Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Kiváló termésre számítanak

A petőházi cukorgyárban néhány héten belül döntenek az ágazat sokakat kellemetlenül érintő reformjáról.

A petőházi cukorgyárban megkezdődött a cukorrépa feldolgozása. Néhány héten belül döntenek majd az ágazat reformjáról, ami kedvezőtlenül érintheti mind a termelőket, mind a feldolgozókat.

Idén a 13.500 hektáron termelt cukorrépából mintegy 675 ezer tonnát terveznek feldolgozni a Magyar Cukor Rt. petőházi gyárában. A beszállított édes növényből csaknem 100 ezer tonna cukrot állítanak elő. A kampány elkezdődött és egészen december elejéig tart. A termelők tonnánként 47 eurót, mintegy tizenegyezer forintot kapnak. Ezt egészíti ki a hektáronkénti 70 eurós (17.500 forint) támogatás.


Mint azt Fischer Béla, a Magyar Cukor Rt. vezérigazgatója elmondta, a csapadékos tavasz-nyárnak, valamint a napsütéses ősznek köszönhetően kiváló termésre számítanak a térségben.
– Az unió által meghatározandó 2006-os kvóta terhére a várható túltermelés miatt idén is veszünk majd át cukorrépát, a számítások szerint az összes mennyiség 7–7,5 százalékát – tette hozzá. – Az ez évi kvótát is csak szeptemberben határozza meg az unió. Emiatt bizonytalanság van, mert csak utólag tudjuk meg, hány tonna curkorrépát kell kvótán felüli mennyiségnek átminősítenünk. E mennyiségért pedig mintegy harmadával kevesebb pénzt kapnak a termelők.

A petőházi gyárban idén 200 millió forintos fejlesztést hajtottak végre. A tulajdonos tehát hosszú távon számol az üzemmel. Igaz, mind a feldolgozók, mind a termelők nehéz helyzetbe kerülhetnek, amennyiben a jelenlegi formában hajtják végre az ágazat reformját. Az sem zárható ki, hogy az országban harmadára csökkentik a répa vetésterületét, amely több tízezer család megélhetését veszélyezteti. Különösen azért, mert a cukorrépa nem helyettesíthető más növénnyel. Az Európai Unióban a cukorrépa volt az utolsó ágazat, amelyet még nem alakítottak át. Lépni mindenképpen kell, mert a Világkereskedelmi Szervezet szerint jogtalan, hogy az unió vámot vet ki a más államból érkező cukorra, valamint nem tartható a jelenlegi magas támogatási rendszer. A kérdés, hogy milyen engedményeket sikerül majd elérnünk Brüsszelben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább olvasom