Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Kivégzett elítéltek szerveivel kereskedik Kína?

Vezető brit sebészek azzal vádolják Kínát, hogy a kivégzett elítéltek szerveivel kereskedik. A Brit Szervátültetési Társaság szerdán nyilatkozatban ítélte el a gyakorlatot, amelyet elfogadhatatlannak, és az emberi jogokat sértőnek tart. Kínai illetékesek tagadják a vádakat.
A Brit Szervátültetési Társaság szerint egyre több bizonyíték utal arra, hogy több ezer Kínában kivégzett elítélt szerveit távolítják el átültetésre a beleegyezésük nélkül.

Stephen Wigmore, a társaság etikai bizottságának elnöke azt mondja: az, hogy a donorok és az átültetésre váró betegek összepárosítása rendkívül rövid idő alatt lezajlik, arra utal, hogy az elítélteket már kivégzésük előtt kiválasztják.

Kínai illetékesek visszautasították a vádakat. A múlt héten egy kínai egészségügyi tisztviselő kijelentette: valóban előfordul, hogy felhasználják kivégzett elítéltek szerveit, de csak ritkán, és előzetes engedélyükkel.

Ennek ellenére a vádak, amelyeket nemzetközi emberi jogi szervezetek is többször megfogalmaztak, évek óta tartják magukat. Stephen Wigmore szerint mostanra annyi bizonyíték gyűlt össze, ami már tagadhatatlanná teszi a gyakorlatot, így ideje volt, hogy a Brit Szervátültetési Társaság is fellépjen ellene.

A kínai hatóságok nemrégiben jelentették be, hogy megszigorítják a szervátültetés körüli szabályokat. Júliustól tilos lesz eladni emberi szervet, és minden donornak írásos engedélyt kell adnia az átültetésre.

A szervátültetés azonban hatalmas haszonnal kecsegtető üzlet, főleg a szerv-turizmus fellendülése óta, amelynek keretében egyre több nyugati beteg utazik például Kínába szervátültetésre. Elemzők szerint tehát nagyon sok múlik majd azon: mennyire szigorúan veszi majd a kínai kormányzat az új szabályok betartatását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vágányzár

Pályaépítési munkálatok miatt április 22-én, szombaton 15 óra 40 perctől vasárnap reggel 7 óra 40… Tovább olvasom