Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Klímával a forróság ellen

Sokan próbálnak megszabadulni a nyári hőségtől azzal, hogy klímaberendezéseket vásárolnak. Amellett, hogy sokan tartanak a gépektől, az is kérdés, hogyan lehet úgy működtetni azokat, hogy ne legyenek káros hatással az egészségre.
A piacon sokféle típust kínálnak, az árak között nagy a különbség: 40 ezer forinttól kezdődnek a kisméretű klímák, a nagyobb készülékek százezres nagyságrendben mozognak.
Hogy megfelelően üzemeljen a készülék, évente kétszer karbantartást kell végezni, és használatkor naponta néhány alkalommal érdemes szünetet tartani.
Többen félnek a klímaberendezésektől. A szakemberek és az orvosok is úgy vélik azonban, hogy a légkondik ésszerű használatával elkerülhetők a betegségek. A benti és kinti hőmérséklet közötti ideális különbség 8–10 fok, vagyis harminc fok feletti kánikulában a helyiséget nem ajánlott 22–23 Celsius-fok alá hűteni.
Dr. Kárpáti György soproni körzeti orvos a klímák használatával kapcsolatban több problémát emelt ki. Egyrészt felboríthatja az ember napi bioritmusát: a test nem tud felmelegedni természetes módon és ez stresszhelyzethez vezethet.
A másik a megfázás veszélye: amikor felmelegedett testtel klimatizált épületbe megyünk. Harmadrészt olyan baktériumok terjenghetnek a levegőben, melyek légúti fertőzéseket idéznek elő. Különösen ez utóbbi miatt fontos a klimatizált épület, helyiség rendszeres szellőztetése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rest leány

Tovább olvasom