Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Klubrádió: az ítélőtábla gfenntartotta a szerződés létrehozását

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokon, jogerősen helybenhagyta a Klubrádió 92,9 MHz-es fővárosi frekvenciájával kapcsolatban hozott elsőfokú ítéletet, amely létrehozta a rádió műsorszolgáltatási szerződését.
Az eljárást a rádió indította a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa ellen, mert bár 2010-ben az Országos Rádió és Televízió Testület pályázatán elnyerte az ingyenesen hirdetett körzeti frekvencia használati jogát, a hatóság jogutódja nem kötött vele szerződést. A médiatanács ezt akkor azzal indokolta, hogy a rádió már rendelkezik a fővárosban egy frekvenciával, amelynek a használatáról nem mondott le jogszerűen, a törvények pedig kizárják, hogy egy médium egy vételkörzetben két jogosultsággal bírjon.

A Fővárosi Törvényszék megismételt eljárásban tavaly novemberben mondta ki, hogy létrehozza a Klubrádió műsorszolgáltatási szerződését, ám a döntés ellen a médiatanács fellebbezett. Csütörtökön az ítélőtábla jogerősen helybenhagyta az elsőfokú döntést, határozata ellen fellebbezésnek nincs helye.

A másodfokú döntéshozó kimondta, hogy a törvényszék megalapozottan hozta létre a műsorszolgáltatási szerződést, és azt is, hogy a hatóság fellebbezése nem alapos.

A rádió soron kívüli eljárást kért, amelyet a bíróság figyelembe is vett, ezért került sor a tárgyalásra már csütörtökön. A Klubrádió a kérelmét azzal indokolta, hogy nemrég tartós használatra elnyerte az eddig is használt frekvenciáját, amelyet csaknem 55 millió forint plusz áfa összegért használhatnak a jövőben, ám az erről szóló szerződést várhatóan május elején írják alá a hatósággal, így jobbnak látták, ha ennek a frekvenciának az ügye még az előtt elrendeződik.

A jelen per tárgyát képező 92,9 MHz-es frekvencia esetében megismételt eljárásban döntöttek, mivel egyszer már első- és másodfokú bíróság is tárgyalta a kérdést. A másodfok azonban akkor a per újratárgyalására kötelezte a törvényszéket, mert az elsőfokú ítéletet végrehajthatatlannak ítélte.

Az ügyet bonyolítja, hogy a Klubrádió még a régi, a rádiózásról és televíziózásról szóló törvény értelmében nyerte el a frekvenciát, ám 2011 januárja óta ez már nem hatályos, azóta a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény szabályozza az ilyen eseteket. A bíróság szerint azonban a jogszabályváltozások nincsenek hatással az ügyre.

Olvasóink írták

  • 1. Mozimasiniszta 2013. április 26. 11:11
    „De azt a bíróság nem mondta ugye , hogy a sugárzásért nem kel fizetni a freki-használati díjat ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fürdők nagy része megnyitja nyári részeit május elsején

A 106 egész évben működő fürdő 70 százaléka nyitja meg nyári részlegeit május elsején. Tovább olvasom