Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Koalícióra lépne a Hamász az eddig kormányzó Fatahhal

A palesztin választásokon győztes Hamász koalícióra lépne az eddig kormányzó Fatah mozgalommal.
Ezt Iszmail Hanije, az új palesztin kormány miniszterelnök-jelöltje mondta Gázában. Irán megerősítette, hogy kész pénzt adni a palesztin hatóságnak.
A palesztin választásokon győztes Hamász koalícióra lépne az eddig kormányzó Fatah mozgalommal.

Ezt Iszmail Hanije, az új palesztin kormány miniszterelnök-jelöltje mondta Gázában, miután Mahmúd Abbász hivatalosan is felkérte őt a kormányalakításra. A 43 éves kormányfőjelöltnek öt hete van arra, hogy összeállítsa kabinetjét.

Közben az Egyesült Államok támogatásáról biztosította a palesztinokkal szemben elrendelt izraeli pénzügyi korlátozásokat. Adam Ereli külügyminisztériumi szóvivő elmondta: Washington kész segíteni a palesztinokat, de nem hajlandó terrorszervezetek támogatására – emlékeztetve arra, hogy az amerikai külügyminisztérium a Hamászt terrorszervezetek között tartja számon.

A szóvivő megismételte: Washington a Palesztin Hatóságnak korábban nyújtott 50 millió dolláros segély visszafizetését követeli.

Irán hajlandó támogatni a Hamászt

Irán megerősítette, hogy kész pénzt adni a palesztin hatóságnak, ha a nyugat befagyasztja a Hamász radikális mozgalom irányításával alakuló új kormány segélyezését.

Ezt a teheráni legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács titkára jelentette be azután, hogy találkozott a Hamász politikai vezetőjével.

George Bush amerikai elnök kedden közölte, hogy a palesztin kormányt addig nem szabad pénzelni, amíg nem ismeri el Izrael létjogosultságát. Amerikai és izraeli illetékesek attól tartanak, hogy Irán, amely szintén nem ismeri el Izraelt, a befolyása alá vonhatja a Hamász-vezette palesztin kormányt, és ez megakadályozhatja a közel-keleti békekötést.

Condoleezza Rice szeretné, ha az arab államok elhatárolódnának a Hamásztól

Miközben Iszmáil Hanije és a Hamász kormányalakítási gondokkal küzd, addig a közel-keleti térség vezetőivel két prominens személyiség is tárgyal. Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter az Amerika-barát országokat keresi fel, elérendő, határolódjanak el a Hamásztól. Ezzel egyidőben a Hamász-küldöttség, Haled Mesaal vezetésével szintén az érintett országok felé igyekszik, hogy anyagi, erkölcsi és szellemi támogatást nyerjen tőlük. A helyzet különösen érzékeny most, hogy Izrael befagyasztotta a palesztinoknak jogosan járó vám-, adó- és egyéb bevételek folyósítását.

Palesztin elemzők szerint az Amerika-barát arab országok vélhetően eleget tesznek majd Condoleezza Rice kérésének és nem támogatják a kormányalakításra készülő Hamászt. A szervezettel szimpatizáló muzulmán országok segítsége viszont vélhetően nem lesz elegendő a palesztinok krónikus anyagi gondjainak enyhítésére. A Hamász illetékesei még nem nyilatkoztak arról, hogyan jutnak majd el a külföldi adományok a palesztinokhoz, ugyanis eddig ezek a pénzügyi tranzakciók izraeli bankokon keresztül történtek.

Krónika Hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Választás előtt a labdarúgók

Mandátumának lejárta előtti utolsó ülését tartotta a megyei labdarúgó-szövetség elnöksége, amelyen… Tovább olvasom