Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Kockázatos kapcsolatépítő portál

Nemzetbiztonsági kockázatokat rejthet az iWiW internetes kapcsolatépítő portál a FigyelőNet csütörtöki cikke szerint; az adatvédelmi biztos elmondta, hogy az internetes oldallal összefüggő marketingtevékenység ügyében kaptak beadványokat, melyek vizsgálata folyamatban van.
Egy, a Nemzetbiztonsági Hivatalból (NBH) származó levél arra hívja fel az állami vezetők figyelmét, hogy az iWiW kapcsolati hálón tárolt adataik kockázatot jelentenek az országra nézve. Titkosszolgála-

tok és szervezett bűnözői körök juthatnak így bizalmas információkhoz – írja a FigyelőNet.
Az internetes újság szerint a titkosszolgálat nem kötelező érvényű ajánlása osztályvezetői szintig igyekszik felhívni a vezető állami tisztviselők, bizalmas munkakörben dolgozók figyelmét a közösségi portál használatának kockázataira.

Feltérképezhető

Az NBH levele szerint az iWiW „menürendszere segítségével feltérképezhető a használók kapcsolatrendszere. A keresési paraméterek megadásával szinte korlátlan lehetőségek nyílnak meghatározott szempontból érdekes személyek felkutatására”. Az ajánlás figyelmeztet arra is, hogy „a magánéleti szférát is mélyebben érintő információk jelenhetnek meg az internetes oldalon” – írja a FigyelőNet.
Péterfalvi Attila az MTI érdeklődésére elmondta: nincs hivatalos tudomása az NBH leveléről. A portálra az érintett személyek önkéntes hozzájárulásával kerülnek fel adataik, de nem kifogásolható az ezzel kapcsolatos előzetes tájékoztatás, az esetleges kockázatokra való figyelmeztetés.

Nem követhető, örök adatok

Ami egyszer az internetre felkerült, azt onnan gyakorlatilag nem lehet többé eltávolítani.
Az ott elhelyezett információk sorsa többé nem követhető, nem kontrollálható, és ez nem biztos, hogy minden esetben jó – figyelmeztetett az adatvédelmi biztos.
Hozzátette: a köztisztviselők neve és beosztása nyilvános adat, de teljes kapcsolatrendszerük természetesen nem. Az ombudsman az ügy nemzetbiztonsági kockázatait nem tudja megítélni.

Részleteket nem lehetett megtudni

Az adatvédelmi biztos elmondta, hogy az iWiW-vel kapcsolatban eddig a hivatalához érkezett beadványok főként a portál üzletszabályzatára, marketingtevékenységére irányultak. Az ezzel kapcsolatos vizsgálat még folyamatban van, ezért erről Péterfalvi Attila nem kívánt részleteket elárulni.
Az MTI érdeklődésére a nemzetbiztonsági szolgálatok illetékese elmondta, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal az állami intézmények nemzetbiztonsági védelmére vonatkozó törvényi kötelezettségének tesz eleget, amikor figyelmeztet arra, hogy bizonyos internetes szolgáltatások igénybevétele esetleg nemzetbiztonsági kockázattal járhat.

A figyelmeztetés csak ajánlás

Az adott esetben a Nemzetbiztonsági Iroda – az NBH és az Információs Hivatal jelzéseit figyelembe véve – készítette el figyelmeztetését, amely eljutott a tárcákhoz. Ez nem kötelező érvényű, csak ajánlás azoknak, akik fontos és bizalmas munkakörben dolgoznak – mondta a szakember. (mti)
A Nemzetbiztonsági Iroda figyelmeztetése rámutatott arra, hogy biztonsági szempontból vizsgálva az iWiW és más hasonló tartalmú oldalak szolgáltatásai adott esetben lehetőséget nyújtanak illetékteleneknek arra, hogy saját céljaikra használják fel a rendszerben fellelhető adatokat és az úgynevezett kapcsolati hálókat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mintha a szerelmét kínálná meg vele

Az egyik szegedi belvárosi cukrászda fagylaltspecialistája szerint a nők nagy kísérletezők a… Tovább olvasom