Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Klik: aránytalan a pedagógusfinanszírozás eddigi rendszere

Azonos munkakörökben 100 ezer forintos eltérések is mutatkoztak az ország különböző településein - mondta Marekné Pintér Aranka.
Aránytalan és torz a pedagógusok finanszírozása mind a bérek, mind a különféle juttatások tekintetében, azonos munkakörökben 100 ezer forintos eltérések is mutatkoztak az ország különböző településein - mondta Marekné Pintér Aranka, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) elnöke kedden.

A Klik elnöke ismertette, hogy az elmúlt félévben feltérképezték azokat az anomáliákat, amelyek a pedagógusbérek, a finanszírozás, a szervezetszerű működés, illetve a pedagógusok képzési rendszerében megtalálhatók. Kifejtette: elsősorban a bérek és a finanszírozás területén voltak egyenlőtlenségek, s ebben az önkormányzatok anyagi helyzete volt meghatározó.

Marekné Pintér Aranka jelezte: "folyamatosan dőltek ki a csontvázak a szekrényből", amikor megnézték, hogy a pedagógusok milyen jogcímen kapnak pótlékot, egyéb juttatásokat. Mint mondta, a kép vegyes volt, a munkáltatói döntésen alapuló keresetkiegészítés szempontjából az önkormányzatok esetében akár havi 100 ezer forintos különbségek is voltak az ország különböző részein.

Példaként említette, hogy míg az egyik fővárosi kerületben a középfokú intézmények igazgatói havi 150 ezer, az általános iskolai igazgatók 120 ezer forintos hóközi többletjuttatásban részesültek, addig az ország más településein az osztályfőnökök még a jogos osztályfőnöki pótlékot sem kapták meg, mert nem volt rá fedezete az önkormányzatnak. Nem volt biztosítva az azonos munkakörben foglalkoztatott pedagógusok szakmai munkájának azonos megítélése, hasonló pénzbeli ellentételezése.

Az intézmény elnöke arról is beszámolt, hogy aránytalanságok voltak a tanárhiány kezelésében, és a különböző fejlesztések is a szinergia hiányáról tanúskodtak. Nem volt elérhető a tanügy-igazgatási segítség a kistelepülések számára - tette hozzá.

Marekné Pintér Aranka szólt arról is, hogy a továbbképzési rendszer sem volt mindenki számára egyformán elérhető. Hiányzott az átlátható értékelés és a pedagóguspályára vonatkozó ösztöndíj - jegyezte meg, hozzátéve: az önkormányzatok, sőt gyakran a pedagógusok anyagi helyzete határozta meg, hogy részt tudnak-e venni továbbképzéseken, képzéseken.

Olvasóink írták

 • 10. macs 2013. július 10. 13:23
  „"Azonos munkakörökben 100 ezer forintos eltérések is mutatkoztak az ország különböző településein - mondta Marekné Pintér Aranka."
  Hát a hölgy megtalálta a kanálban a mélyedést! :-D Javasolnám, nézzen körül kicsiny hazánkban, mert szinte minden területen hasonló eltérésekbe fog botlani. Valahol olvastam, hogy az azonos munkakörben dolgozó dél-alföldiek kb. 75%-kal alacsonyabb bért kapnak, mint akik Budapesten vagy Nyugat-Magyarországon.”
 • 9. csmano 2013. július 10. 10:59
  „Sajnos ezt sem tanították meg nekem az iskolába, biztos a pedagógus a hibás benne (vagy esetleg én).
  De attól még politikusnak biztos jó lennék :).”
 • 8. la-za 2013. július 10. 10:45
  „ISMÉT EGY TELJESEN FÖLÖSLEGES "IZÉ" (nem tudok rá mást mondani), AMI MIATT MEGINT NEKI LEHET ESNI A TANÁROKNAK....

  4. Teo 2013.07.10. 07:39

  1.: Oké!
  2.: Akkor ugyanúgy rendelkezhessen a tanár a szabadsága X százalékáról, mint az összes többi ember. Ne a szünetekhez legyen igazítva a szabi...
  3.: Felelősségre kell vonni azokat a szülőket, akik a nevelést elintézik a tv,xbox,számítógép valamelyikével vagy mindegyikével és sz@rnak rá, hogy a gyerek hogyan teljesít az iskolában, feltéve, hogy bejár....
  Stb

  Más:
  Marekné azonos munkakörökről beszél, közben igazgatói juttatást és osztályfőnöki pótlékot említ a példájában.... Ez csak nekem nem tűnik azonos munkakörnek...? :)”
 • 7. mugri 2013. július 10. 10:00
  „6. csmano 2013.07.10. 08:56
  4, csak az a diák járhasson iskolába aki tanul is, a többi mennyen a földekre dolgozni.

  Manóka , te pedig menjél (mennyé) el egy helyesírási tanfolyamra...:-)”
 • 6. csmano 2013. július 10. 08:56
  „Kedves TEO, kiegészíteném:
  4, csak az a diák járhasson iskolába aki tanul is, a többi mennyen a földekre dolgozni.
  5, az oktatásügybe csak olyanok szóljanak bele akik értenek is hozzá.
  6, a pályára alkalmatlan pedagógusokat, és vezetőket távolítsák el az iskolákból.
  7, szüntessék meg a nyári, téli szünetet, és akkor legyen szüneten a gyerek, amikor a tanár elmegy szabadságra.
  8, a pedagógusok munkaideje is legyen napi 8 óra, és egy perccel sem dolgozhassanak többet a gyerekekért.”
 • 5. X_Y 2013. július 10. 08:10
  „3.NP1 2013.07.10. 07:30
  "Természetesen meg fogják találni az egyedül üdvözítő megoldást: mindenkiét az adható minimumra csökkentik "

  Nekem is ez volt az első gondolatom, ismerve enneka "klikk"-nek a hozzáértését... AZtán majd nagy hírverés közepette bejelentik a fizetésemelést - és akkor majd alig keresnek utána kevesbbet mit eddig.

  Amihez ezek hozzányúlnak, az széthullik, tönkremegy, leáll, el sem indul.”
 • 4. Teo 2013. július 10. 07:39
  „Alapítsuk meg a Nemzeti Iskolákat!!! :)
  -1 Csak az kapjon fizetést aki dolgozik is!
  -2 A fizetett szabadság mindenkinél egyenlő legyen! ( tanár-bolti eladó-villamos vezető )
  -3 Felelősségre kell vonni azokat a tanárokat, akik sok diákot buktatnak, hisz ez az Ő munkájukat is minősíti!!
  -4.......stb”
 • 3. NP1 2013. július 10. 07:30
  „"Azonos munkakörökben 100 ezer forintos eltérések is mutatkoztak az ország különböző településein - mondta Marekné Pintér Aranka." - és ez így van drága Aranka a pékek, polgármesterek, buszsofőrök fizetésnél is.

  Természetesen meg fogják találni az egyedül üdvözítő megoldást: mindenkiét az adható minimumra csökkentik (kivéve persze a csókosokat..).”
 • 2. roxper 2013. július 10. 07:10
  „Így van, ezt egy kinevezett vezető nem tudná? Ha volt olyan iskola, amelyik esti melóval, hétvégi tanfolyamokkal, ilyen-olyan pályázatokkal ki tudta gazdálkodni a magasabb bért és juttatást, akkor meg is adta. Igaz ez nem az ország keleti régiójáról szól, de van ilyen, sőt pesti közszférában dolgozó emberek nincsenek is tisztában a bértáblával és a különböző szintekkel, mert jóval fölötte keresnek.”
 • 1. palimadar 2013. július 10. 00:11
  „Közlöm Mareknéval, hogy az eddigi bértábla a kötelező minimumot írta elő. Mi a csudáért fáj neki, hogy volt olyan önkormányzat, amelyik ennél többet adott?

  Ezután is jelentős különbség lesz, de attól tartok, hogy majd odafentről mondják meg, kit lehet "minősíteni" - sikeresen. No, ő fog sokat keresni - a többihez képest. Aki nem fekszik olyan jól, annak már a minősítésére sem kerül sor. Ha meg mégis, de sikertelen, akkor ennyi volt, tanárként nem dolgozhat tovább. Jól ki van ez találva kérem, épül a rendszer...

  Ezen felül nagyon érdekesnek találom, hogy most, július második hetében lebegtetnek meg egy ilyen hírt, holott a februári fizetés számfejtetésénél már mindenki a KLIK-hez tartozott. Ugye nem véletlen, hogy most haknizzák végig a sajtót egy ilyen hírrel? Ugye nem?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Városi címet kap Verpelét és Gyöngyöspata

Városi címet adományozott Áder János köztársasági elnök július 15-ei hatállyal a Heves megyei Verpelétnek és Gyöngyöspatának. Tovább olvasom