Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

Kiváló minőségű a Balaton vize

Csaknem minden balatoni település vize kiváló minősítést kapott a hatóságtól a kéthetente ismétlődő vizsgálatok során, a víz szintje pedig 12 centit emelkedett. Ám ez egyelőre nem csapódik le a strandok forgalmán, az most is, ahogyan mindig, az időjárás függvénye.
A magyar tenger hajóval, csónakkal rendelkező szerelmesei már nagyobb vízfelületet vehetnek birtokba, mint tavaly.
Huszonkét fokos volt tegnap a magyar tenger vize, a legnagyobb balatonalmádi strandon azonban még alig voltak kétszázan. Érdekes módon tavaly, amikor a Balatonnak Európa-szerte rossz híre volt, mintegy tízszer ennyien látogattak el Balatonalmádiba a szezon elején, igaz, akkor már május végén is harminc fokot mértek.

Néha aszály, néha eső

A tó vizét éppen tegnap vizsgálta az ÁNTSZ és Siófok, Szigliget, Keszthely kivételével minden településen kiválónak minősítette azt. A három helység strandját „megfelelő" kategóriába sorolta. Dr. Herodek Sándor, az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézetének igazgatója szerint több évtizedes munka következménye a jó vízminőség, az algák száma egyharmadára esett vissza a nyolcvanas évekhez viszonyítva. A víz szintjének 12 centiméteres emelkedése természetesen a jelentős csapadék következménye, ez a szint azonban még mindig harminc centivel elmarad a kívánatostól.

Az igazgató úgy látja, hogy a tavalyi pánikhangulat négy aszályos év következménye, s ha most esős nyarak jönnek, úgy várhatóan az is „rossz fényt fog vetni" a szakemberekre.
– Olvashattuk tavaly, hogy lopják a Balatont. Jelzem, hogy nincs új a nap alatt, a sajtó ezt már 1865-ben is megírta, majd néhány év múlva azzal riogatott, hogy a vízügyesek „elöntenek minket". Meg kell érteni: néha szárazság van, néha pedig esik az eső.

Kétharmad külföldről

A balatonalmádi Tourinform-iroda szerint a külföldiek programéhségét nem befolyásolja az idő, a kikapcsolódási lehetőségek és szálláshelyek iránt érdeklődők kétharmada más országból érkezik. Emlékezetes, hogy tavaly és az előző években jelentősen visszaesett a turisták száma, ez az elmúlt évben nemcsak a Balaton vízszintjéről szóló híreknek, de többek között a paksi atomerőmű kálváriájának is köszönhető volt, idén viszont annyian kilincselnek a Tourinform-irodában ma, mint tavaly főszezonban – tudtuk meg a Koszorusné Schildmayer Etelkától, az iroda vezetőjétől.
– Naponta harmincöt-negyven érdeklődővel beszélünk. De azt látjuk, hogy viszonylag kevesen érdeklődnek a Balaton strandja iránt.

Inkább az a jellemző, hogy egy magyar ügyfélhez külföldi rokon vagy ismerős érkezik, s ő az aktuális programokra kíváncsi. A rendezvényeket egyébként – ha megnéznek egy prospektust, láthatják – bátran ajánlhatjuk rossz idő esetére is – számol be az irodavezető, aki szerint meglepően sok idén a német vendég, őket követik a hollandok, az olaszok, és kis számban ugyan, de megjelentek a spanyolok és a franciák is a balatoni regisztrációban. Ausztriából elsősorban idősebbek érkeznek, s jobbára a zalakarosi és a hévízi gyógyfürdős lehetőségek iránt érdeklődnek.

Az önkormányzat visszavette a strandot

A strandokon elsősorban a németek „tartják a frontot", s ez így volt néhány napja is, amikor a Balaton vize még csak húszfokos volt. A többi vendég – kevés kivétellel – helybéli, ami viszont megint csak kismértékben csapódik le a bevétel kimutatásain, mivel a tizennégy év alatti balatonalmádi lakosoknak a helyi strandok ingyenesek. A többi vendéget főként a közeli iskolák hozzák, és már június 1-jén megjelentek azok az idősebbek, akiknek nyaralójuk van a Balatonnál.
Kozma László, a balatonalmádi önkormányzat műszaki előadója elmondta: a helységhez tartozó négy strand tavaly októberben visszakerült a város kezébe, mivel lejárt a vállalkozókkal kötött szerződés. Balatonalmádi ezután 21 millió forintot költött a strandok felújítására, többek között kicserélték a bejáratokat, és kiépítették az új vizesblokkot. A vendégek csalogatása céljából a városközpont parkolóit is ingyenessé tették.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pattantyúsosok értékes eredményei

A győri Pattantyús-Ábrahám Géza Ipari Szakközépiskola és Általános Művelődési Központ diákjai… Tovább olvasom