Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Klímavédelmi összefogást sürget Sólyom László

Összefogásra szólította fel a világ kormányait az éghajlatváltozás elleni küzdelemben Sólyom László köztársasági elnök a jövő héten kezdődő koppenhágai klímakonferencia hivatalos honlapján megjelent blogbejegyzésében.
A környezetvédelem ügyét felkaroló "zöld államfők" hálózatának kezdeményezőjeként Sólyom László hangsúlyozta: a legújabb vizsgálatai eredmények azt mutatják, hogy a klímaváltozás folyamata a korábbi becsléseknél gyorsabban halad. "Hajózási hasonlattal élve ma már nem csupán számítanunk kell jéghegyek felbukkanására, és nem az összeütközés valószínűségét kell megbecsülnünk, hanem már látjuk is a fedélzetről a hajó útjába került jéghegyek sokaságát" - írta a köztársasági elnök.

Éppen ezért minden korábbinál nagyobb szükség van a klímaváltozás hatásainak "gyors, fenntartható és hatékony mérséklésére" - írta Sólyom László az ENSZ klímakonferenciájának hivatalos honlapján.

Az államfő szerint a nemzetközi közösségnek komoly célokat kell kitűznie 2020-ra Koppenhágában, így csökkenhet a veszélye annak, hogy visszafordíthatatlanná válnak a folyamatok, és könnyebben, kisebb ráfordítással lehetne elérni a 2050-re kitűzött célokat is.

Az éghajlatváltozás hatásainak mérséklése nélkül viszont az ökológiai problémák társadalmi problémákká terebélyesednek, és a legszegényebbeket sújtják a legnagyobb erővel - figyelmeztetett a köztársasági elnök.

Sólyom László kiemelte: valamennyi technológiai és gazdasági feltétel adott az üvegházhatású gázok kibocsátásának visszafogására, határozott kibocsátás-csökkentési politikával pedig elkerülhetőek a klímaváltozás legszörnyűbb következményei.

"Az emberiség jobbat érdemel annál, mint amit magunk körül tapasztalunk. Mi, és még inkább gyermekeink és az eljövendő nemzedékek megérdemelnék, hogy a nagylelkűség és a szeretet világában éljenek, egy olyan világban, amelyben nem pusztul a természet és nincsen vérontás" - írta blogbejegyzésében a magyar államfő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltemették a pécsi lövöldözés áldozatát

Eltemették a pécsi lövöldözés halálos áldozatát csütörtökön Kaposváron; Dékány Miklós 19 éves… Tovább olvasom