai rendkívüli ülésén.
Gergényi Péter esetében a képviselők 19 igen szavazattal, az MSZP 8 nem voksa ellenében fogadták el az erről szóló előterjesztést.

A jobbikos Szabó György indítványában azzal indokolt, hogy a volt rendőrségi vezető a 2006 őszén történtek miatt nem érdemes arra, hogy a Budapest-díj és a Főváros Közbiztonságáért emlékérem kitüntetettje legyen.

Gergényi Péter 2006. november 17-én "a főváros közbiztonságának megszilárdítása érdekében végzett intenzív és innovatív munkájáért" kapott Budapest-díjat, továbbá "a főváros rendvédelmének és közbiztonságának megteremtésében vállalt kiemelkedő és sikeres vezető tevékenysége elismeréseként" részesült Főváros Közbiztonságáért elismerésben.

Kertész Ákos író budapesti díszpolgári címé nek visszavonását kezdeményező előterjesztést 20 igen, 9 nem és 2 tartózkodó szavazattal fogadta el a testület.

A Fidesz-KDNP és a Jobbik képviselői igennel szavaztak, az MSZP-frakció és az LMP-s Kaltenbach Jenő nemmel voksolt, míg a másik két LMP-s képviselő tartózkodott.

Németh Zoltán, az indítványt benyújtó Fidesz-KDNP-frakció vezetője az ülés előtt azzal indokolt az MTI-nek: "Kertész Ákos nem méltó arra, hogy továbbra is a főváros díszpolgára maradjon, érdemtelenné és méltatlanná vált azon magyargyalázó kijelentései után, amelyeket az Amerikai Népszavában megjelentetett".

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. GondaIstván 2011. szeptember 22. 16:00
  „18. N.P. 2011.09.22. :"Gergényinek egyértelműen börtönben a helye, ha már egyszer nincs halálbüntetés. - és azoknak a mélymagyar forradalmároknak akik felgyújtották és kifosztották a TV székházat, téglával, vasdorongokkal támadtak a rendőrökre mi lenne a minimum?????????"
  A Szent Korona Törvénye egyértelműen fogalmaz: 4.§ Ius resistendi et contradicendi. Az az a Szent Korona minden tagjának joga és kötelessége ellentmondani és ellenállni a zsarnoknak. Tehát a jogaikkal éltek és a kötelességüket teljesítették.
  Mellesleg nem gyújtották fel a székházat (bár volt tűz), nem fosztották ki az épületet (a nagy rongálást a redőrök végezték, amikor barrikádot emeltek minden mozdíthatóból a bejárat belső felére), téglával nemigen támadtak (az nem is volt a közelben), a rendőrökkel pedig összecsaptak (azok vizágyút, könygázt, gumibotot, pisztolyt vetettek be, a tüntetők pedig azzal válaszoltak, ami a kezük ügyében volt, és mellesleg pl. visszahelyezték az épületre az uniós zászlót, kimentették a vízágyú személyzetét).”
 • 25. helsinkirokker 2011. szeptember 22. 10:37
  „Fura egybeesés, de itt egy jó cikk:
  http://index.hu/belfold/2011/09/22/hova_alljanak_a_zsidok/”
 • 24. helsinkirokker 2011. szeptember 22. 10:04
  „16. smalltown : Ezek szerint te is kívülállónak érzed magad? K.Á. többes szám harmadik személyben ír arról a nemzetről akinek a nyelvét beszéli, amelyik kitüntette, megtisztelte őt. És mit ír? Mocskolódik. Ez szerinted helyes?”
 • 23. Casablanca 2011. szeptember 22. 09:27
  „Ha Kertész Ákos prózában, sajtónyilvánosságban pocskondiázza a magyart, az bűn. Ha ezt Ady teszi versben, az csúcs! (Kertész miért nem írta le versben?! De hát ennyi tehetsége honnan is lenne egy ilyen jött-ment írónak...)

  Helyeslem a visszavonást! A Kossuth-díjat és az avval járó pénzt is bevasalnám tőle!

  Nem muszáj magyarnak lenni...
  Könnyen ugat ő onnan, Amerikából. Itt legyen nagy fiú és a gyakorlatban próbáljon már meg tenni valamit a hazájáért!”
 • 22. F&F 2011. szeptember 22. 09:08
  „A költőinket is tagadjuk meg?

  Ady Endre: A Hőkölés népe (részlet)

  Ez a hőkölő harcok népe
  S mosti lapulása is rávall,
  Hogy az úri kiméletlenség
  Rásuhintott szíjostorával.

  Mindig ilyen volt: apró khánok
  Révén minden igának barma,
  Sohse harcolt még harcot végig,
  Csak léhán és gyáván kavarta.

  Erőt mutattak, erőt látott,
  Vertnek született, nem verőnek.
  Önerejét feledte mindig,
  Sohse szegzett erőt erőnek.

  Betyár urai így nevelték,
  Nem rúg vissza, csak búsan átkoz
  S ki egyszer rugott a magyarba,
  Szinte kedvet kap a rugáshoz. ...”
 • 21. katika75 2011. szeptember 22. 07:57
  „"A nyolcvanas évek közepétől, Gorbacsov föllépésétől kezdve nem lehet a szovjet-bolsevista elnyomásra hivatkozni. Azóta a baloldal már önmaga felelős önmagáért, a magyarságért, az országért. Önmaga felelős azért, mert elherdálta minden pozitív szellemi vagyonát, teljes történelmi örökségét Dózsa Györgytől Petőfin és Adyn át Károlyi Mihályig, Bibó Istvánig, Nyers Rezsőig, a kelet-német turisták előtt a határt megnyitó Horn Gyuláig, az örökölt médiahálózatával és infrastruktúrájával együtt, hogy teljes tudatzavarban, szervezetileg lerobbanva, kifosztva, védtelenül áll a diktatúra támadásával szemben. De közben az egész baloldali elit és tisztikar, beállt a harácsolók, a korruptak, a tolvajok közé, elárulva nemcsak az eszmét, de konkréten a baloldal közkatonáit is, mert sebesülten és haldokolva hátrahagyta őket a vesztett ütközetek után a harcmezőn, és sorsára hagyta a védelmére szoruló civil lakosságot is. És ahelyett, hogy az utolsó töltényig harcolna a diktatúra ellen, a kiskapukon át menti a rablott vagyonát és az irháját.
  Mert belőlük is hiányzik az a négy alaptulajdonság, ami emberré tesz minket: az empátia, a szolidaritás, a tolerancia és a lelkiismeret."
  forrás:http://nepszava.com/2011/08/velemeny/kertesz-akos-nyilt-levele-az-amerikai-nepszavahoz.html”
 • 20. mackósajt 2011. szeptember 22. 07:05
  „Az a baj,hogy a címek odaítélésében is a politika döntött és most is. Ezek a címesdik a politika játékszerei. Kisstílű dolog. Egyébként én ennek e két s...házinak alapból nem adtam volna ilyen címeket.”
 • 19. X_Y 2011. szeptember 22. 02:50
  „Milyen szerencse hogy egyéb gond nem lévén ilyenekkel is lehet foglalkozni szarnyal a magyar gazdaság, a zemberek napról-napra jobban élnek...”
 • 18. N.P. 2011. szeptember 22. 01:25
  „GondaIstván

  "Ez a minimum.
  - Gergényinek egyértelműen börtönben a helye, ha már egyszer nincs halálbüntetés." - és azoknak a mélymagyar forradalmároknak akik felgyújtották és kifosztották a TV székházat, téglával, vasdorongokkal támadtak a rendőrökre mi lenne a minimum?????????”
 • 17. Lehiggadt 2011. szeptember 22. 00:08
  „Én most csak a "genetikailag alattvaló"-hoz szólnék hozzá.
  Sorolja fel valaki azokat a magyar uralkodókat, akik egyáltalán tudtak magyarul!
  Sokan nem tudják, hogy az 1848-as forradalom idején Budapest lakosságának a fele német anyanyelvű volt!...
  Sorolja fel valaki azokat a királynékat, akik magyar származásuak voltak!
  Egyáltalán legfeljebb 1301-ig, az Árpád-ház kihalásáig gondolhatjuk azt, hogy magyar királyaink voltak?
  Például több román történelemkönyv a Hunyadi családot románnak tartja, Mátyást a legnagyobb román királynak...Na most, ha az uralkodóink nem igazán magyarok voltak, akkor mi nem stimmel Kertész e tkintetben tett kijelentésével, hogy alattvalók vagyunk?”
 • 16. smalltown 2011. szeptember 21. 23:48
  „a hozzaszolasokat olvasva igaza volt Kertesz Akosnak.....”
 • 15. GondaIstván 2011. szeptember 21. 21:31
  „Ez a minimum.
  - Gergényinek egyértelműen börtönben a helye, ha már egyszer nincs halálbüntetés. De még lehet.
  - Kertész pedig súlyosan vétett a Szent Korona Törvénye ellen, ezért kizárta magát a Szent Korona Tagjai közül. Ez mai nyelvre lefordítva azt jelenti, hogy elvesztette a magyar állampolgárságát, vendég lett. Mivel kijelentéseivel megsértette a vendégjogot is, ezért ki kell utasítani a Hazából.”
 • 14. csergemerge 2011. szeptember 21. 21:22
  „Gergényi Péter volt fővárosi rendőrfőkapitányt és Kertész Ákos írót is megfosztotta korábbi elismeréseiktől a Fővárosi Közgyűlés...

  Helyeslem!

  Aki szelet vet...”
 • 13. cicoma 2011. szeptember 21. 20:10
  „Nagyon szomorú, hogy olyan tudatlan emberek vannak a hozzászólók között, akik szerint egy akár állami, akár fővárosi kitüntetés az "ajándék". Én2 egy dekát sem lettél okosabb, mint voltál.”
 • 12. szpirigonzálesz 2011. szeptember 21. 20:08
  „Igazságszolgáltatás történt.”
 • 11. mazsolaszolo 2011. szeptember 21. 20:05
  „Tényleg nagy szégyen, hogy egy már odaítélt és átadott díjat bárki utólag visszavehet - de úgy látszik, ez a divat, amióta a Fiúk vannak újra hatalmon. Nem tudom, hogy kinek jó ez a durva és infantil megalázósdi, de az biztos, hogy hosszú távon nem erősít, hanem szétzilál. Úgy fest, képtelenek tudomásul venni, hogy valaki másként gondolkodik, valaki mást csinál, másként, mint ők. Fájdalom, de ez nem éppen Demokrata gondolkodásra vall... :( Akár fiatal, akár idős, aki nem képes tudomásul venni a tőle eltérőt és azt tolerálni, az nem éppen a legkiválóbb ember - vezetőnek pedig egyenesen pocsék.

  Kertész Ákos íróként nagyon megválogathatná a szavait. Lehet, hogy ő maga genetikailag alávetettnek tartja a magyarságot - ami egyébként nagy szamárság, mert senki sem születik eleve alávetettnek; a magyar szolgalélekké tétele sok száz éven át tartó kollektív traumatizálás eredménye -, de ezt miért nem képes áttranszformálni egy műbe? Egy jó író soha nem önmagát tolja előtérbe, hanem a műveit.”
 • 10. Lixus_kzs 2011. szeptember 21. 18:56
  „Én2! Gondolkozz kicsit mielőtt kinyitod a szád. Az a szégyen, ha valaki ilyeneket mond a magyarokról és a hazájáról, bár kertésznek inkább izrael a hazája:
  ,,a magyar genetikailag alattvaló"
  ,,dagonyázik a diktatúra pocsolyájában, röfög és zabálja a moslékot"
  ,,se tanulni, se dolgozni nem tud és nem akar".”
 • 9. TrombiFrédi 2011. szeptember 21. 18:53
  „A politika már csak ilyen!?”
 • 8. vidékipolgár 2011. szeptember 21. 18:45
  „Bizonyára nem olvasták néhányan azt a ocsmondáréan megalázó pofátlanul szemtelen és becsmérlő írományt amelyet ezt a nagyon kertész írt a magyar emberekről általánosítva és természetesen ismét nem volt elég elszomorodottan önsanyargatóan áldozatosan hollokauszt bűntudatosak, ahogy az lenni szokott.
  Ilyen bokánrúgást nem illik lenyelni már csak azért sem mert ez a "bekóstolás" egyfajta próba amely megmutatja, hogy mit engedhetnek meg maguknak a navalyonkik velünk szemben. Például lesz e vajon idén télen újabb Ferihegyen leszállás engedély nélkül vagy más egyéb hasonló.
  Mindenesetre a FIDESZ mint a likud testvérpártja ebben az esetben jól vizsgázott.
  Kíváncsi lettem volna egy fordított helyzetre milyen reakciókat váltott volna ki az eset?”
 • 7. Én2 2011. szeptember 21. 17:55
  „Elég szégyen ha egyszer adunk ajándékot akkor nem szokás visszavenni ezt még a gyerekek is tudják.”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Javaslatokat vár a rektoroktól Hoffmann Rózsa

Az egyetemi vezetőket Hoffmann Rózsa arra kérte, küldjék el javaslataikat, hogy azok… Tovább olvasom