Délmagyar logó

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 2°C | 13°C Még több cikk.

Klik-elnök: átláthatóbb, hatékonyabb rendszer jött létre

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) vezetője szerint a központ létrehozásával átláthatóbb, hatékonyabb, a közoktatás színvonalát növelő és esélyteremtő rendszer jött létre.
Marekné Pintér Aranka erről szerdai budapesti  sajtótájékoztatóján beszélt. Az elmúlt egy évet értékelve azt  mondta, a Klik létrejötte 1990 óta ismeretlen méretű lehetőséget  nyitott a magyar köznevelés súlyos, az önkormányzati rendszerből, a  szétaprózottságából örökölt problémáinak megoldására.  

Kifejtette: a köznevelési intézmények fenntartói jogának  átvétele a tanév rendjének megzavarása nélkül megtörtént, a béreket  határidőben fizetik, és nem pazarló a rendszer.  

MSZP: a Klik a leghiábavalóbb intézmény a rendszerváltás óta

Az MSZP szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) a leghiábavalóbb intézmény a rendszerváltás óta.

Ezt Kunhalmi Ágnes, az MSZP országos elnökségi tagja mondta szerdán Budapesten sajtótájékoztatón arra reagálva, hogy Marekné Pintér Aranka, a Klik vezetője a szervezet működésének első évét értékelve közölte, a központ létrehozásával átláthatóbb, hatékonyabb, a közoktatás színvonalát növelő és esélyteremtő rendszer jött létre.

Az ellenzéki politikus szerint az oktatási rendszernek mindig a gyermekekre kellene koncentrálnia, de a Klikben elvesznek a gyermekek, az ő ügyeik, problémáik.

Úgy értékelte, hogy a Klik a leghiábavalóbb intézmény a rendszerváltás óta, nem tudja ellátni a közoktatási feladatokat, sőt a napi szintű működése is akadályozva van, az összeomlás szélén áll. Emlékeztetett arra, hogy zavarok voltak az elsősök beiskolázásakor, az iskolaigazgatók kinevezésekor; nincs fénymásoló az intézményekben, és ha betörik egy ablak, heteket kell várni, amíg megcsinálják.

Felidézte, hogy a kétharmados Fidesz-kormány azzal indokolta az iskolák államosítását, hogy a rendszerváltás óta felhalmozott közoktatási problémákat orvosolja. Nemhogy orvosolták volna, de mára a központ vált a problémák fő okozójává és a problémák fő forrásává - mondta. Kunhalmi Ágnes elmondta, mára világossá vált az is, hogy az iskolák államosításának eredeti oka nem volt más, mint egy központosított rendszer létrehozása, amely kiszolgálja a Fidesz és a KDNP túlzott uniformalizálási igényeit, és a másként gondolkodókat retorzió alá helyezi.

Jelenleg a Klik fenntartásában lévő intézmények száma: 2 480, a  feladat-ellátási helyekkel együtt 5 975. A Klik emellett 2 948  intézményt működtet. Jelezte: 605 intézményben született döntés az  intézményvezetői pályázatokról, és mintegy 190 helyen dolgozik  megbízott igazgató. Az új pályázatok kiírása megkezdődött, egy  részüknél január végéig döntenek.  

A Klik kevesebb létszámmal látja el feladatát, az állomány a  korábbi 60 százaléka, határidőre és sikeresen lebonyolította a  pedagógusok átsorolását az új előmeneteli rendszernek megfelelően.  Ez több mint 105 ezer pedagógust érintett - tette hozzá.  Megjegyezte: a munka továbbra is zajlik, jelenleg a minimálbér  emelés miatti átsorolásokat végzik. Megkezdték az igazgatói  bérpótlékok differenciált rendszerének kialakítását is - közölte.   

Az áttanításnak, az intézmények közötti áthelyezésnek  köszönhetően pedagógusok elbocsátására nem került sor, a szakos  ellátottság hiánya összességében harmadára csökkent - ismertette.  Marekné Pintér Aranka közlése szerint a nevelő-oktató munkát segítők  létszáma nőtt, elősegítve a magasabb színvonalú feladatellátást. Az  intézmények adminisztrációs feladatainak ellátását  közfoglalkoztatottak segítik, számuk a tanév kezdetére 7 534 főre  nőtt.  

Az eredmények között a szakmai biztonságot emelte ki, a 198  tankerületben szakmai támogatást adnak, ami a tanügyigazgatás  területén óriási előrelépést jelent. Jelezte: a finanszírozás  biztonsága nem függ az önkormányzat aktuális anyagi helyzetétől, a  működés alapfeltételei biztosítottak. Az intézmények gazdálkodása  egyszerűsödött, a beszerzéseket és elszámolásokat a tankerület  végzi, ezzel az igazgatók a pénzügyi-gazdálkodási terhektől  megszabadultak.  

A tankerületekben bevezették a készpénz helyettesítő Kincstári  Kártyarendszert, és ellátmányt - tette hozzá.  

Tavaly a Klik működésébe tartozó iskoláknál 121 intézményben  élet- és balesetveszély elhárítását is elvégezték, javultak a  technikai feltételek, az évek óta elmaradt karbantartási, javítási  munkák hatékonyabban valósulnak meg. A központ 94 iskolabusz  szerződést vett át az önkormányzatoktól, a mostani tanévben eddig  197 szerződése van.   

A hazai támogatások keretében 2013-ban eddig több mint 20  támogatási program keretében 6,6 milliárd forintos támogatásban  részesültek a központ intézményei. A Klik önálló kedvezményezett  uniós projektjeinek a száma több mint ezer, ezek támogatási összege  34,6 milliárd forint, amelyből több mint 16,6 milliárd kifizetése  történt meg.   

Ősszel Gáborjánon, Medgyesbodzáson, Nyírderzsen, Mezőkomáromban,  Nárán újranyíltak a kisiskolák, és országosan 74 intézményben indult  el a Köznevelési Hídprogram - említett egy másik eredményt.  

Az elnök a jövőbeni tervekről elmondta: a szervezet működésének  finomhangolása zajlik, szükséges a helyi tanügyigazgatás további  szakmai fejlesztése, a továbbképzési rendszer modernizálása. Azon  szeretnének dolgozni, hogy ez a nagy rendszer hatékony legyen és  mégis emberléptékű - mutatott rá.  

El kívánják érni, hogy a beszerzésekhez kapcsolódó szerződések  "ne csússzanak fel" a központba. A héten kapják meg a gazdálkodási  keretüket a tankerületek, amit a költségvetési törvény alapján  létszám- és feladatarányosan határoznak meg - jelezte. Öt olyan  tankerület van, ahol az önkormányzat által biztosított helyen nem  férnek el, és az informatikai háttér nem megfelelő - jelezte.    

A "tényalapú beavatkozást" szeretnék megerősíteni, az országos  kompetenciamérési eredmények alapján megnézik majd, hogy mely  intézményeknek kell segítséget nyújtani. Szükséges a tanügyi  rendszer további fejlesztése, a monitoring-rendszer további  működtetése is - jelezte Marekné Pintér Aranka.   

Megkezdték a beiskolázási adatfelméréseket is, a tavalyi  átszervezési időszakban felmérték, hol lesz kevesebb a gyermek.  Ugyanakkor az az álláspontjuk, hogy a kistelepüléseken az iskolák  megtartása fontos - tette hozzá.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden körzetben lesz jelöltje Szili Katalin pártjának

Pártjuk új hangot, stílust és értékeket hoz a politikába azzal a céllal, hogy megvalósítsa a civil demokráciát - mondta a volt házelnök. Tovább olvasom