Délmagyar logó

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 4°C | 12°C Még több cikk.

Kóka: „Higgadtan a támadásokra”

Útban Bécs felé tegnap Győrben sajtótájékoztatót tartott, részt vett az SZDSZ megyei választmányi ülésén, majd interjút adott a Kisalföldnek Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter, az SZDSZ elnökjelöltje.
– Néhány hete az egyik kereskedelmi tévében bevallotta, hogy szerelmes. Miközben politikustársainak döntő többsége titkolja magánéletét, ön a nyilvánosság elé állt. Miért?
– Mert kiegyensúlyozott a magánéletem és büszkén vállalom a páromat, a kislányomat, a nagymamámat és az összes családtagomat. Jobb, ha én mondom el azokat a dolgokat, amik érdeklik az embereket, mintha rosszindulatú tálalásban hozzák nyilvánosságra azok, akiknek nem feltétlenül érdeke, hogy sikeres legyek az SZDSZ elnökválasztásán.
– Mit érzett, amikor kinyitotta a tegnapi lapokat, s az egyikben az állt, hogy majdnem tízmillióért megy a bécsi operabálba?
– Mélységesen felháborodtam, hogy a szóban forgó napilap megint hazudik, s rendszeresen támad. Harmadik éve veszek részt a bécsi operabálon az osztrák kormány és az ottani kamara meghívására. Ausztria Magyarország egyik legfontosabb külgazdasági partnere. A bécsi operabálon fontos befektetők vannak jelen, akiktől azt várjuk, hogy Magyarországon teremtsenek új munkahelyeket. Egy ilyen báli meghívót a magyar gazdasági miniszter nem utasíthat vissza. A támadások viszont meggyőznek arról, jó, hogy elindulok az SZDSZ elnöki pozíciójáért.
– Mit érzett, amikor azt olvasta magáról, hogy volt cége szállítja a vizitdíj-automatákhoz a szoftvereket?
– Két és fél év óta semmi közöm nincsen ehhez a céghez, minden gazdasági kapcsolatomat felszámoltam. Számomra fontos a kikezdhetetlenség, az anyagi függetlenség, politikámban pedig a közélet tisztasága. A támadásokra mindig higgadtan fogok válaszolni.
– Mit érzett akkor, amikor tavaly az Audi bejelentette, hogy felfüggeszti fejlesztéseit, mert nem azt kapta, amit ígértek neki?
– Az Audi számára világossá tettem, hogy egyedi adómentességről nem tudunk tárgyalni, nem adhatunk kivételt a közterhek viselése alól a legnagyobb cégeknek sem. De ebben a gondolatsorban benne volt az is, nekünk küzdenünk kell, hogy a 160 milliárd forintos beruházás itt valósuljon meg, s Győrben jöjjenek létre új gyártósorok, új technológiák és új

autómodell. Több héten át tárgyaltunk, s a sajtóban időnként ostobaságok jelentek meg. A tárgyalások lezárultak, dolgozunk a szerződés részletein, aminek az lesz a vége, hogy az Audi itt bővít és nem másutt.
– S mit érzett akkor, amikor olvasta a hírt, hogy a Philips győri gyára tajvani tulajdonba került? Tart attól, hogy elviszik a termelést az országból?
– Az IBM cég számítógépgyártó részlege kínai tulajdonba került s növeli kapacitásait. Tárgyalunk a Philipsszel és tárgyalunk a tajvani céggel is, hogyan tudnák Magyarországon növelni a kapacitásaikat. Optimista vagyok.
– A Győri Keksz Kft. úgy tűnik, elvérzik Győrben. Érez kudarcot?
– A jobboldal azzal vádolt bennünket, hogy nem tárgyaltunk, ez nem igaz. Tárgyaltunk és tárgyalunk most is, a politika azonban nem tud beleszólni egy cég belső ügyeibe, átszervezéseibe. Amit tudunk, hogy felajánljuk segítségünket a bővítéshez.
– Ringbe száll az SZDSZ elnöki tisztéért. Mekkora esélyt ad magának?
– Bízom a győzelmemben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akár maradhatna is az iskola?

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom