Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Kohéziós pénzek: körültekintő eljárást sürget az EP

A Magyarországnak szánt kohéziós támogatások felfüggesztésének kezdeményezésével kapcsolatban körültekintő eljárásra szólította fel az Európai Bizottságot az Európai Parlament néppárti frakciójának két tagja pénteken.

A magyar kormánypártokat is soraiban tudó Európa Néppárt Brüsszelben kiadott közleménye szerint a holland kereszténydemokrata Lambert van Nistelrooij (az EP regionális fejlesztési bizottságának úgynevezett koordinátora), valamint Deutsch Tamás (Fidesz) arra figyelmeztettek, hogy az Európai Bizottság döntése "precedenst teremt, ezért nagyon körültekintően kell eljárnia, mielőtt olyan szankciókhoz nyúlna, amelyek fejlődésük szempontjából nélkülözhetetlen forrásokat vonnának meg régióktól".

Van Nistelrooij hozzátette, hogy "ez csak a legvégső esetben alkalmazható eszköz".

A képviselők emlékeztettek arra, hogy múlt héten az Európai Bizottság kilátásba helyezte a jövő évi keretből 495 millió euró uniós kohéziós kötelezettségvállalás felfüggesztését, mivel a testület számításai szerint Magyarország költségvetési hiánya 2013-ban 0,25 százalékkal magasabb lesz a 3 százalékos hiánycélnál. A megvonni javasolt összeg az ország GDP-jének fél százalékát, a magyarországi kohéziós források 29 százalékát jelenti.

A közlemény szerint "a magyar néppárti kormány felelősen cselekszik, és komoly erőfeszítéseket tesz az ország költségvetési hiányának és államadósságának csökkentése érdekében. Ezeknek az erőfeszítéseknek az eredményeként Magyarország költségvetési hiánya 4,2 százalék volt 2010-ben - 7 százalékról leszorítva - 2011-ben többletet mutatott, idén pedig a GDP 2,8 százaléka lesz, a nyolcadik legalacsonyabb az EU-n belül.

"Tekintettel erre a javuló tendenciára, az Európai Bizottságnak e lépése példátlan" - emelte ki Deutsch.

"Az ország komoly áldozatokat hozott költségvetésének konszolidációja érdekében, és a szankciókkal való fenyegetés csupán az euroszkepticizmust és az európai intézményekkel szembeni bizalmatlanságot fogja erősíteni a társadalomban" - tette hozzá a magyar képviselő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint tízmilliárd forinttal csökkent a kórházak adóssága

Negyedév alatt összesen 10,8 milliárd forinttal csökkent a kórházak adósságállománya - közölte az… Tovább olvasom