Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Klik: 130 ezer közalkalmazottat érint a kollektív szerződés

A kollektív szerződés aláírásáról a PSZ hétfőn délelőtt tartott sajtótájékoztatót.
Mintegy 130 ezer közalkalmazottat érint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) által pénteken aláírt kollektív szerződés - közölte a munkáltató központ elnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Marekné Pintér Aranka elmondta, hogy rövid idő alatt - a tárgyalások megkezdését követő három hónapon belül - sikerült megkötniük a PSZ-szel a kollektív szerződést. Rámutatott, ezzel teljesítették azt a szakszervezeteknek tett kormányzati ígéretet, amely szerint ágazati szintű kollektív szerződéseket kötnek.

Utalt arra, hogy azokkal a szakszervezettel köthető meg a szerződés, melyekben a tagság 10 százaléka az adott szakszervezet tagja, és ennek egyedül a PSZ felel meg. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne a mintegy 130 ezer közalkalmazottra vonatkozna a szerződés - tette hozzá.

A Klik elnöke a kollektív szerződésből a munkafeltételek hatékonyabbá tételének szabályozását, illetve az egyes jóléti juttatások adásának a lehetőségét emelte ki.

Azt mondta, a PSZ aláírásával elismerte, hogy a kollektív szerződéssel közösen tenni tudnak a közalkalmazottak helyzetéért.

Arra a kérdésre, hogy a többletmunka kifizetésére készültek-e a számítások, azt válaszolta, hogy a betöltetlen álláshelyekre tervezett bérösszegből fizetik majd ki az óraadót vagy a tartós helyettesítést ellátókat, és "alapvetően státuszban" szeretnék ellátatni a feladatot.

Azt hangoztatta ugyanakkor, a céljuk az, hogy ne többletmunkával, hanem az alapmunkaidő kitöltésével kapjon tisztességes bért minden pedagógus.

A kollektív szerződés aláírásáról a PSZ hétfőn délelőtt tartott sajtótájékoztatót. Galló Istvánné elnök egyebek mellett azt emelte ki, hogy a Klik által foglalkoztatott pedagógusoknak - a kötelező 32 óra kötött munkaidő felett - túlóradíjat fizetnek 2014. január 1-jétől. A reprezentatív szakszervezet vezetője a kollektív szerződés "kemény tárgyalások" utáni aláírását "apró pozitív lépésnek" nevezte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

OGY - Foglalkoztatásnak minősül a nevelőszülői viszony

Döntött az Országgyűlés a jövő évi költségvetéshez benyújtott módosító javaslatokról és elfogadta a… Tovább olvasom