Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Klubrádió kontra médiatanács: a bíróság hatályon kívül helyezte a hatósági határozatot

A médiatanács decemberben visszavonta azt a korábbi határozatát, amely szerint eredményesen zárult a pályázat, a Klubrádió ezt támadta meg.

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság kedden hatályon kívül helyezte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának azon határozatát, amelyet tavaly decemberben hozott a testület a Klubrádió által használt fővárosi 95,3 MHz-es frekvencia pályázatával kapcsolatban. A bíróság új eljárásra kötelezte a hatóságot.

A médiatanács decemberben visszavonta azt a korábbi határozatát, amely szerint eredményesen zárult a pályázat, a Klubrádió ezt támadta meg.

Az ítélet ellen már nem lehet fellebbezni. A bíróság az indoklásában kifogásolta, hogy a médiatanács még nem hozott egyértelmű döntést a pályázati eljárás végeredményéről.

Az ítélethirdetésen elhangzott az is, a hatóságnak nem lett volna lehetősége arra, hogy visszavonja korábbi határozatát, valamint az, hogy a hatóság ilyen eljárása már egyes alaptörvényi rendelkezések sérelmére is vezethet.

A médiatanács a döntéssel kapcsolatban azt közölte: álláspontja szerint a budapesti 95,3 MHz-es frekvencia hasznosítására új eljárás keretében kerülhet sor, összhangban a bíróság döntésével.

A testület új határozatának meghozataláig - hasonlóan a jogvita kialakulása óta eltelt időszakhoz - a Klubrádió továbbra is folyamatosan sugározhat - tartalmazza a hatóság közleménye.

A Klubrádió vezetése az ítéletet úgy értékelte: a médiatanácsnak győztest kell hirdetni a 2011 júliusában meghirdetett pályázaton, méghozzá az egyedüliként versenyben maradó Klubrádiót. Arató András vezérigazgató az ítélethirdetést követően újságíróknak azt mondta: a Klubrádió nem csak másodikként végzett a pályázaton, de immár egyedüliként áll versenyben.

Az ítélethirdetés után nem sokkal a Demokratikus Koalíció politikusai a parlament ülésén egy Hadd szóljon! feliratú molinót feszítettek ki az ülésteremben, utalva a Klubrádió és a médiatanács közötti perekre.

Az MSZP közleményben tudatta: azt várja a médiatanácstól, hogy "fejezze be végre a sajtószabadság híveivel és a Klubrádió hallgatóival szemben törvénytelenül folytatott hadjáratát!" A párt szerint a budapesti 95,3 MHz-es rádiós frekvenciapályázat győztese csak a Klubrádió lehet.

A Klubrádió a frekvenciát 2011 februárja óta használja folyamatosan megújított, hatvannapos engedéllyel a 95,3 MHz-es budapesti körzeti kereskedelmi frekvenciát, azóta, hogy tartós használati jogosultsága lejárt. A hatóság 2011 júliusában pályáztatta meg a hullámsávot, és még abban az évben az Autórádiót hirdette ki nyertesnek, a Klubrádió a pályázati eljárást a második legjobb eredménnyel zárta.

A Klubrádió a döntést megtámadta, ennek eredményeként a Fővárosi Ítélőtábla tavaly márciusban az Autórádió pályázatának alaki érvénytelensége miatt a nyertes tekintetében hatályon kívül helyezte a pályázatot lezáró határozatot, és új eljárásra kötelezte a hatóságot. A döntés többi elemét azonban - például azt, amelyik kimondta az eljárás érvényességét - hatályban hagyta.

Később a hatóság a bírósági ítéletben foglaltakra való tekintettel, alaki érvénytelenség miatt a Klubrádiót és az összes többi pályázót is kizárta az eljárásból. A rádió - egyedüliként - ezt a döntést is megtámadta, azóta több bírósági döntés is született az ügyben. A hatóság által ellentmondásosnak ítélt bírósági határozatok miatt a médiatanács az ügyészséghez fordult, amely - a tanács tájékoztatása szerint - lehetőséget látott a döntés visszavonására. Ez tavaly decemberben meg is történt. A Klubrádió ezt támadta meg, ennek eredménye a bíróság döntése.

Korábban írtuk:

Klubrádió: a bíróság kimondta, hogy győztest kell hirdetni

Győztest kell hirdetni a budapesti 95,3 MHz-es körzeti rádiós frekvencia pályázatán, méghozzá az egyedüliként versenyben maradó Klubrádiót - így értékelte a csatorna vezetése a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíráság keddi ítéletét, amelyben hatályon kívül helyezte a médiahatóságnak a pályázat érvényességét visszavonó határozatát.

Arató András vezérigazgató az ítélethirdetést követően újságíróknak azt mondta: a Klubrádió nemcsak másodikként végzett a még 2011-ben kiírt pályázaton, de immár egyedüliként áll versenyben, mivel a többi pályázót vagy a bíróság zárta ki, vagy a médiahatóság.

A vezérigazgató szerint a Klubrádió nyertessé nyilvánításának kötelezettsége már az ügyben hozott első, 2012. márciusi bírósági döntésből is következett. Hozzátette: a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa azonban ezt nem hajtotta végre, hanem a pályázat üres hátoldalain hiányolta a rádió cégszerű aláírását.

Arató András közölte azt is: olyan megoldást várna a médiatanácstól, amely a többi budapesti, nem zenei rádióhoz hasonlóan ingyenes frekvenciahasználatot biztosít a Klubrádiónak.

Stock Richárd, a rádió jogi képviselője hangsúlyozta: a döntés értelmében a pályázat továbbra is érvényes, a bíróság pedig most arra kötelezte a médiatanácsot, hogy hirdessen nyertest.

Hozzátette: a keddi ítélet az ügyben hozott eddigi bírósági döntéseken túl ment abban a tekintetben, hogy kimondta, az alaptörvényt is sérti az az állapot, amelyben jelenleg a rádió van.

Egy, a sajtó sokszínűségének fontosságát valló országban ugyanis nem lehet megtenni egy rádióval, hogy nem jut hozzá ahhoz a frekvenciához, amelyet tartalmi értelemben megnyert - fűzte hozzá.

A médiatanács hosszas eljárás után tavaly decemberben azt a határozatát vonta vissza, amelyben - még 2011 decemberében - érvényesnek nyilvánította a 95,3 MHz-es budapesti frekvencia pályázatát. A Klubrádió kezdeményezése nyomán most ezt helyezte hatályon kívül a bíróság. A döntés indoklása szerint a médiatanács nem tett eleget a Fővárosi Ítélőtábla tavaly márciusi ítéletében foglalt iránymutatásnak, mivel nem döntött egyértelműen a pályázati eljárás végeredményéről.

Korábban

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság kedden hatályon kívül helyezte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának azon határozatát, amelyet tavaly decemberben hozott a testület a Klubrádió által használt, fővárosi 95,3 MHz-es frekvencia pályázatával kapcsolatban. A bíróság új eljárásra kötelezte a hatóságot.

A médiatanács decemberben visszavonta azt a korábbi határozatát, amely szerint eredményesen zárult a pályázat, a Klubrádió ezt támadta meg.

Az ítélet ellen már nem lehet fellebbezni. A bíróság az indoklásában kifogásolta, hogy a médiatanács még nem hozott egyértelmű döntést a pályázati eljárás végeredményéről.

A Klubrádió a frekvenciát 2011 februárja óta használja folyamatosan megújított, hatvannapos engedéllyel, azóta, hogy tartós használati jogosultsága lejárt.

A hatóság 2011 júliusában pályáztatta meg a hullámsávot, és még abban az évben az Autórádiót hirdette nyertesnek, a Klubrádió a pályázati eljárást a második legjobb eredménnyel zárta.

A Klubrádió a döntést megtámadta, ennek eredményeként a Fővárosi Ítélőtábla tavaly márciusban az Autórádió pályázatának alaki érvénytelensége miatt a nyertes tekintetében hatályon kívül helyezte a pályázatot lezáró határozatot, és új eljárásra kötelezte a hatóságot. A döntés többi elemét azonban – például azt, amelyik kimondta az eljárás érvényességét – hatályban hagyta.

Később a hatóság a bírósági ítéletben foglaltakra tekintettel, alaki érvénytelenség miatt a Klubrádiót és az összes többi pályázót is kizárta az eljárásból. A rádió – egyedüliként – ezt a döntést is megtámadta, azóta több bírósági döntés is született az ügyben. A vita a rádió és a hatóság között arról folyik, hogy alakilag érvénytelen-e a Klubrádió beadványa amiatt, hogy azon az üres oldalak nincsenek cégszerűen aláírva. A hatóság által ellentmondásosnak ítélt bírósági határozatok miatt a médiatanács az ügyészséghez fordult, amely - a tanács tájékoztatása szerint - lehetőséget látott a döntés visszavonására. Ez tavaly decemberben meg is történt

A bíróság erről a határozatról február 18-án folytatta le az eljárást, azonban ítéletet csak hétfőn hirdetett. Ennek indoklásában kimondta, hogy a médiatanács továbbra sem tett eleget a Fővárosi Ítélőtábla tavaly márciusi ítéletében foglalt iránymutatásnak, mivel nem hozott a médiatörvénynek megfelelően a pályázati eljárást befejező érdemi döntést, nem döntött egyértelműen a pályázati eljárás végeredményéről.

A médiatanácsnak a bíróság szerint arra sem lett volna lehetősége, hogy visszavonja korábbi határozatát a pályázat érvényességéről, tekintettel a korábbi bírósági döntésre és arra, hogy első, érdemi határozatát egyszer már módosította. Az indoklás szerint az olyan hatósági gyakorlat, amely a döntés szorosan összefüggő rendelkezéseit külön-külön vizsgálná, a hatóság saját hatáskörben történő hivatalbóli döntés-felülvizsgálati jogosultságát parttalanná tenné.

A bíróság a Klubrádió érveléséből részben alaposnak tartotta azt is, hogy a hatóság ilyen eljárása már egyes alaptörvényi rendelkezések sérelmére is vezethet.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több médium is tiltakozik az MSZP kampányfilmjében felhasznált képek miatt

Az MSZP a Magyarország ma címmel bemutatott kampányfilmjében engedély nélkül használt fel képeket. Tovább olvasom