Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Klik: már az idei tanévtől is lesznek felzárkózást segítő programok

A programok képzéseire javító- és osztályozó vizsgáik eredménye alapján 2014. szeptember 1-jéig még beiratkozhatnak a tanulók.
Az ősszel induló 2014/2015-ös tanévben összesen 103 állami és öt nem állami fenntartású intézmény kapta meg a jogosultságot a köznevelésben a felzárkózást segítő, úgynevezett híd programok elindítására; az állami iskolák közül 95 tartozik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) irányítása alá, nyolc intézmény a Földművelésügyi Minisztérium szakiskolája - tájékoztatta a Klik kedden az MTI-t.

A programok képzéseire javító- és osztályozó vizsgáik eredménye alapján 2014. szeptember 1-jéig még beiratkozhatnak a tanulók.

A tájékoztatás szerint a programra egyrészt azok az általános iskolát végzett fiatalok jelentkezhetnek, akik speciális élethelyzetük és tanulmányi eredményük miatt nem tudtak továbbtanulni, másrészt azok a gyerekek csatlakozhatnak, akik valamilyen oknál fogva nem képesek befejezni az általános iskolát. Olyan osztály is szervezhető, amelynek tanulói az általános iskolai tanulmányaikat a tankötelezettségük végéig nem tudták teljesíteni, és hat általános iskolai évfolyamnál kevesebbet fejeztek be.

Azok a tanköteles korú tanulók, akik alapfokú iskolai végzettséggel rendelkeznek, de középfokú iskolába nem vették fel őket, tanulmányaikat a Híd I. programban folytathatják. Azok viszont, akik alapfokú iskolai végzettséggel nem rendelkeznek, de legalább hat általános iskolai évfolyamot elvégeztek, azt a tanévet követően, amelyben tizenötödik életévüket betöltik, a Híd II. programban tanulhatnak tovább.

A Híd I. programban a tanulók közismereti oktatásban részesülnek. A Híd II. program 10 hónapos változata a szakképzésben való továbbtanulásra készíti fel a diákokat; szakmai alapokat ad, de rész-szakképesítést nem.

A 20 hónapos Híd II. képzések a jelentősebb alapkompetencia-hiányokkal küzdő tanulóknak rövidebb képzési idejű részszakképesítés mellett hosszabb közismereti képzést nyújtanak, míg a felkészültebb tanulók hosszabb képzési idejű részszakképesítésben és alacsonyabb arányú közismereti képzésben részesülnek - olvasható a Klik közleményében.

A közlemény szerint a programok lehetővé teszik, hogy a diákok szakmát tanuljanak, megtalálják helyüket az életben, visszanyerjék önbecsülésüket és versenyképes tudáshoz jussanak. A képzések kiemelt célja - összhangban az Európai Unió stratégiai célkitűzésével -, hogy minél kevesebben legyenek olyanok, akiknek nincs befejezett alap- és középfokú végzettségük, s akik emiatt esélytelenül lépnének a munkaerőpiacra.

A híd programokban részt vevő pedagógusok a diákokat egyéni képesség- és személyiségfejlesztéssel készítik fel a munkába állásra és az önálló életkezdésre - írták.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Szűcs István, az Antall-kormány helyettes államtitkára

Hosszan tartó súlyos betegség után, 79 éves korában elhunyt Szűcs István, a Magyar Demokrata Fórum… Tovább olvasom