Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Kiválasztott embriók

A világ nagyobb klinikáin központi helyen szerepel a visszahelyezett embriók minőségének vizsgálata.

A világ nagyobb és eredményesebb, meddőséggel foglalkozó klinikáinak, meddőségi centrumainak honlapját átnézve láthatjuk, hogy  központi helyen szerepel a visszahelyezett embriók minőségének vizsgálata. Azon ébrények kiválasztása, amelyek a legéletképesebbek, a beavatkozás során a legmagasabb terhességi rátát eredményezik.

Kromoszómák vizsgálata

A harmadik napos embriót úgy kell elképzelni, mint egy nyolc sziromból (blasztomer) álló virágot és ezekből a szirmokból kell kettőt „kitépni", és megfelelő módszerrel analizálni. A vizsgálat során meg lehet határozni a „szirmokban" lévő kromoszómák számát, a kromoszómák esetleges töréseit, de ma már arra is lehetőség van, hogy egy-egy ismert betegségért felelős génszakasz jelenlétét, vagy hiányát ki lehessen mutatni. A vizsgálatokat igen gyorsan és legfőképp hibátlanul szükséges elvégezni, hiszen a górcső alá vett, megtermékenyített petesejteket még aznap, lehetőleg 12 órán belül be kell helyezni az anyaméhbe, hogy terhesség jöhessen létre. A korábbi korszerűtlenebb, lassabb vizsgálati módszerek alkalmazása során ez nem volt lehetséges, a préembriókat fagyasztani kellett, majd későbbi ciklusban kiolvasztani és transzferálni, ami jelentősen rontotta a várható eredményt. Természetesen az említett vizsgálatokat a megtermékenyítés előtt álló petesejt ún. sarki testéből (polar body) és a hólyagcsíra  (blastocysta)  állapotú, 5. vagy 6. napos préembrióból is el lehet végezni.

Nem károsítja az utódot

A „kiválasztott" embriókkal végzett beültetés után jelentősen csökken a vetélési ráta, többszörösére (2–4-szeresére) növekszik a beágyazódási arány, és duplájára emelkedhet a hazavitt gyermekek száma a rizikós pároknál. A módszer, amely alkalmazása után több mint 1000 újszülött született szerte a világon, az eddigi elemzések alapján úgy tűnik, nem károsítja a születendő utódot. Ezek után önkéntelenül is felmerül a kérdés: a nagy nagyítással, fénymikroszkóp alatt látott embriószerkezet nem elegendő a kiválasztáshoz? Számos esetben – sajnos  – nem. A kutatók azt találták, hogy az abnormális kromoszómaszámot hordozó embriók morfológiája szignifikánsan nem tér el a normális számot hordozóktól, talán a „szirmok" eltérő nagysága hívhatja fel a figyelmet, jelezheti a számbeli kromoszóma-rendellenességet. A génhibákkal (pl. a jól ismert cisztás fibrózis), vagy X kromoszómához kötötten öröklődő betegségben szenvedők (legismertebb a vérzékenység) embriói pedig még ebben sem térnek el egészséges társaikétól.   

Hazai helyzet

Hazánkban a préimplantációs genetikai diagnosztika anyagi források hiányában, a nem megfelelő finanszírozás miatt még gyermekcipőben jár. Az is nyilvánvaló, hogy minden meddő pár számára nem szükséges ennek elvégzése. De vannak rizikócsoportok  (idős párok, több sikertelen beavatkozás utáni esetek, veleszületett rendellenességgel bírók, ismételten vetélők stb.), akik számára jó lenne mihamarabb elérhetővé tenni a módszert, függetlenül attól, mely meddőségi centrumban végzik a meddő pár kezelését. Arról nem beszélve, hogy a számbeli rendellenességet hordozó petesejtek vagy embriók kiszűrése nélkül a „lombikmódszerek" eredményességének további növelése nem lehetséges. 

Kőrösi Tamás szülész-nőgyógyász főorvos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Palesztin rendőrök lepték el a rafahi határátkelőt

A Gázai övezetben uralkodó állapotok, a törvényesség hiánya miatti felháborodásukban palesztin… Tovább olvasom