Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Kocsis Máté: Bayer-cikk elleni a tüntetés a bűnelkövetőket bátorítja

A DK tüntetéséről azt mondta, az ellenzék már nem a valódi botrányról, a késelésről, nem az elkövetőktől való elhatárolódásról beszél, hanem arról, hogy ez egyébként milyen indulatokat váltott ki a társadalomban.
Fidesz: a baloldal bátorítja a bűnelkövetőket

A Fidesz felszólítja a baloldalt, hogy hagyja abba a gyűlöletkampányt, ne álljon a gyilkosok oldalára - közölte Selmeczi Gabriella, a párt szóvivője vasárnap, a Fidesz székháza elé szervezett tüntetésre reagálva.

Vasárnap délután a Demokratikus Koalíció szervezésében több százan demonstráltak a Fidesz budapesti székháza előtt, Bayer Zsoltnak a Magyar Hírlapban megjelent cikke miatt, a rasszizmus, a gyűlöletbeszéd és a kirekesztés ellen tiltakozva.

Az MTI-hez eljuttatott közleményében Selmeczi Gabriella rámutatott: azok, akik ahelyett, hogy elítélnék a brutális bűncselekmények elkövetőit és "pótcselekvésből utcai cirkuszokat szerveznek", alkalmatlanok a felelős politikai szerepvállalásra.

Selmeczi Gabriella szerint a baloldal kampányával bátorítja a bűnelkövetőket, hiszen ezt arra utal, hogy szerintük nem az a bűnös, aki embert öl, hanem az, aki ezen felháborodik.

A politikus közleményében kijelentette: "Magyarország nem kér többet Ron Werber gyűlöletkampányából, az emberek hergeléséből".

Hangsúlyozta: a Fidesz további megoldásokat keres arra, hogyan szorítsák vissza a brutális támadásokat. A rendőrség példás gyorsasággal fogta el mind az ózdi, mind pedig a szigethalmi gyilkosságok gyanúsítottjait, ami visszatartó erő lehet a bűnözők számára - tette hozzá.

Bayer Zsolt január 5-én megjelent írása politikai vihart kavart. Ebben a publicista egy szigethalmi késeléses bűncselekményre utalva úgy fogalmazott, hogy "gyáva, undorító, kártékony állatok" késeltek. Hozzátette: "a tények pedig ezek, a cigányság jelentős része nem alkalmas az együttélésre. (...) A cigányság ezen része állat, és állatként viselkedik. (…) Állatok meg ne legyenek. (…) Ezt kell megoldani - de azonnal és bárhogyan!" - zárta írását.

Bayer Zsolt kedden válaszolt a bírálatokra, és azt írta, hogy szándékosan félreértették a mondatait. "Nem akarom likvidálni a cigányságot, sem egy részét, sem egyetlen cigányt. (...) Rendet akarok. Azt akarom, hogy minden tisztességes cigány ember boldoguljon ebben az országban, és minden, társadalmi együttélésre képtelen és alkalmatlan cigány pedig legyen kirekesztve a társadalomból" - fogalmazott írásában Bayer Zsolt.
A cikk miatt két magánszemély feljelentést tett közösség elleni izgatásra hivatkozva, de ezt bűncselekmény hiányában elutasította az ügyészség.
Egy szigethalmi sörözőben január elsején hajnalban torkollt késelésbe egy két társaság között kirobbant vita, amelynek során két sportoló sérült meg.

A Bayer-cikk elleni a tüntetés a bűnelkövetőket bátorítja

A rendészeti bizottság fideszes elnöke szerint a Bayer-cikk kapcsán szervezett vasárnapi ellenzéki tüntetés résztvevői akarva-akaratlanul a bűnelkövetőket bátorítják – Kocsis Máté az MTI-nek nyilatkozva egyben visszautasította az MSZP Pintér Sándor belügyminisztert bíráló kijelentéseit.

A rendészeti bizottság fideszes elnöke - aki csütörtökön a testület összehívását kezdeményezte, az újévi szigethalmi késeléssel, valamint a hétfői ózdi gyilkossággal kapcsolatban - arra reagált, hogy az MSZP-s Harangozó Tamás szerint ez a lépés a kormány rendészeti és büntetőpolitikájának kudarcát jelzi, aminek az oka, hogy Pintér Sándor belügyminiszter nem tudja a kormányon belül kellő súllyal érvényesíteni a rendészet érdekeit.

Kocsis Máté ezt visszautasítva, ugyanakkor úgy vélte: ha a szocialista kormányoknak „lett volna egy Pintér Sándoruk", akkor nem jutott volna az ország közbiztonsága 2010-ben oda, ahova jutott.

A DK vasárnap délutánra, a Fidesz Lendvay utcai székháza elé szervezett demonstrációjával kapcsolatban a fideszes politikus azt mondta: az ellenzék már nem a valódi botrányról, a késelésről, nem az elkövetőktől való elhatárolódásról beszél, hanem arról, hogy ez egyébként milyen indulatokat váltott ki a társadalomban. Ezért Kocsis Máté arra szólította fel a vasárnapi tüntetés valamennyi részvevőjét, hogy határozottan ítélje el ezt a bestiális bűncselekményt és az elkövetőit.

Bayer Zsolt indulatait megértjük, a stílusát nem, de szerintünk ez a vita nem a Fidesz és Bayer viszonyáról szól, hanem arról, hogy bestiális bűncselekmény történt" – fogalmazott.

Szerinte, ha ellenzéki szervezetek olyan tüntetést szerveznek, amely nem magáról a bűncselekményről szól, hanem az arra adott reakciókról, akkor „akarva-akaratlanul a bűnözők és gyilkosok pártjára állnak" (...), „akarva-akaratlanul felbiztatják a bűnelkövetőket, pszichikailag bátorítják és mentegetik őket".

Kocsis Máté azzal kapcsolatban, hogy a tüntetés célja Bayer Zsolt kizáratása a Fideszből, megjegyezte: a baloldalnak semmi köze ahhoz, hogy a Fidesz milyen esetleges belső etikai eljárásokat folytat le, ez a párt magánügye. Hozzátette: tudomása szerint egyébként alapszabályszerű, kizárásra irányuló javaslat nem érkezett az ügyben a Fidesz etikai bizottságához.

Kérdésre válaszolva közölte: nincs olyan terv, hogy vezető fideszes politikus fogadja a tüntetőket vagy bármilyen beszélgetésbe elegyedne velük, de ilyen kérésük nem is volt a szervezőknek.

A vasárnapi eseményen a DK mellett az MSZP, az LMP a Szema, a Szolidaritás, a Polgárjogi Mozgalom a Köztársaságért, valamint a Lasso Drom szervezet képviselteti magát.

Olvasóink írták

57 hozzászólás
 • 57. ikszy 2013. január 14. 22:56
  „Nem ok nélkül volt egy polgári körben Vona Gábor és Orbán Viktor. Orbán rájött, hogy mellébeszéléssel sok mindent el lehet érni. Nyíltan kendőzetlenül zsidózni, cigányozni az még necces lehet. Eltűrni, nem szólni miatta azt még ki lehet magyarázni mindkét oldal irányában. A nép felé meg üzenet, hogy ha valaki arrogáns, másokat semmibe véve nem törődik a környezetével, akkor sok mindent elérhet az ember. Másokkal törődni nem költséghatékony. Ennek isszuk a levét.”
 • 56. la-za 2013. január 14. 07:45
  „A Bayer cikk lényegi részével egyetértek, de talán fogalmazhatott volna a cikk írója szerencsésebben is...igaz, akkor nem került volna reflektorfénybe.

  A nemzetközi politiKA és sajtó pedig azért ítéli el az ilyen jellegű megnyilvánulásokat, mert nem látják, hogy mi folyik itt valamint a kirakatba is azt rakjuk, hogy nálunk a kisebbségek elnyomottak. Pl: nemzetkőzi filmszemléken a Vespa című szenzációs alkotás. Ajánlom mindenkinek a figyelmébe :)))

  http://www.youtube.com/watch?v=1287TtevO6Y”
 • 55. mackósajt 2013. január 14. 06:29
  „Egyetértek a Bayer cikkel! Demokráciában nem szabad véka alá dugni a dolgokat! Nyíltan és őszintén kell beszélni ezekről a dolgokról! Botrányos a magyar jogrendszer! Marian Cozma gyilkosai 10évet kaptak, míg Stadler papa adócsalásért 9-et! Többet ér a pénz,mint egy ember élete? Valóban vissza kell integrálni ilyen "embereket" a társadalomba miközben előtte se viselkedett úgy,mint ennek a társadalomnak a tagja? Életem egyik legnagyobb átverése is cigányhoz kötődik! Én azóta tartózkodom a cigányoktól! Lehetőleg nagy ívben kerülöm őket.
  Az biztos,hogy meg kell oldani a cigányság helyzetét, mégpedig kemény módszerekkel. Mert amikor kiosztottak nekik vetőmagot, meg néhány állatot,hogy termeljenek egy kis plusz maguknak, akkor a magot eladták a jószágot azonnal levágták, vagy azt is pénzzé tették. Túszul vagyunk ejtve a cigány kisebbségnek! Hogy miért? Mert ,ha nem lennének a segélyek, akkor bizony nem azon gondolkodnának,hogy hol dolgozzanak,hanem engem ,vagy valaki mást kirabolva szereznék meg maguknak,ami kell. És amikor ilyen helyzetbe van az ország,hogy a cigányság a legkisebb lépést se teszi meg az integráció felé, és a társadalomra nézve minden téren, mind gazdaságilag, mind morálisan, mind közbiztonságilag veszélyesen viselkedik és él,addig pár ilyen hülye Gyurcsánnyal az élén megint őket védi, ahelyett,hogy azon törné a fejét,hogy miként lehetne megoldást találni a helyzetre! Mert ,amikor Gyurcsány miniszterelnök volt is cseszett az egész cigány kérdésre, mert ő elintézte azzal,hogy nincs cigánykérdés.”
 • 54. vélemény 2013. január 13. 20:21
  „Horváth Aladár:
  " ... kevesen vannak, itt kell a Fidesz székház előtt tüntetni, nincs itt sem Bajnai Gordon, sem Mesterházy Attila, sem Kónya Péter, sem Juhász Péter."
  Egy gyenge ellenzék próbál kiállni a cigányok jogaiért.”
 • 53. vadfarkatlan 2013. január 13. 20:09
  „A komcsik azért karolják fel mindig ezeket az ügyeket, mert az uszítástól politikai hasznot remélnek. Ennyi. Minden más csak mellébeszélés. De szerintem most öngólt rúgtak, mert az emberek nem azon háborognak, hogy Bayer állatnak nevezte az ilyet elkövető cigányokat, hanem, hogy békésen szórakozó fiatalokat akartak ok nélkül meggyilkolni. Persze Mohácsi Viki meg fogja magyarázni, hogy nyilván megsértették a lelküket szegény gyilkosoknak. :D Fletó azt mondta anno, hogy aki felfegyverkezve megy az utcára tüntetni, az rendbontást akar. Azokról mi a véleménye, akik késsel járnak szórakozni? Az ő logikáját követve azok pedig ölni akarnak. És így is van.”
 • 52. vélemény 2013. január 13. 19:43
  „46.
  "Ma Magyarországon egy szülő, ha egyáltalán el meri engedni tizenéves gyermekét valami szórakozóhelyre, akkor azért a lelkére köti: ha bemegy egy cigány, légy résen! Ha egynél több megy be, azonnal menekülj! "
  - Ez sajnos jogos óvatosság.”
 • 51. vélemény 2013. január 13. 19:33
  „" egy szigethalmi késeléses bűncselekményre utalva úgy fogalmazott, hogy "gyáva, undorító, kártékony állatok" késeltek."
  - Ezek szerint ma állatvédők tüntettek?”
 • 50. szatyi 2013. január 13. 18:59
  „nett jelentése:

  kedves
  szíves
  csinos
  takaros
  tiszta
  világos”
 • 49. történész 2013. január 13. 18:45
  „43. lukrecia

  Az Amerikai kormány sok dolgot elkövetett már csak azért,hogy az amerikai népet európai rab igába hajtsa.Ha valakit érdekel mi mindent tett ez irányba az USA a netten rá talál.
  Európai nép egy rabszolga sorban élő nép a különbség csak annyi,hogy van akinek fényesebb és vékonyabb szebben kidolgozott a lánca.És ne felejtsd ezeket a láncokat nem isten, hanem magukat istennek képzelő hold udvaruk által diktátorrá emelt egyének rakják fel.Miben különböznek ők tőlünk? Ők nem félnek attól amivel mi birka nép ijesztgetve vagyunk.Amikor megfognak halni-mert nincs örök élet- simán összecsinálják magukat, simán jajgatnak, üvöltenek....
  Egyszer egy kórházban egy volt vérbíró halálát láttam,a kórtermünkben..akkor még nem igen vitték el a súlyos betegeket...,,tusája órákig tartott....és rettentően félt, ő aki8 életeket vett el vigyorogva vélt bűnösöktől..”
 • 48. maros50 2013. január 13. 18:42
  „43.Lukrécia! Ügyes vagy! Szépen kikerülted a hummeres rendőrgazoló származását.Mit szóltál volna ha ezt olvasod "az osztrákok jelentős része nem alkalmas az együttélésre,az osztrákok ezen része állat.”
 • 47. klj-54 2013. január 13. 18:39
  „Kedves fideszes Elvtársak, visszanyalt a fagyi?
  Ugye milyen rossz az amikor a pártot saját eszközeivel döngölik a földbe?”
 • 46. lukrecia 2013. január 13. 18:23
  „http://www.magyarhirlap.hu/tenyleg-mi-legyen”
 • 45. x 2013. január 13. 17:55
  „http://www.delmagyar.hu/forum/ez_nem_kizarolag_a_hazai_ciganysag_ugye/24/2001226/?action=kifejt&ord=1&page=0&limit=200
  2007-10-11, több mint öt éve:
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/kormunkre_egett_a_hazai_ciganysag_ugye/2033860/”
 • 44. roxper 2013. január 13. 17:52
  „42.
  Tudom az olvasás se megy, leírtam a 29-esben, hogy senki nem mert még ebbe belenyúlni, oldaltól függetlenül. Amit zsóti csinál az is csak egy ízléstelen ugatás, mert nem ő él köztük és lehet pont az eset kapcsán szívnak a szabolcsiak, borsodiak, szolnokiak és nem a dísznarik akiknek csak a pofájuk jár! :(”
 • 43. lukrecia 2013. január 13. 17:48
  „39: nem veszed eszre ---nem elterelni akart , hanem eppen azt hogy mindenki errol beszeljen?? Mert valos problema, es itt az ido tenylegesen megoldani.
  Amerikaban be akarjak tiltani a fegyvertartast, itt miert nem tiltjak a kesek , verekedo, vago eszkozok hasznalatat. Akinel megtalanak csak vagasra is alkalmas femet , azt azonnal 30 000 ezerre buntetni.
  Vagy csak az autosokat lehet lehuzni??”
 • 42. lukrecia 2013. január 13. 17:43
  „37; nem tudom vitatkozni akarsz csak, vagy tenyleg nem erted , hogy ez magyar problema es kozosen kellene megoldani;?? Nem nari meg szoci problema , hanem kozos problema. Ismet ti uszitjatok az embereket egymasnak ebben az alapveto helyzetben is. Nem segelyezni kell oket es szulesre osztokelni, mert eppen az vezet egy ido utan kezelhetetlen problemahoz. Nem akarom leirni eppen melyik politikai oldal probalta igy megoldani ezt a kerdest , mikozben elodazta , mostmar kezelhetetlenne tette a gondokat. Helyen kezeljuk a dolgokat. A gyilkossag az gyilkossag, a kessel szurkalas az szinten hasonloan sulyos buntett. Honnan veszi a jogot egyaltalan egy nepcsoport , hogy utcan kessel jarkal, sot tarsasagi helyekre is beviszik azt?? Eppen itt egyesek allatoztak a legjobban amikor a Hammerrel elgazoltak a rendort. Az allat volt. ez nem??? Olvasd vissza a kommenteket hanyan beszeltek itt minosithetetlen allati modon.
  Kessel az utcan kozlekedni egyenesen megtiltanam, sot barmilyen verekedesre hasznalhato eszkozt megtalani e veszelyeztetett csoportnal azonnali szabalysertest indokolna. A diszkokban hogyan vihetnek be szuro eszkozoket? Foleg azok, akik ezert mennek le valoszinuleg? Lenne itt boven kozos kerdes , problema , es nem narizni, szocizni kell. Csak a problemakat kozosen megoldani. Nem alsagosan megvedeni oket, hogy szavazatokat remeljunk egy ev mulva. Ha meg megvedeni akarjatok oket , akkor tenyleg koltozzetek mellejuk.”
 • 41. maros50 2013. január 13. 17:42
  „roxper!
  A karlendítősöknek ez a dolguk ebben telik örömük és ezért nehéz a felfogásuk és nem fognak gondolkozni.Számukra az nem bűneset,amelyet nem romák követnek el,még a kegyetlenül meggyilkolt szerencsétlen Szita Bence esetében sem.
  Ha hatalomra kerülnének Magyarországon fellelhető összes baromfi kakas kevés lenne a kalapjukhoz.Azon sem csodálkoznék ha garázda szegedi képviselőjüknek szobrot emelnének.”
 • 40. igazságkereső 2013. január 13. 17:27
  „#30.NP1 2013.01.13. 14:27 Ha gondosan olvastad el hsz-emet, akkor nyilván érzékelted, hogy én Lakatos Attila cigány vajda véleményét idéztem, aminek ebben a konstellációban nincs köze megszólításod további részéhez.Hiszen Te is tudod, hogy mindenféle gyilkosság az alja módszer része és mint ilyen mélységesen elítélendő, megvetendő, kövesse is el bárki!!”
 • 39. veszettmajom 2013. január 13. 17:20
  „37.
  Azt nem állítom, de azt sem hogy a cikke nem tudatosan jelent meg ilyen hangnemben. Arra minden estere alkalmas hogy más fontos dolgokról elterelje a figyelmet.Nem tudom hogy a párt tudtával jelentették e meg a cikket vagy sem.”
 • 38. szentmiki 2013. január 13. 17:20
  „30. NP1, az arány egy a tízezerhez, de igazad van...
  aki védi őket, az még nem látott ilyen "népet" csak képen...”
57 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbik: az MSZP és az LMP is ítélje el a FIFA döntését

A FIFA január elején hozta nyilvánosságra, hogy a magyar válogatott a következő, Románia elleni… Tovább olvasom