Délmagyar logó

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Koalíciós vita a fővárosban

Ha a főpolgármester és az SZDSZ-frakció úgy gondolja, hogy jó a jelenlegi koalíciós együttműködés, akkor "azt javaslom, hogy itt az a pillanat, amikor le kell ülni, nagyon komolyan végiggondolni az együttműködés elveit", és ezt követően azt betartva folytatni a munkát - jelentette ki Steiner Pál, a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ebédszünetében tartott tájékoztatóján.

A szocialista frakcióvezető azt követően fejtette ki álláspontját, hogy az MSZP-SZDSZ koalíciós vitája miatt egy időre félbeszakadt a közgyűlés munkája.

Steiner Pál elmondta, miközben egészségügy-politikusaik és a frakciójuk mindent elkövet a kormány egészségügyi elképzeléseinek végrehajtása érdekében "sorozatos inszinuációkat" élnek meg a koalíciós partner részéről. Részleteket azonban ez ügyben nem említett.

A frakcióvezető hangsúlyozta, a szocialisták a jelenlegi fővárosi koalíció fenntartásában érdekeltek. Egy koalíciós együttműködésnek azonban az írott megállapodáson túl, része a jóhiszemű együttműködés is, amelynek íratlan szabályai vannak. Ez a politikai kultúra része - tette hozzá. Megjegyezte, a koalíciós együttműködés egyenrangú partnerséget és azt jelenti, hogy a koalíciós partnerek betartják az írott és íratlan szabályokat.

Steiner Pál közölte, hogy miután csütörtökön megismerték az SZDSZ javaslatait "úgy döntöttünk, hogy állj, ne tovább". A szocialisták számára csütörtökön eljött ez a pillanat, ezért javasolták, hogy a napirendi pontok jó részének tárgyalását halasszák el. Idő kell ugyanis a szükséges koalíciós egyeztetésekhez - fűzte hozzá.

A frakcióvezető hangsúlyozta, hogy nem presztízsharcot folytatnak. Mint mondta: más napirendi témákat azért nem kívánnak most megtárgyalni "mert ebben a formájában a koalíciós együttműködés nem folytatható". Ezt Demszky Gábornak és az SZDSZ-nek meg kell értenie, azért is, mivel szűk többsége van a kormánykoalíciónak a közgyűlésben. "Nem lehet azt csinálni, hogy ultimátumokat kapunk", hogy utolsó pillanatban más javaslatokat terjesztenek eléjük. A koalíciós vita három egészségügyi téma kapcsán alakult ki, konkrétabban azonban nem fejtette ki a frakcióvezető annak mibenlétét.

Az MTI kormánypárti politikusoktól úgy tudja, hogy az SZDSZ elégedetlen Havas Szófai (MSZP) egészségügyi tanácsnok ténykedésével, emiatt nem akarják megszavazni azt a javaslatot, hogy továbbra is ő képviselje a fővárost a Közép-magyarországi Regionális Egészségügyi Tanácsban. Felróják neki azt is, hogy március közepén felhatalmazás nélkül egyezett meg az akkori egészségügyi miniszterrel fontos egészségügyi kérdésekben.

(MTI)

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

500 éve ''létezik'' Amerika

Tovább olvasom